Αύγουστος στο βουνό

8' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βόλτα στο δάσος, πικνίκ στη λίμνη, spa με θέα τα έλατα. Αφήστε τη θάλασσα για τους… πολλούς και χαλαρώστε σε ορεινά resorts, μακριά από τα πλήθη των τουριστών.

Αν δεν έχετε οργανώσει ακόμh τις διακοπές σας, τα ορεινά resorts είναι μια εξαιρετική ιδέα -ακόμα και μέσα στον Αύγουστο-,  δεδομένου του ότι το κόστος διαμονής σε αυτά είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες.

Ετσι, όταν αλλού θα ακούτε για καύσωνες, εσείς θα σκεπάζεστε με ένα ελαφρύ πάπλωμα τις δροσερές νύχτες, ενώ το πρωί θα ξυπνάτε με το κελάηδημα των πουλιών. Θα βγαίνετε για κυνήγι μανιταριών ή τρούφας, θα αναζητάτε παραμυθένιες λίμνες και θα απολαμβάνετε πικνίκ στις όχθες τους, θα κάνετε πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία ή ιππασία. Θα κολυμπάτε σε πισίνες και θα απολαμβάνετε υψηλές υπηρεσίες στα spa. Κι αν ξαφνικά νιώσετε την επιθυμία για μια βουτιά στη θάλασσα, το πιο πιθανό είναι να βρείτε κάποια παραλία σε απόσταση το πολύ μιας ώρας.

Οπως λέει χαρακτηριστικά η Ελλη Μπαρμπαγιάννη από το Grand Forest Metsovo, «τον Αύγουστο έρχονται στο βουνό κυρίως όσοι θέλουν ησυχία και να ξεφύγουν από τον πανικό του Δεκαπενταύγουστου στους κατεξοχήν καλοκαιρινούς προορισμούς».

Οι επιλογές που ακολουθούν είναι ενδεικτικές. Υπάρχουν πολλά ακόμα όμορφα resorts και ξενοδοχεία, όπως το Nefeles Luxury Residencies στο Μαίναλο, αρκετά στα χωριά του Πηλίου αλλά και σε όλες τις ορεινές περιοχές της χώρας. Αντίστοιχα μειωμένες είναι οι τιμές σε ενοικιαζόμενα και μικρούς ξενώνες, επιτρέποντάς σας -ακόμα και την τελευταία στιγμή- να σχεδιάσετε οικονομικές αυγουστιάτικες αποδράσεις.

ΠΙΝΔΟΣ

Grand Forest Metsovo

Χτισμένο από πέτρα και με σύγχρονη μίνιμαλ αρχιτεκτονική, έχει θέα τα γύρω βουνά, ενώ μπροστά του απλώνεται το Μέτσοβο. H μεγάλη τζαμαρία του lobby σε κάνει να νιώθεις ένα με το τοπίο της ορεινής Πίνδου. Λιτή επίπλωση και μια λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά: τα μετσοβίτικα υφαντά που η μητέρα της οικογένειας Μπαρμπαγιάννη επέμεινε να ενσωματωθούν στο χώρο. Η οικογένεια έχει πολλά χρόνια εμπειρίας στην εστίαση και καταφέρνει να συνδυάζει την αυθόρμητα φιλόξενη διάθεση με τον επαγγελματισμό, με σύμμαχο τη Hotel Brain, την εταιρεία που διαχειρίζεται το resort.

Οι γνήσιες μετσοβίτικες πρώτες ύλες κάνουν τη διαφορά και στο εστιατόριο της μονάδας. Ενας πλούσιος μπουφές πρωινού με τυρί μετσοβόνε, αγριομανίταρα της Πίνδου, ξηρούς καρπούς, φρέσκα αυγά, αφράτες πίτες, ρυζόγαλο κ.ά. σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα μπορούν να σας κρατήσουν για ώρες στο εστιατόριο. Στο δείπνο θα απολαύσετε κυνήγι, ριζότο με φρεσκοτριμμένη τρούφα και πολλά ακόμα.

Κάντε ηλιοθεραπεία και μια βουτιά στην εξωτερική πισίνα ή προτιμήστε τη μικρότερη εσωτερική και χαλαρώστε με ένα μασάζ (με μέλι και κανέλα, για παράδειγμα) από τους θεραπευτές του spa. Αν είστε έμπειροι στην ιππασία, κάντε μια βόλτα με τα άλογα του Grand Forest και επιστρέφοντας απολαύστε ένα ποτήρι κρασί από το γειτονικό Κατώγι Αβέρωφ στο μπαλκόνι του lobby ή σε εκείνο του δωματίου σας.

Γνωρίστε το Μέτσοβο, ένα μικρό χωριό με μεγάλη ιστορία και σημαντικές κοιτίδες πολιτισμού. Η πινακοθήκη Αβέρωφ (www.averoffmuseum.gr) διαθέτει πλούσια συλλογή με πίνακες του 19ου και του 20ού αιώνα, χαρακτικά και μια έκθεση φωτογραφίας του Μπαλάφα που θα σας ταξιδέψει στο παρελθόν. Μην αμελήσετε μια επίσκεψη στα σύγχρονα κελάρια του Οινοποιείου Κατώγι-Αβέρωφ κι άλλη μία στο Λαογραφικό Μουσείο.

Βγείτε για κυνήγι τρούφας με την Κατερίνα Νόλλα, η οποία γνωρίζει και αγαπάει τα βουνά της περιοχής, και μοιραστείτε μια σούπα από αγριομανίταρα με τους ανθρώπους του Troufa Club. Τη δράση διοργανώνει το Grand Forest για τους πελάτες του, όπως και πεζοπορίες.

Αναζητήστε νεράιδες και διαβάστε παραμύθια στα παιδιά γύρω από τη λίμνη Πηγών Αώου. Περπατήστε τα γύρω μονοπάτια και εξερευνήστε το Εθνικό Πάρκο Πίνδου. Επισκεφτείτε τα Μετέωρα πάνω από την Καλαμπάκα. Κάντε μπάνιο στα Σύβοτα. Η Ηπειρος μπορεί να ξεχωρίζει για τα βουνά της, αλλά διαθέτει πολύ ενδιαφέρουσα ακτογραμμή με μεγάλες παραλίες και γαλαζοπράσινα νερά.

• Τηλ. 26560-29001-4, www.grand-forest.gr, 110 ευρώ το δίκλινο


ΠΙΝΔΟΣ

Aristi Mountain Resort + Villas

Ενα μικρό χωριό μέσα στο χωριό, για την ακρίβεια στην κορυφή της Αρίστης του δυτικού Ζαγορίου, με τα αυτόνομα σπιτάκια του χτισμένα από πέτρα, με παραδοσιακές ζαγορίτικες στέγες και ξύλινη εσωτερικά επένδυση.

H διακριτική πολυτέλεια και η άνεση αποτελούν βασικά στοιχεία της μονάδας, η οποία ανήκει στα Small Luxury Hotels, δίνοντας στους επισκέπτες την επιλογή ακόμα και ανάμεσα σε δωμάτια με στρώματα Coco-mat ή Duxiana. Ευρύχωρο και με ωραία θέα, το spa του ξενοδοχείου διαθέτει μεγάλη εσωτερική πισίνα, υδρομασάζ, σάουνα, χαμάμ και επιλογή ανάμεσα σε τέσσερις τύπους μασάζ. Στην πέτρινη αυλή με τα αρωματικά φυτά θα απολαύσετε καφέ, σνακ ή κοκτέιλ με θέα τις επιβλητικές κορυφές της Αστράκας.

Το πλούσιο και υγιεινό πρωινό του με φρέσκους χυμούς, φρούτα εποχής, ποικιλία δημητριακών κ.λπ. συμπληρώνουν οι γευστικότατες απολαύσεις της Ηπείρου, όπως οι φημισμένες ηπειρώτικες πίτες. Το εστιατόριο Salvia θα ολοκληρώσει άψογα τη γευστική εμπειρία με άγρια χόρτα του βουνού, κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής, φρέσκα λαχανικά από το μποστάνι και μια καλή λίστα κρασιών.

Εξω από το χωριό, το Aristi Resort έχει τη δική του μικρή φάρμα, αποδεικνύοντας έμπρακτα την πράσινη «ταυτότητά» του, από την κατασκευή του με ντόπια υλικά μέχρι την ανακύκλωση και όλο τον τρόπο λειτουργίας του που είναι φιλικός προς το περιβάλλον.

Κοντά στην Αρίστη βρίσκονται το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, τα πιο γνωστά Ζαγοροχώρια. Αξίζει, όμως, να εξερευνήσετε όσο περισσότερα χωριά μπορείτε. Αφιερώστε μία μέρα στο φαράγγι του Βίκου. Η πεζοπορία διαρκεί περίπου 7 ώρες, αλλά θα επιστρέψετε ψυχικά αναζωογονημένοι. Κάντε rafting και river trekking  στις όχθες του Βοϊδομάτη. Περπατήστε στις Κολυμπήθρες και βουτήξτε σε κάποια από αυτές: έχουν διάφορα μεγέθη και βάθη και το τοπίο που σχηματίζουν είναι μοναδικό. Σ’ αυτές, σύμφωνα με την ιστορία, απολάμβανε τα μπάνια του ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων.

Αν ανήκετε στους πολύ αποφασισμένους, ο Αύγουστος είναι η καλύτερη εποχή για να φτάσετε μέχρι τη Δρακόλιμνη Τύμφη, σε υψόμετρο 2.050 μ. Υπολογίστε τουλάχιστον 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο ή 1 ώρα από το καταφύγιο της Αστράκας, αν διανυκτερεύσετε εκεί από το προηγούμενο βράδυ.

• Τηλ. 26530-41330, www.aristi.eu, 150 ευρώ το δίκλινο


ΖΗΡΕΙΑ

Πλειάδων Γη Mountain Resort & Spa

Οι 30 ανεξάρτητες σουίτες του, χτισμένες με πέτρα και ξύλο, βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το τοπίο στα Κάτω Τρίκαλα της Ορεινής Κορινθίας. Θαυμάστε τη θέα στην οροσειρά της Ζήρειας, όπου γεννήθηκαν οι Πλειάδες, κόρες του Ατλαντα και της Πλειώνης, από το κεντρικό ψηλοτάβανο κτίριο της υποδοχής ή από τη σουίτα σας. Από το χώρο του spa με την εσωτερική πισίνα και το ντεκ για ηλιοθεραπεία δίπλα της, η θέα φτάνει μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο. Απολαύστε τον καφέ ή το ποτό σας στο μπαρ, αλλά και το εστιατόριο με τη ραφιναρισμένη ελληνική κουζίνα.

Να θυμίσουμε πως τα Τρίκαλα -και αρχικά τα Ανω Τρίκαλα- αναπτύχθηκαν ως θερινός προορισμός λόγω του ευεργετικού τους -ιδιαίτερα για το αναπνευστικό- κλίματος αλλά και λόγω και της περίφημης πηγής Ταρλαμπά. Είναι λιγότερο από δύο δεκαετίες που χάρη στο μικρό χιονοδρομικό της Ζήρειας έχουν γίνει γνωστά ως χειμερινός προορισμός. Η εγγύτητά τους με την Αθήνα και τις παραλίες του Κορινθιακού τα κάνει ιδιαίτερα αγαπητά σε οικογένειες με μικρά παιδιά. Περπατήστε τα δύο μονοπάτια που συνδέουν τα Πάνω, τα Μεσαία και τα Κάτω Τρίκαλα μεταξύ τους. Τα χωριά φημίζονται -όχι άδικα- για την ποιοτική κρεατοφαγία, οπότε τιμήστε τις ταβέρνες τους δεόντως.

Επισκεφτείτε τη λίμνη Δόξα με το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στη μέση. Αν και τεχνητή, θα σας γοητεύσει με όλο το τοπίο γύρω της, στο οποίο κυριαρχεί το σπάνιο είδος των μαύρων πεύκων. Γνωρίστε τα υπόλοιπα χωριά της Ορεινής Κορινθίας, όπως την Γκούρα, που ξεχωρίζει για τη γραφικότητά της και την ήπια τουριστική ανάπτυξη. Κατεβείτε σε μόλις 20 λεπτά για μπάνιο στα παράλια του Ξυλοκάστρου και, αν έχετε διάθεση, εξερευνήστε την ακτογραμμή του Κορινθιακού. Αναχωρώντας από τα Τρίκαλα Κορινθίας, προτιμήστε τη διαδρομή που περνάει από τη λίμνη Στυμφαλία. Φωτογραφηθείτε στις όχθες της και παρατηρήστε τα μεταναστευτικά πουλιά πριν αναχωρήσουν και πάλι.

Προγραμματίστε οπωσδήποτε μια βόλτα στο Περιβαλλοντικό Μουσείο Στυμφαλίας για να κατανοήσετε τι είναι το καρστικό φαινόμενο, δηλαδή τους λόγους που η οροσειρά της Ζήρειας έχει υπόγεια ρεύματα και λίμνες, αλλά και πώς συνδέονται όλα αυτά με τις Στυμφαλίδες Ορνιθες και το μύθο τους.

• Τηλ. 27430-91136, www.pliadongi.gr, 90 ευρώ η junior suite, 150 ευρώ οι private και family suites


ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Elatos Resort & Health Club

Χτισμένο μέσα στα έλατα, στη θέση Ιταμος Επταλόφου και σε υψόμετρο 1.300 μ., αποτελείται από ένα κεντρικό πέτρινο κτίριο, όπου βρίσκονται το lounge, το εστιατόριο, μία μεγάλη θερμαινόμενη πισίνα, γυμναστήριο και playground, ενώ μπροστά του απλώνονται τα 39 αυτόνομα σαλέ. Ολα είναι κατασκευασμένα με ξύλο και η αρχιτεκτονική τους έμπνευση προέρχεται από τα resorts των Αλπεων, ενώ μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 έως 6 άτομα σε δωμάτια και σοφίτες.

Είναι από τα πρώτα ορεινά resort που χτίστηκαν στην Ελλάδα, πολύ φιλικό σε οικογένειες με παιδιά αλλά και στα κατοικίδιά τους. Ειδική παιδαγωγός απασχολεί κάποιες ώρες καθημερινά τα παιδιά και διοργανώνονται θεματικά Σαββατοκύριακα, όπως baby swimming. Βέβαια, κολύμπι με φόντο τα έλατα μπορούν να απολαύσουν μικροί και μεγάλοι καθημερινά στην εσωτερική πισίνα. Τους καλοκαιρινούς μήνες οι υπηρεσίες spa λειτουργούν κατόπιν συνεννόησης, ενώ το πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο είναι στη διάθεσή σας.

Διοργανώνονται συχνές πεζοπορίες και εξορμήσεις στο βουνό και, αν είστε τυχεροί, μπορεί να θαυμάσετε τη σπάνια παιωνία, ενδημικό φυτό του Παρνασσού. Μπορείτε, επίσης, να εκδράμετε στον Επτάλοφο και στην Αγόριανη με τον καταρράκτη, τα πιο κοντινά στο Elatos Resort χωριά του Παρνασσού, για βόλτες και φαγητό σε παραδοσιακές ταβέρνες. Συνεχίστε μέχρι το Πολύδροσο και επισκεφτείτε το Οινοποιείο Αργυρίου. Οι παθιασμένοι φυσιολάτρες προχωρήστε προς τις πηγές του Κηφισού, στην Αγία Ελεούσα, ένα όμορφο σημείο της πιο άγνωστης πλευράς του Παρνασσού.

Επισκεφτείτε τους Δελφούς και ενημερωθείτε για τις καλοκαιρινές παραστάσεις και τις εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Καθίστε για φαγητό ή καφέ σε μία από τις βεράντες των καταστημάτων του χωριού, με την απίθανη θέα στον Ελαιώνα της Αμφισσας και στον Κορινθιακό.

Ακολουθήστε τη διαδρομή μέχρι τα παράλια του Κορινθιακού, κάντε μια βουτιά στην Ιτέα ή συνεχίστε για μπάνιο και φαγητό μέχρι το Γαλαξίδι. Περπατήστε το αρχαίο μονοπάτι που ενώνει τους Δελφούς με την Ιτέα ή αυτό που ανεβαίνει από τους Δελφούς στο σπήλαιο του Κωρύκειου Αντρου. Αν δεν γνωρίζετε την περιοχή, συμβουλευτείτε κάποιον ορειβατικό σύλλογο.

Γνωρίστε την κοσμική Αράχωβα στην ήσυχη καλοκαιρινή εκδοχή της. Θα βρείτε καλές εκπτώσεις στα λίγα αλλά ενδιαφέροντα μαγαζιά με ρούχα, θα απολαύσετε ένα τσιπουράκι και μεζέδες στη βραδινή δροσιά της πλατείας Παπαϊωάννου ή ένα ποτό στην πλατεία Λάκκα.

• Τηλ. 22340-61162-3, www.elatosresort.gr, 420 ευρώ οι 3 διανυκτερεύσεις για 2 άτομα, 1 παιδί με ημιδιατροφή, πρωινό και δείπνο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή