Τέλος το 70% των κέντρων φιλοξενίας

Τέλος το 70% των κέντρων φιλοξενίας

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο 70% από τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, που έχουν δημιουργηθεί στην ενδοχώρα, πρόκειται να καταργηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης που αφορά την οργάνωση της β΄ φάσης της φιλοξενίας των προσφύγων που θα παραμείνουν στην Ελλάδα, ορισμένες από τις υπάρχουσες δομές θα διατηρηθούν και θα αναβαθμιστούν, αλλά η πλειονότητα των κέντρων φιλοξενίας που δημιουργήθηκαν υπό πίεση την άνοιξη και δεν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για μακροχρόνια φιλοξενία, θα αντικατασταθούν από «Μικρούς Ελαιώνες» (σ.σ. η δομή πρότυπο που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων στην Αττική) σε όλη την Ελλάδα. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας τονίζει στην «Κ» ότι «πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που θα κριθεί από την υλοποίησή του».

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει διαδικασία αξιολόγησης για τα 42 κέντρα φιλοξενίας που έχουν στηθεί σε πρώην βιομηχανικούς χώρους, πολλά από τα οποία κρίνονται ακατάλληλα. Πηγές από την ομάδα αξιολόγησης αναφέρουν ότι τα κέντρα φιλοξενίας στο Σχιστό, στα Διαβατά και στα Λαγκαδίκια είναι ανάμεσα σε αυτά που θα παραμείνουν οπωσδήποτε. Παράλληλα, σε συνεννόηση με τους δημάρχους Κιλκίς και Παιονίας (Ειδομένη) θα καταργηθούν τα camp που λειτουργούν σε πρώην στρατόπεδα στη Νέα Καβάλα και στο Χέρσο (στρατόπεδο Μαζαράκη) και θα δημιουργηθεί νέο κέντρο φιλοξενίας σε χώρο που έχει αποφασιστεί. Στη δομή φιλοξενίας στην Πέτρα Ολύμπου (παλαιό ψυχιατρικό νοσοκομείο) αναμένεται να μεταφερθούν όλοι οι Γιεζίντι, καθώς άλλωστε οι ίδιοι έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να βρίσκονται σε ξεχωριστή δομή από τους υπόλοιπους. Ηδη, στους πρόποδες του Ολύμπου βρίσκονται 1.385 άτομα.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο κ. Γιάννης Μουζάλας αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργο Πατούλη, προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο συνεργασίας τοπικής αυτοδιοίκησης και κυβέρνησης όσον αφορά το προσφυγικό.

Κύκλοι του υπουργείου τονίζουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός βρίσκεται, πάντως, σε επικοινωνία με την τοπική αυτοδιοίκηση, με δήμους που έχουν πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους, προκειμένου να προτείνουν σημεία για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας είτε σε συγκεκριμένα κτίρια είτε σε εκτάσεις που θα τοποθετηθούν οικίσκοι. Τα νέα κέντρα φιλοξενίας θα χωρούν το πολύ έως 1.000 άτομα και σε αυτά θα μεταφερθεί ο πληθυσμός από εκείνα που θα κλείσουν στις αρχές του φθινοπώρου. Με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την προκαταγραφή (διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από την ελληνική υπηρεσία Ασύλου σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου) σημαντικό ποσοστό από τους 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες που αυτή τη στιγμή παραμένουν στην ενδοχώρα, (ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 50%) θα έχει τις προδιαγραφές για να μεταβεί σε άλλα κράτη-μέλη είτε μέσω του προγράμματος οικογενειακής επανένωσης είτε συμμετέχοντας στη διαδικασία του relocation.

Δύσκολο αποδεικνύεται το εγχείρημα της φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων που πρέπει να πραγματοποιηθεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές, εφόσον σύμφωνα με τα στοιχεία δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να φτάσει τις 2.000. «Για να φτιάξουμε δομές πενήντα ατόμων για τη φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων θα χρειαζόταν να βρούμε 40 χώρους, οι οποίοι να στελεχωθούν και με το κατάλληλο προσωπικό. Αυτό πρακτικά είναι αδύνατο» αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου. Οπως εξηγεί, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχεδιάζει μέσα στα camp που φιλοξενούνται οικογένειες, να δημιουργηθούν σε χωριστό σημείο «σπιτάκια» για τους ανήλικους έτσι ώστε να βρίσκονται σε προστατευμένο, κατά κάποιον τρόπο, και ελεγχόμενο περιβάλλον, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να δημιουργηθεί ξεχωριστή δομή.

Οσον αφορά την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τον πρώτο χρόνο δεν θα ενταχθούν στα σχολεία των περιοχών που θα διαμένουν, δεδομένου ότι πρόκειται για πληθυσμούς που βρίσκονται σε μετακίνηση. Οπως σχεδιάζεται, είτε θα παραδίδονται μαθήματα για τα παιδιά μέσα στα κέντρα φιλοξενίας είτε θα δημιουργηθούν τάξεις που θα λειτουργούν το απόγευμα στα σχολεία της περιοχής.

«Το σχέδιο που έχουμε καταρτίσει με το υπουργείο Παιδείας είναι να δημιουργήσουμε ένα προκαταρκτικό έτος, κατά το πρότυπο της Γερμανίας» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή