Σύγκρουση στη Βουλή για την εξεταστική σχετικά με τους χειρισμούς Βαρουφάκη

Σύγκρουση στη Βουλή για την εξεταστική σχετικά με τους χειρισμούς Βαρουφάκη

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά σφοδρής σύγκρουσης έχει τεθεί, εντός Βουλής, εκ νέου από το πρωί σήμερα το πολιτικό σύστημα: Αφορμή αποτελεί η συζήτηση πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση των χειρισμών της κυβέρνησης Αλ. Τσίπρα κατά το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους. Μια πρόταση η οποία, ωστόσο, αναμένεται να απορριφθεί το βράδυ κατά την ονομαστική ψηφοφορία, καθώς βάσει των έως τώρα συσχετισμών, μόνο η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι δηλώνουν πως την υποστηρίζουν. Ακόμα και αν, την ώρα της ψηφοφορίας –προγραμματίζεται για τις 9 μμ, είναι παρόντες όλοι οι βουλευτές των τριών κομμάτων (συνολικά είναι 101), δεν συμπληρώνεται ο προβλεπόμενος από τον Κανονισμό αριθμός των 120 βουλευτών, ως ελάχιστης πλειοψηφίας για την έγκριση προτάσεων σύστασης εξεταστικών Επιτροπών (Αρθρο 144 παρ.5).

Κατά της πρότασης, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις των πρώτων ομιλητών, τάσσονται πέραν της δικομματικής πλειοψηφίας και η Ενωση Κεντρώων (162 βουλευτές συνολικά), ενώ «παρών» δηλώνουν Χρυσή Αυγή και Κομμουνιστικό Κόμμα.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία άρχισε το πρωί, παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη και του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, και με ομιλία του κ. Χρ. Σταϊκούρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα κλείσει και τη συζήτηση το βράδυ, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, ενώ αναμένεται μετά τις 6 μμ να μιλήσουν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Στα αξιοσημείωτα είναι πως σύμφωνα με «φήμες» που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στο Περιστύλιο, δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο το ότι θα προσέλθει για να μιλήσει και ο πρωθυπουργός.

Η ΝΔ δεν έχει πρόθεση να «κυνηγήσει μάγισσες» είπε ανοίγοντας τον κύκλο των τοποθετήσεων ο κ. Σταϊκούρας. Και συμπλήρωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκ του θεσμικού του ρόλου, ζητεί να διερευνηθούν οι γεμάτοι σφάλματα κυβερνητικούς χειρισμούς στην οικονομική πολιτική το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η τότε κυβέρνηση, συνέχισε ο πρώτος ομιλητής της ΝΔ, παγιδεύτηκε σε μαξιμαλιστική ρητορική, ιδεοληψίες και δογματισμούς. Σημείωσε δε, μεταξύ άλλων, ότι το δημοψήφισμα υπήρξε μια καταστροφική πρωτοβουλία – αποκορύφωμα των ολέθριων για τη χώρα σφαλμάτων. Είναι πλήθος τα ερωτηματικά που αφορούν πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης εκείνης της περιόδου που ζητούν απαντήσεις, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας διαρκώς για τις ευθύνες του τότε υπουργού Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη, αλλά και αναφερόμενος πολλές φορές στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και το ρόλο του στις διαπραγματεύσεις και τους συνολικούς χειρισμούς.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτος ομιλητής, ο κ. Γερ. Μπαλαούρας απάντησε κατ’ αρχήν με τον τίτλο κινηματογραφικής ταινίας «κοίτα ποιός μιλάει»: Αυτοί που διέλυσαν την παραγωγική βάση της χώρας, που χρεωκοπούσαν επιχειρήσεις και έφτιαχναν πλούσια τζάκια, είπε. Υποστήριξε ότι η πρόταση της ΝΔ έγινε για λόγους αντιπερισπασμού, ότι συνιστά κίνηση τακτικής και αποπροσανατολισμού. «Η πρόταση της ΝΔ έχει κριθεί από τον ελληνικό λαό» σημείωσε, υποστηρίζοντας πως η ψήφος του περασμένου Φθινοπώρου συνιστά την απάντηση στη σημερινή πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι έχουν δίκιο όλοι όσοι εκτιμούν πως η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αρνητική. «Το παραμύθι σας δεν έχει πια δράκο», πρόσθεσε.

«Εχουμε ψηφίσει όλες τις εξεταστικές Επιτροπές. Ψηφίσαμε του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ, άρα έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα: βάζουμε με την πρότασή μας και τον εαυτό μας μέσα» είπε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Γ. Κουτσούκος. Πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για όλη την περίοδο «για πράγματα και πρόσωπα  από την ένταξη της χώρας στο ευρώ μέχρι και σήμερα, με ειδική αναφορά στην περίοδο των capital controls προφανώς», έλεγε νωρίτερα κι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του πολιτκού σχήματος Α. Λοβέρδος.

Ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) υποστήριξε ότι η πρόταση της ΝΔ στόχο έχει «να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες για όλα τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Πρόκειται επί της ουσίας, όπως και εκείνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για πρόταση-παρωδία» σημείωσε.

Οι επιλογές της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν καταστροφικές, υποστήριξε ο κ.  Ιάσων Φωτήλας (Ποτάμι) και μεταξύ άλλων συμείωσε απευθυνόμενος στην κυβερνώσα πλειοψηφία: «Το τρίτο μνημόνιο είναι το πιο σκληρό απ’ όλα. Είμαστε υπέρ της πρότασης. Είναι η ώρα για να δώσετε εξηγήσεις στη Βουλή και στο λαό για όσα δεινά προκαλέσατε και εξακολουθείτε να προκαλείτε στον ελληνικό λαό».

Στον αντίποδα, ο κ. Δημ. Καμμένος (ΑΝΕΛ) έκανε λόγο για «» κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τόνισε ότι «για τα θετικά αποτελέσματα εκείνης της διαπραγμάτευσης έπρεπε η αντιπολίτευση να πει ευχαριστώ και μπράβο».

Από την πλευρά του, τέλος, ο κ. Μάριος Γεωργιάδης (Ενωση Κεντρώων) αφού ανέφερε ότι είναι «καταστροφική η πορεία της χώρας επί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πρόσθεσε: «Γιατί, όμως, να διερευνήσουμε συνάδελφοι της ΝΔ μόνο το τρίτο μνημόνιο και όχι και τα δύο πρώτα; Βλέπουμε ένα νέο είδος λαϊκισμού από την αξιωματική αντιπολίτευση».      

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή