ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ντομάτες γεμιστές με ρικότα από την Ιταλία

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Λαδερά, Ντομάτα, Τυριά, Συνταγές, Κυρίως Πιάτο

Σερβίρεται σε όλη την Ιταλία, ως ορεκτικό. Γεμίζουμε μικρές ντομάτες από τσαμπί, όπως της ποικιλίας Lucia που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ, με λευκά τυριά για ένα πρωτότυπο πρώτο πιάτο.

Εύκολο / Προετοιμασία: 10΄, Αναμονή: 10΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: 40΄

Υλικά (για 4 άτομα - μεζές)
  • 8 μικρές ντομάτες (μεγέθους μεγάλου βερίκοκου)
  • 450 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 250 γρ. ρικότα ή ανθότυρο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη, ολόκληρη
  • 80 γρ. έτοιμο πέστο βασιλικού (σε βαζάκια σε σούπερ μάρκετ - για να το φτιάξουμε βλ. "βίντεο")
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαυροκούκι (αν θέλουμε)
  • 60 ml λάδι + 40 ml επιπλέον
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Κόβουμε από τις ντομάτες ένα «καπάκι» στην πλευρά με το κοτσάνι και με ένα μικρό κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό, αφήνοντας ένα κέλυφος με πάχος περίπου 1 εκ. Ψιλοκόβουμε τη σάρκα και την κρατάμε μαζί με τα «καπάκια» κατά μέρος.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τα 60 ml ελαιoλάδου σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το σκόρδο, τη σάρκα από τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να «δέσει» η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το σκόρδο και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.  

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.  Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μοτσαρέλα, τη ρικότα, τη σάλτσα πέστο και τη σάλτσα ντομάτας. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις ντομάτες και τις βάζουμε σε ταψί που να τις χωράει ακριβώς.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, κλείνουμε με τα καπάκια και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες και να λιώσουν τα τυριά.

Αφήνουμε το φαγητό να «σταθεί» για 10 λεπτά, σκορπίζουμε το μαυροκούκι και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε: Μια δροσερή, φρέσκια, Σαντορίνη δεξαμενής.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ