Αιφνιδιασμός και προβληματισμός στις ΗΠΑ για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Αιφνιδιασμός και προβληματισμός στις ΗΠΑ για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τις πρώτες ώρες μετά τις πληροφορίες για στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, οι Αμερικανοί εμφανίζονταν αιφνιδιασμένοι και προβληματισμένοι από τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η πρεσβεία τους στην Αγκυρα τους ενημέρωσε ότι στην τουρκική πρωτεύουσα ακούγονταν πυροβολισμοί, ενώ πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν χαμηλές πτήσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι ελπίζει να υπάρξει σταθερότητα, ειρήνη και συνέχεια στην Τουρκία, η οποία είναι κρίσιμος σύμμαχος και στρατηγικά σημαντικό μέλος της συμμαχίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Οπως είπε σε δημοσιογράφους από τη Ρωσία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, δεν έχει λεπτομέρειες για τη δυναμικά εξελισσόμενη κατάσταση και θα ήταν «ανάρμοστο» να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να ενημερώσουν για την ασφάλειά τους τους δικούς τους και να μη μεταβούν στην πρεσβεία ή στα προξενεία, αλλά να παραμείνουν προφυλαγμένοι όπου βρίσκονται και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πλησιάζουν στρατιώτες.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Νεντ Πράις δήλωσε ότι «η ομάδα εθνικής ασφαλείας του προέδρου τον ενημέρωσε για την εξελισσόμενη κατάσταση στην Τουρκία. Ο πρόεδρος θα συνεχίσει να ενημερώνεται τακτικά». Τα στελέχη του Λευκού Οίκου, αλλά και των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας προσπαθούσαν, ωστόσο, να καταλάβουν τι συμβαίνει στη χώρα, καθώς η κατάσταση ήταν εξαιρετικά ρευστή. Η είδηση βρήκε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να δεξιώνεται ξένους διπλωμάτες στον Λευκό Οίκο, όπου μίλησε για τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά και του Ισλαμικού Κράτους ειδικότερα. Αν και εστίασε στη Γαλλία μετά την επίθεση στη Νίκαια, αναφέρθηκε στις τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών που έχουν συνταράξει με ιδιαίτερη ένταση την Τουρκία. Μόλις πριν από μερικές ημέρες, εξάλλου, ο κ. Ομπάμα είχε δηλώσει στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πόσο σημαντική είναι για τις ΗΠΑ η συνεργασία της χώρας μας με την Τουρκία σχετικά με τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και την ασφάλεια της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή