Το πολιτιστικό Σαββατοκύριακο της Αίγινας, ζωγραφική, κόσμημα, συνύπαρξη δημιουργών

Το πολιτιστικό Σαββατοκύριακο της Αίγινας, ζωγραφική, κόσμημα, συνύπαρξη δημιουργών

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αίγινα του μεσοκαλόκαιρου, το περασμένο Σαββατοκύριακο έδωσε τα πολιτιστικά γεγονότα της εποχής. Σε αναμονή για το Μουσικό Φεστιβάλ που κάθε καλοκαίρι διευθύνει η Ντόρα Μπακοπούλου (6-16/8) και, φυσικά, λίγο πριν από το Fistiki Fest με τη δημιουργική πνοή του Γιώργου Καλόφωνου, ήρθαν τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού του Γιάννη Μόραλη που δώρησε στον Δήμο Αιγίνης η Πέγκυ Ζουμπουλάκη. Ηταν μια γιορτή το βράδυ της Παρασκευής στο λιμάνι, με λευκά μπαλόνια, με τραγούδια Χατζιδάκι, με όλους τους Αιγινήτες, από καταγωγή ή από επιλογή, να χαίρονται. Το γλυπτό θα παραμείνει στο λιμάνι όσο διαρκούν τα καλοκαιρινά φεστιβάλ και μετά θα βρει την οριστική, ταιριαστή θέση του.

Αλλά το βράδυ του Σαββάτου προσέφερε άλλη μία αφορμή για πολιτιστική ευωχία καθώς ο νέος χώρος της αίθουσας τέχνης «Εγινα Αίγινα», δημιουργία της Βάσως Καλουδιώτη, άνοιγε στην οδό Θερμοπυλών, δύο στενά μετά την Παναγίτσα, με μια εντυπωσιακή σε ποιότητα και πυκνότητα έκθεση που είχε επιμεληθεί η Ιρις Κρητικού. Κάθε καλοκαίρι συμβαίνει και ένα εικαστικό γεγονός στην Αίγινα και για το 2016 αυτό είναι η ομαδική έκθεση «27+27», με συνύπαρξη ζωγραφικής και εικαστικού κοσμήματος, καθώς 27 ζωγράφοι παρουσιάζουν μικρών διαστάσεων έργα σε διάλογο με την εύθραυστη κλίμακα των δημιουργιών 27 σχεδιαστών κοσμημάτων. Είναι αυτό που λέει ο τίτλος της έκθεσης, «εικαστικοί και σχεδιαστές του Α Jewel Made in Greece στο Εγινα Αίγινα», μια θαυμαστή ισορροπία που αρχιτεκτόνησε η Ιρις Κρητικού, παρουσιάζοντας εν συνόλω 54 δημιουργικούς καλλιτέχνες, στην οδό Θερμοπυλών της Αίγινας.

Διόλου περίεργο λοιπόν που στα εγκαίνια μαζεύτηκε όλη η καλλιτεχνική Αίγινα, μεγάλος αριθμός από τους δημιουργούς που παρουσίαζαν έργα τους, παραθεριστές και μόνιμοι κάτοικοι. Κλίμα γιορτής με θαυμάσιο κέρασμα στην τόσο ατμοσφαιρική αυλή του «Εγινα Αίγινα», που στεγάζεται πλέον σε ένα γοητευτικό παλιό σπίτι. Η οδός Θερμοπυλών είναι όμορφη ούτως ή άλλως, με την «Εγινα Αίγινα» έγινε και προορισμός. Η λευκότητα των τοίχων, το art shop, η συνύπαρξη τόσων δυνατών έργων είχαν δημιουργήσει ευωχία. Η έκθεση, που θα διαρκέσει ώς τις 4 Σεπτεμβρίου, θέλει ηρεμία και προσήλωση για να την απολαύσει κανείς, και τα εγκαίνια δεν προσφέρονται. Ωστόσο, είδα πολλά και καλά έργα και είναι εντυπωσιακή η εξέλιξη του ελληνικού κοσμήματος με τόσους πολλούς και καλούς σχεδιαστές. Ταιριαστά συνομίλησαν με τους ζωγράφους σε μια ενιαία γραμμή δημιουργίας και υψηλής αισθητικής. Για την ιστορία, να σημειώσουμε τα ονόματα των δημιουργών. Οι ζωγράφοι που εκθέτουν είναι οι: Στάθης Αλεξόπουλος, Νεκτάριος Αποσπόρης, Αννα Αχιλλέως, Εφη Βάγκνερ, Ανδρέας Γεωργιάδης, Μαρία Γιαννακάκη, Γιάννης Δέδες, Δικαία Δεσποτάκη, Τάνια Δημητρακοπούλου, Φραγκίσκος Δουκάκης, Μάρκος Καμπάνης, Μηνάς Καμπιτάκης, Νίκος Καπάνταης, Αλίνα Μάτσα, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Στέλλα Μελετοπούλου, Αννα Μπίλη, Γεωργία Μπλιάτσου, Ματίλντα Ναχμία, Γεύσω Παπαδάκη, Αντζελα Πετροχείλου, Παύλος Σάμιος, Αλέκος Σπανούδης, Βάσω Τρίγκα, Βιργινία Φιλιππούση, Πάβλος Χαμπίδης και Αθηνά Χατζή.

Οι σχεδιαστές κοσμήματος είναι οι: Ξένια-Νεφέλη Βλάχου, Ελένη Δασκαλάκη, Μαριλίνα Δεληγιαννοπούλου, Ελένη Ζόλια, Κατερίνα Ιωαννίδη, Σταυρούλα Καζιαλέ, Βάσω Καλουδιώτη, Ελενα Καπομπασοπούλου, Μαρία Καπρίλη, Τίνα Καραγεώργη, Πάνος Καρδάσης, Βίλλυ Κοντίδη, Κατερίνα Κουλουμπούρου, Λάμπρος Σεμέλη, Σαρίνα Μπεζά, Μαρία Ξανθάκου, Ελένη Ορφανού, Δάφνη Παπαθανασοπούλου, Χρυσάνθη Παπαξένου, Σοφία Πάσχου, Μιχάλης Πελαμίδης, Αμαλία Πετσάλη, Μαριλού Προκοπίου, Μαίρη Σαμόλη, Πολίνα Σαπουνά Ελλις, Χριστίνα Σούμπλη, Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου.

ΤΗΛΕΦΟΣ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή