Το ανοσοποιητικό, όπλο κατά του καρκίνου

Το ανοσοποιητικό, όπλο κατά του καρκίνου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Στιβ Κάρα πίστευε ότι θα τα πήγαινε θαυμάσια με τα ιατρικά τεστ που απαιτούσε η ασφαλιστική του εταιρεία, τον Οκτώβριο του 2014. Ωστόσο οι ιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα, στα 53 του χρόνια. Καθώς είχαν ήδη εμφανιστεί οι πρώτες μεταστάσεις, δεν μπορούσε να χειρουργηθεί. Τότε ο ογκολόγος του, ο δρ Μάθιου Χέλμαν του Νοσοκομείου Μεμόριαλ Σλόαν Κέτερινγκ της Νέας Υόρκης, του πρότεινε μία πειραματική θεραπεία: την ανοσοθεραπεία. Αντί να επιτεθεί κατά του καρκίνου, όπως κάνει η χημειοθεραπεία, η ανοσοθεραπεία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του αρρώστου έτσι ώστε αυτό να πολεμήσει την ασθένεια.

Σήμερα, η χαλιναγώγηση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ιατρική πραγματικότητα. Καταπληκτικές ιστορίες για όγκους που εξαφανίζονται και βαριά ασθενείς που μπαίνουν σε ύφεση για χρόνια έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των ειδικών και έχουν γεννήσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Υπάρχει μία ουσιώδης αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε την αντικαρκινική θεραπεία» επισημαίνει ο δρ Τζεντ Ουόλτσοκ, επικεφαλής του κέντρου μελανώματος και ανοσοθεραπειών στο Μεμόριαλ Σλόαν Κέτερινγκ. Ηδη πραγματοποιούνται εκατοντάδες κλινικές μελέτες για την ανοσοθεραπεία εναντίον πολλών μορφών καρκίνου. Στην πραγματικότητα, το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει τον οργανισμό από ιούς, βακτήρια και άλλους εισβολείς. Αλλά ο καρκίνος, με τους δικούς του μηχανισμούς, μπορεί και κρύβεται από το ανοσοποιητικό σύστημα ή αναστέλλει την ικανότητά του να πολεμάει. Η ανοσοθεραπεία βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει τον καρκίνο ως απειλή και να τον πολεμήσει. Μία διαδεδομένη μορφή ανοσοθεραπείας περιλαμβάνει φάρμακα τα οποία απελευθερώνουν τα ανοσοκύτταρα για να πολεμήσουν τον καρκίνο μπλοκάροντας έναν μηχανισμό που η ασθένεια χρησιμοποιεί για να παραλύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε αυτού του είδους την ανοσοθεραπεία έχουν ήδη εγκριθεί από τον FDA, τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ.

Ωστόσο η αλήθεια είναι, ότι παρά τις μεγάλες ελπίδες που γεννά η συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση, η ανοσοθεραπεία έχει καταγράψει καλά αποτελέσματα μόνο σε μικρή μειοψηφία ασθενών. Οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν γιατί συμβαίνει αυτό. Γνωρίζουν ότι έχουν στα χέρι τους ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, αλλά επί του παρόντος δεν γνωρίζουν πώς να το ελέγξουν, ούτε και κατανοούν τους μηχανισμούς του. Αυτό που γνωρίζουν είναι ότι όταν τα συγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία ονομάζονται αναστολείς checkpoint, λειτουργούν είναι πραγματικά αποτελεσματικά και οδηγούν την ασθένεια σε ύφεση για τόσο μακρά χρονικά διαστήματα που μοιάζει σαν η αρρώστια να έχει θεραπευθεί. Το είκοσι έως σαράντα τοις εκατό των ασθενών έχει καλή αντίδραση στη χορήγηση τέτοιων φαρμακευτικών σκευασμάτων, αλλά, δυστυχώς, για πολλούς ασθενείς αυτά τα θαυματουργά φάρμακα είναι εντελώς αναποτελεσματικά, ενώ για κάποιους είναι αρχικά αποτελεσματικά και μετά μοιάζουν να χάνουν τη δύναμή τους. Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι ένα ερώτημα που προκαλεί πονοκέφαλο στους επιστήμονες και είναι αντικείμενο πολλών ερευνών. Παρά τα μεγάλα ελλείμματα γνώσης που έχουμε σήμερα σχετικά με αυτή την κατηγορία φαρμάκων και την ανοσοθεραπεία γενικότερα, τα σκευάσματα χορηγούνται όλο και πιο ευρέως και κυρίως δοκιμάζονται σε προχωρημένες μορφές καρκίνου όπου η χημειοθεραπεία δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα, ενώ τώρα φαίνεται ότι οι ειδικοί θα τα χορηγούν και ως πρώτη γραμμή θεραπείας.

Βέβαια οι νέες θεραπείες έχουν και πληθώρα κινδύνων, επισημαίνουν οι ειδικοί καθώς τα φάρμακα έχουν συχνά σημαντικές παρενέργειες, ανάμεσα στις οποίες η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η κολίτιδα, αλλά και λοιμώξεις των πνευμόνων. Προκαλούν, επίσης, ορμονικές διαταραχές, καθώς επιβραδύνουν τη λειτουργία κάποιων αδένων, καθιστώντας αναγκαία τη χορήγηση ορμονών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή