Επιβλαβής η κακή φυσική κατάσταση

Επιβλαβής η κακή φυσική κατάσταση

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To να μην είναι κάποιος σε καλή φυσική κατάσταση είναι πιο επικίνδυνο για την υγεία και τη μακροζωία από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια μεγάλη μελέτη σε μεσήλικες άνδρες. Οπως, μάλιστα, επισημαίνουν οι ερευνητές, η κακή φυσική κατάσταση μπορεί να προκαλέσει πρόωρο θάνατο περίπου όσο και το κάπνισμα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο European Journal of Preventive Cardiology. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ χρησιμοποίησαν στοιχεία που συγκέντρωσαν από τη «Μελέτη των Ανδρών» που γεννήθηκαν το 1913. Οι ειδικοί παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες επί πενήντα χρόνια και τους υπέβαλλαν σε πολλαπλές εξετάσεις τουλάχιστον μία φορά τα δέκα χρόνια. Οι επιστήμονες επίσης κατέγραφαν τους θανάτους των συμμετεχόντων στη μελέτη. Στη συνέχεια, οι ειδικοί συνέκριναν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου με κάποιες παραμέτρους, όπως η υπέρταση, η χοληστερίνη αλλά και το κάπνισμα.

Τελικά, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, διαπιστώθηκε ότι το κάπνισμα επηρέαζε περισσότερο τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Την ίδια στιγμή, οι άνδρες που βρίσκονταν σε κακή φυσική κατάσταση είχαν 21% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα, συγκριτικά με αυτούς που βρίσκονταν σε μέτρια κατάσταση και 42% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με αυτούς που βρίσκονταν σε άριστη φυσική κατάσταση. Η κακή φυσική κατάσταση είναι πολύ πιο επικίνδυνη για την υγεία μας από την υπέρταση ή τη χοληστερίνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή