Πάνω από 10.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα νησιά

Πάνω από 10.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα νησιά

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπέρασαν τις 10.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς, σύμφωνα με την καταμέτρηση που έδωσε χθες το πρωί στη δημοσιότητα το κυβερνητικό Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, ο αριθμός των προσφύγων είχε διαμορφωθεί σε 10.042 άτομα. Συγκεκριμένα, 4.129 βρίσκονται στη Λέσβο (με χωρητικότητα δομών 3.500 άτομα), 2.930 στη Χίο (με μόλις 1.100 άτομα να μπορούν να υποδεχθούν οι δομές), 1.351 στη Σάμο (850 θέσεις), 623 στη Λέρο (1.000), 927 στην Κω (1.000), 23 στην Κάλυμνο και 9 στη Μεγίστη (στα δύο τελευταία νησιά, δεν λειτουργούν σήμερα οργανωμένες δομές). Συνολικά, λοιπόν, για τους 10.042 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, υπάρχουν μόνο 7.450 θέσεις, με την πιο μεγάλη απόκλιση να υπάρχει (εδώ και πολύ καιρό) στη Χίο, όπου οι πρόσφυγες είναι σχεδόν τριπλάσιοι από τις υπάρχουσες θέσεις.

Οι δυσκολίες αργά αλλά σταθερά διογκώνονται στα νησιά, αφού το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αφίξεις από την Τουρκία, όχι μεγάλες αλλά καθημερινές. Το 24ωρο που προηγήθηκε της χθεσινής ανακοίνωσης του Συντονιστικού πέρασαν τα θαλάσσια μονοπάτια από τις ακτές της Μικράς Ασίας προς τα νησιά 90 πρόσφυγες, περίπου όσοι περνούν καθημερινά τις τελευταίες ημέρες (34 στη Λέσβο, 35 στη Χίο, 4 στη Σάμο και 17 στην Κάλυμνο). Το πρόβλημα είναι πως, ενώ προστίθενται στα νησιά περίπου 80-90 πρόσφυγες κάθε μέρα, δεν φεύγει κανείς, παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά.

Μιλώντας στην «Κ», ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού Συντονιστικού για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά. «Το πιο πιθανό είναι πως αυτή η διαδικασία θα αφορά εκείνους που έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου, έχει απορριφθεί σε α΄ βαθμό και αναμένουν το αποτέλεσμα της εξέτασης σε δεύτερο βαθμό», είπε στην «Κ» ο κ. Κυρίτσης. Το θέμα είναι πως όλα δείχνουν να είναι ακόμα στη φάση των γενικών ιδεών…

Ο συνολικός αριθμός προσφύγων χθες στη χώρα ήταν 57.098, εκ των οποίων οι 21.777 βρίσκονται σε 27 χώρους σε Μακεδονία και Ηπειρο. Στην Αττική φιλοξενούνται σε διάφορες δομές 9.881 πρόσφυγες (στους οποίους πρέπει να προστεθούν 2.750 πρόσφυγες, που βρίσκονται στο Ελληνικό), στην Κεντρική Ελλάδα 2.456 και στη νότια 242. Επίσης, 7.638 πρόσφυγες φιλοξενούνται από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε ενοικιαζόμενους χώρους (διαμερίσματα, ξενοδοχεία), σε οικογένειες και στο στρατόπεδο στα Λαγκαδίκια (852 άτομα). Επιπλέον, εκτός δομών εκτιμάται πως βρίσκονται 2.300 άνθρωποι.

Ενδεικτική, πάντως, της εκρηκτικής κατάστασης στα νησιά είναι ανακοίνωση της Ενωσης Λιμενικών Υπαλλήλων Χίου – Σάμου, όπου σημειώνεται πως κάθε φορά που πιάνει καράβι στο νησί, συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός μεταναστών, οι οποίοι περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να μπορέσουν να επιβιβαστούν. «Πώς οκτώ λιμενικοί σε υπηρεσία στη Λιμενική Αρχή Χίου θεωρείται ότι είναι εφικτό να τους συγκρατήσουν;» σημειώνεται στην ανακοίνωση των λιμενικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή