Οι καλύτερες ψαρο­ταβέρνες στην Ανατολική Αττική

Οι καλύτερες ψαρο­ταβέρνες στην Ανατολική Αττική

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το μπάνιο, επιλέγουμε πού θα καθίσουμε για ψαράκι και θαλασσινά: στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στη Λούτσα, στον Ωρωπό και στο Λαύριο.

Για ψαράκια οικονομικά και πεντανόστιμα, μια στάση στην «Ψαρού», στη Σαρωνίδα. Θα βρείτε πολλούς μεζέδες και ορεκτικά, θαλασσινά και μικρά ψάρια (δεν θα βρείτε μεγάλα) στο τηγάνι. Στο μενού και άλλα πιάτα, όπως σαρδέλες σχάρας, ριζότο με γαρίδες και μύδια αχνιστά. Ξεχωρίζουν οι κουτσομούρες και ο γαύρος στο τηγάνι, το θράψαλο και η μελιτζανοσαλάτα. Ο χώρος είναι μοντέρνος, με καρέκλες καφενείου σε διάφορα χρώματα. Δεν «βλέπει» στη θάλασσα, αλλά είναι άνετα και κυρίως οικονομικά. 

 

Ψαρού, 46o χλμ. Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου, Τ/22910-55.171. 


Φημίζεται για τα μύδια, τα οποία μαγειρεύονται σε διάφορες εκδοχές, αλλά πάντα η κλασική παραμένει η καλύτερη: αχνιστά με σκόρδο και κρασί, για να μπορέσετε να απολαύσετε τη νόστιμη, ζουμερή σάρκα τους. Η ταβέρνα «Θεόδωρος και Ελένη» σερβίρει, επίσης, χταποδάκι ψητό, μακαρονάδες με θαλασσινά, γαρίδες τηγανητές με σουσάμι, τηγανητό καλαμάρι και πλούσιες χορταστικές σαλάτες. Η φήμη τους έχει ταξιδέψει σε όλη την Αττική, οπότε καλό είναι να αποφύγετε το μεσημέρι της Κυριακής. Δεν βρίσκεται μπροστά στη θάλασσα, αλλά είναι πολύ κοντά στις παραλίες των Λεγραινών.  

Θεόδωρος και Ελένη, Λεωφόρος Λεγραινών, Τ/22920-51.936

Πάνω στο κύμα είναι τα τραπέζια της ψαροταβέρνας «Το Σέσι» στην ομώνυμη παραλία του Γραμματικού. Από το 1978 σερβίρει φρέσκα ψάρια, ποικιλία θαλασσινών και τσιπουρομεζέδες. Εξαιρετικό το σκαθάρι, αλλά και η τσιπούρα, το λαβράκι και το φαγκρί. Θα βρείτε, επίσης, γαρίδες σαγανάκι και ψιλά ψαράκια στο τηγάνι. Μπορεί η παραλία να μη λέει πολλά, αλλά το φαγητό και το αγνάντεμα στη θάλασσα θα σας αποζημιώσουν. 

 

Το Σέσι, Παραλία Σέσι, Γραμματικό, Τ/6932-210.772 


Για μεζεδάκια με τσίπουρο και ωραία ατμόσφαιρα κατευθυνόμαστε στον Ωρωπό, στο μεζεδοπωλείο «Belami». Δίπλα στη θάλασσα και με θέα στη μαρίνα του Ωρωπού, διαθέτει μεγάλη επιλογή σε εμφιαλωμένα τσίπουρα και ούζα. Οι μεζέδες που τα συνοδεύουν κλασικοί και καλοφτιαγμένοι: μικρό γαριδάκι τηγανητό, χταποδοσαλάτα, ψητή σαρδέλα και τηγανητές κουτσομούρες τραγανές, που τρώγονται ολόκληρες με το κεφάλι! Νόστιμη και χορταστική είναι και η καραβιδομακαρονάδα, που σερβίρεται σε τηγάνι και σε προσιτή τιμή. 

Belami, Προποντίδος 29, Νέα Παλάτια, Ωρωπός, Τ/22950-37.466 

Κλασική ψαροταβέρνα είναι ο «Ξυπόλητος» στη Λούτσα και αυτό σημαίνει με δυο λόγια ψημένο ψωμί με λάδι και ρίγανη, πατάτες κομμένες στο χέρι και φρέσκα ψάρια από καΐκια. Τα τραπέζια του είναι ακριβώς πάνω στο κύμα, δίπλα από μια συστάδα με αλμυρίκια που προσφέρουν τη σκιά τους. Φαγκρί, τσιπούρα και άλλα πρώτα ψάρια στη σχάρα, μπαρμπούνι, κουτσομούρα, μικρά ψαράκια και καλαμάρι στο τηγάνι. Η ταβέρνα βρίσκεται πάνω σε μια «μύτη» που μπαίνει στη θάλασσα. Ιδανική για ρεμβάσματα. 

Ξυπόλητος, Γεωργίου Παπανδρέου 1 (Λεωφόρος 25ης Μαρτίου και Ρόδου), Αρτέμιδα, Τ/22940-28.342).

Από το 1910 βρίσκεται στο ίδιο σημείο η ιστορική ψαροταβέρνα «Ζούμπερης» και μέχρι σήμερα, περνώντας από γενιά σε γενιά, έχει παραμείνει στην ίδια οικογένεια. Η αξία τόσα χρόνια είναι η ίδια: φρέσκο ψάρι. Βλέπεις την ψαριά της ημέρας, διαλέγεις αυτό που θες και ο έμπειρος ψήστης το βάζει στα κάρβουνα: από σφυρίδα και φαγκρί μέχρι σαργό, λυθρίνι και μπαρμπούνι – η λίστα δεν είναι σταθερή, αλλάζει ανάλογα με την ψαριά. Θα βρείτε, όμως, και όλα τα υπόλοιπα της κλασικής ταβέρνας: ψημένο ψωμί με ρίγανη, ταραμοσαλάτα, χόρτα, παντζάρια και κέρασμα-φρούτο στο τέλος. 

Ζούμπερης, Παραλία Ζούμπερι, Νέα Μάκρη, Τ/22940-96.866


«Η τράτα» ή αλλιώς «του Κλέαρχου», όπως είναι γνωστή, βρίσκεται πάνω στον παραλιακό δρόμο, στο κέντρο της Νέας Μάκρης. Ξεκίνησε το 1981 από τον Κλέαρχο Μπέλλο και σήμερα συνεχίζουν τα παιδιά του. Το ψάρι είναι πάντα φρέσκο από ψαράδες της περιοχής, ενώ η ταβέρνα φημίζεται για το ελαφρύ τηγάνι. Εξαιρετικό και το ψήσιμο στη σχάρα – ανάλογα με την ψαριά, ροφός, μπακαλιαράκια, λαβράκι, φαγκρί- αλλά και φρέσκος αστακός ή καραβίδες για μακαρονάδα. 

Η τράτα, Ποσειδώνος 30, Παραλία Νέας Μάκρης, Τ/22940-94.794 

«Από τα δίχτυα των ψαράδων της περιοχής κατευθείαν στο πιάτο» θα μπορούσε να είναι το μότο του εστιατορίου «Καβούρι» στην παραλία του Μαραθώνα. Το ξύλινο ντεκ πάνω στην άμμο της παραλίας φιλοξενεί τα τραπέζια και, ειδικά αν έχει γεμάτο φεγγάρι, η ατμόσφαιρα είναι εξόχως ρομαντική και απολαυστική. Πλούσιες και χορταστικές σαλάτες με λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας, χειροποίητη ταραμοσαλάτα και ψάρια ημέρας. Αριστοτεχνικά φτιαγμένη και η γαριδομακαρονάδα με το μακαρόνι όσο πρέπει αλ ντέντε. 

Καβούρι, Παραλία Μαραθώνα, Τ/22940-55.243 

Από την τζαμαρία, με καθαρό ουρανό, βλέπεις μέχρι και τη Μακρόνησο. Στην ψαροταβέρνα «Φόρος» στην τοποθεσία Θορικό, μετά το Λαύριο, θα ευχαριστηθείτε φρέσκο ψάρι, μαστόρικα ψημένο. Κατόπιν παραγγελίας κάνουν και βελούδινη ψαρόσουπα, ενώ στα πιάτα που ξεχωρίζουν είναι και η γαριδομακαρονάδα και το ψητό θράψαλο. 

Φόρος, Θορικό Λαυρίου, Τ/22920-28.018 

Ολόφρεσκα ψάρια κατευθείαν από την πηγή τους. Η «Ολγα» βρίσκεται μέσα στην ψαραγορά του Λαυρίου. Αυτό σημαίνει και μεγάλη ποικιλία και ψάρια ημέρας. Εκτός από τη σχάρα και το τηγάνι, σερβίρονται και γαρίδες σαγανάκι με φρέσκια ντομάτα και φέτα, καλαμάρι γεμιστό με ντομάτα, πιπεριά και φέτα, γαριδομακαρονάδα και μύδια αχνιστά, ψωμωμένα και ιδιαίτερα νόστιμα. 

Ολγα, Ψαραγορά Λαυρίου, Τ/22920-55.006

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή