Κοτόπουλο μαγειρευτό με σάλτσα φέτας και σαφράν

Κοτόπουλο μαγειρευτό με σάλτσα φέτας και σαφράν

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 10΄, Αναμονή: 30΄, Μαγείρεμα: περίπου 1 ώρα

Η φέτα έχει δυναμική παρουσία στη γεύση του φαγητού, γι' αυτό προτείνω να βάλετε μπόλικο σαφράν. Αν διστάζετε ή φοβηθείτε μήπως κυριαρχήσει η ιωδιώδης γεύση του, χρησιμοποιήστε τη μισή ποσότητα.

Υλικά (για 4 – 5 άτομα)

  • 1 κοτόπουλο, βάρους περίπου 1.500 γρ., κομμένο σε μερίδες (μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμες μερίδες κοτόπουλου και να τις κόψουμε στη μέση)
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο (ή 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη)
  • 3 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
  • 5 – 6 στήμονες σαφράν
  • 1½  λίτρο ζωμός λαχανικών
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 250 – 300 γρ. φέτα, κατά προτίμηση πιπεράτη και σκληρή
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ψητές πατάτες φούρνου ή απλό ρύζι μπασμάτι, για συνοδευτικό

Διαδικασία

Αφαιρούμε το δέρμα (αν υπάρχει) από τις μερίδες του κοτόπουλου, τις πλένουμε και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Τις πασπαλίζουμε από όλες τις μεριές με αλάτι και πιπέρι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν για περίπου 30 λεπτά.

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τσιγαρίζουμε τις μερίδες κοτόπουλου και το ξερό κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όλα ομοιόμορφα. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το φρέσκο ή ξερό τζίντζερ, το σκόρδο και το σαφράν.

Ανακατεύουμε και ρίχνουμε ζεστό ζωμό, τόσο ώστε να σκεπαστούν οι μερίδες εντελώς. Μόλις το υγρό πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 40 – 50 λεπτά (ανάλογα με το κοτόπουλο), μέχρι να μαλακώσουν. Στην κατσαρόλα πρέπει να έχει μείνει αρκετό υγρό, για να φτιάξουμε τη σάλτσα.

Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε τη 1 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο που έχει μείνει (ή 1 κουτ. σούπας βούτυρο) σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα ή με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να ροδίσει ελαφρώς και να έχει μια ευχάριστη μυρωδιά.

Το μεταφέρουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε τη φέτα και όσο περισσότερο ζουμί από την κατσαρόλα μπορούμε. Τα δουλεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να γίνουν μια λεία, κρεμώδης σάλτσα.

Αν η σάλτσα βγει πηχτή, προσθέτουμε λίγο ζωμό που πιθανόν έχει περισσέψει. Αδειάζουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο και ανακατεύουμε προσεκτικά, για να αναμειχθεί με τον λιγοστό ζωμό που έχει μείνει στο σκεύος.

Η σάλτσα πρέπει να είναι «μελάτη», να καλύπτει σχεδόν τις μερίδες του κοτόπουλου, αλλά παράλληλα να είναι ελαφρώς ρευστή. Βάζουμε το φαγητό να πάρει μια-δυο βράσεις, νοστιμίζουμε με πιπέρι και αποσύρουμε. Μοιράζουμε σε πιάτα και σερβίρουμε με ρύζι, κατά προτίμηση μπασμάτι, ή με ολόκληρες ψητές, μικρές πατατούλες.

Τι πίνουμε: Κάτι λευκό, όπως ένα χαρμάνι Ροδίτη με Σαββατιανό.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή