Επιεικής επίλογος για το «Noor 1»

Επιεικής επίλογος για το «Noor 1»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιεικέστερη απ’ ό,τι αναμενόταν ήταν η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά για την υπόθεση εισαγωγής δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», τον Ιούνιο του 2014. Από τους συνολικά 32 κατηγορουμένους, αθώοι κρίθηκαν οι 17, ενώ ορισμένοι από τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές της διακίνησης καταδικάστηκαν για απλή συνέργεια στη μεταφορά των ναρκωτικών, παρότι κατά την ακροαματική διαδικασία προέκυψαν ενδείξεις ενεργότερης συμμετοχής τους. Επιπλέον, το δικαστήριο δεν απέδωσε σε κανέναν από τους διωκόμενους την ιδιότητα του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία προ διετίας εισήγαγε τους δύο τόνους ηρωίνης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελευσίνα. Κι αυτό, παρότι στην πρότασή της η εισαγγελέας της έδρας Μαρία Τρουπή είχε προτείνει την ενοχή έξι εκ των κατηγορουμένων για διεύθυνση της «διεθνούς εμβέλειας», όπως τη χαρακτήριζε, εγκληματικής οργάνωσης. Η τελική απόφαση για τις ποινές που θα επιβληθούν σε καθένα από τους καταδικασθέντες θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, αφού εξεταστούν οι αιτήσεις που κατέθεσαν οι συνήγοροί τους για αναγνώριση ελαφρυντικών.

Η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015, λίγους μήνες μετά μια σειρά μυστηριωδών θανάτων, που συνδέθηκαν με το «Noor 1». Οπως η δολοφονία της 19χρονης Αρχού Σερίφι Ζιντάστι, κόρης Τούρκου επιχειρηματία που εφημολογείτο ότι είχε εμπλακεί στην υπόθεση, και η εκτέλεση του Ιρανού Αχμέτ Σαχίντ, που διέφυγε μυστηριωδώς από την Αθήνα τη νύχτα των συλλήψεων. Επίσης, στον Ερυθρό Σταυρό κατέληξε ο προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό 41χρονος, τουρκικής καταγωγής, Σερχάν Μπασκάλ, που εθεωρείτο από τους «εγκεφάλους» της διακίνησης των 2,1 τόνων ηρωίνης, ενώ παρόμοια «τύχη» είχε και ο 32χρονος Ινδός μηχανικός του «Noor 1», Σιράσταβα Ντεμπράτ Kουμάτ, που κατέληξε στη μονάδα εμφραγμάτων του Τζανείου Νοσοκομείου.

Χθες το πρωί, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ενόχους για το αδίκημα της διαμετακόμισης των δύο τόνων ηρωίνης τον εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη και τον ναυλομεσίτη Γιώργο Μπουρδούβαλη, κρίνοντας ότι και οι δύο είχαν ενεργό ρόλο στη ναύλωση του «Noor 1» και τη μεταφορά του παράνομου φορτίου από τα Εμιράτα στην Ελευσίνα. Εάν δεν τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά, κινδυνεύουν με ποινές ισόβιας κάθειρξης. Τρεις άνδρες τουρκικής καταγωγής κρίθηκαν επίσης ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Είχαν συλληφθεί σε αποθήκη στο Κορωπί όπου βρέθηκε σημαντικό μέρος της κατασχεθείσας ποσότητας ναρκωτικών.

Για απλή συνέργεια ένοχοι κρίθηκαν οι Παναγιώτης Φάρος, Βασίλης Κουρούβανης και ο πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας Αιμίλιος Κοτσώνης, που συνδέθηκαν –κατά περίπτωση– με την ιδιοκτησία, τη μίσθωση και την εμπορική εκμετάλλευση του «Noor 1». Υπενθυμίζεται ότι, ενώπιον του δικαστηρίου, ο επικεφαλής της Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά Γιώργος Κατσούλης είχε καταθέσει ότι ο Κοτσώνης είχε συστήσει εταιρεία στο Ντουμπάι, η οποία θα χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των ναρκωτικών (δεν βρέθηκαν πάντως ίχνη συναλλαγής), ενώ η ιδιοκτήτρια του πλοίου Κωνσταντίνα Αλεξανδρή και ο σύζυγός της Παντελής Καλαφάτης (και οι δύο κρίθηκαν αθώοι) είχαν υποδείξει τον πρώην ποδοσφαιρικό παράγοντα ως το άτομο που έκανε όλες τις συμφωνίες για το «Noor 1» με τον καταδικασθέντα Γιώργο Μπουρδούβαλη. Για απλή συνέργεια σε μεταφορά ναρκωτικών καταδικάστηκε και ο Ιρανός που σύμφωνα με το κατηγορητήριο ήταν ο «συνοδός» του φορτίου της ηρωίνης. Και οι τέσσερις απειλούνται με ποινές από 2 έως 12 χρόνια στην περίπτωση που το δικαστήριο δεν τους αναγνωρίσει ελαφρυντικά.

Αντίθετα, αθώοι κρίθηκαν ο καπετάνιος και το πλήρωμα του «Noor 1» καθώς το δικαστήριο αποφάσισε ότι ενήργησαν υπό απειλή ή προσταγή. Των κατηγοριών απαλλάχθηκαν και η πρώην σύζυγος του Μάκη Γιαννουσάκη, η μητέρα της και η οικιακή βοηθός τους στη Φιλοθέη, όπου είχαν βρεθεί 500 κιλά ηρωίνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή