Παροχή προπληρωμένων καρτών για κάλυψη άμεσων αναγκών

Παροχή προπληρωμένων καρτών για κάλυψη άμεσων αναγκών

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το ξέσπασμα της συριακής κρίσης, το 2011, μέχρι σήμερα, κι ενώ περί τα 65 εκατ. άνθρωποι μετακινούνται παγκοσμίως, η διεθνής κοινότητα και οι οργανώσεις έχουν αποδυθεί εντατικά σε μια διττή προσπάθεια: να προσφέρουν καταφύγιο δίχως να διαρραγούν οι κοινωνικές δομές των χωρών υποδοχής, δρομολογώντας λύσεις που συνδυάζουν το ευχολόγιο ενός καλύτερου κόσμου με τα πραγματικά δεδομένα.

Η παγκόσμια οργάνωση Mercy Corps ξεκίνησε πιλοτικά ένα καινοτόμο πρόγραμμα σε συνεργασία με τη MasterCard για τη διανομή προπληρωμένων χρεωστικών καρτών προς τους πρόσφυγες που ταξιδεύουν προς την Ευρώπη. Η οργάνωση, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες απασχολώντας 5.000 άτομα, το 93% των οποίων είναι ντόπιοι, συνεργάζεται στενά με τις τοπικές κοινωνίες και τις Αρχές των κρατών που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, «προκειμένου από κοινού να βρούμε λύσεις για τη φτώχεια και τις δυσκολίες, ώστε να χτίσουμε ασφαλείς, παραγωγικές και συνεκτικές κοινωνίες», όπως τονίζει στην «Κ» η Σόναλ Σίντε, εκ των στελεχών της Mercy Corps.

«Από την αρχή του πολέμου στη Συρία, το 2011, έχουμε βοηθήσει περισσότερους από 7,5 εκατ. ανθρώπους. Από το καλοκαίρι του 2015, είμαστε παρόντες στην Κω, τη Λέσβο, τη Λέρο, την Αθήνα και τη Βορειοδυτική Ελλάδα, ενώ, από την πλευρά της Τουρκίας, δραστηριοποιούμαστε στη Σμύρνη. Και στις δύο χώρες, έχουμε συνεργαστεί αποτελεσματικά με τις τοπικές αρχές για την εύρεση δομών φιλοξενίας και για την καλύτερη δυνατή διαμονή των προσφύγων. Τους τελευταίους οκτώ μήνες, η Mercy Corps εφαρμόζει το καινοτόμο πρόγραμμα παροχής προπληρωμένων καρτών σε πρόσφυγες με μεγαλύτερες ανάγκες, οι οποίοι βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα και τη Σερβία. Από τον Νοέμβριο του 2015, έχουμε προσφέρει 523.830 ευρώ», συνεχίζει η κ. Σίντε.

Τα χρήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Είναι το πρώτο σχετικό πρόγραμμα που βοηθάει όσους αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη.

Ετσι, επιτυγχάνεται η παροχή στους πρόσφυγες μιας, έστω και μικρής, στήριξης, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι αυτά τα χρήματα δεν θα πάνε σε διακινητές, ενώ, την ίδια στιγμή, εξοικονομούνται χώροι και αγαθά, αφού δεν χρειάζεται να τροφοδοτηθούν αποθήκες στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Επίσης, εάν η κάρτα δεν χρησιμοποιηθεί ή τα χρήματα δεν δαπανηθούν, δεν πάνε χαμένα. Μπορούν να ανακατανεμηθούν για άλλους σκοπούς σε μεταγενέστερο χρόνο.

Το καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζει η Mercy Corps δεν βοηθάει μόνον εκείνους που έχουν φύγει από τη χώρα τους για να ορθοποδήσουν· σημαντική είναι η συμβολή του προγράμματος στις κοινωνίες υποδοχής, βοηθώντας στην ένταξη των μετακινούμενων πληθυσμών με όσο το δυνατόν λιγότερους κραδασμούς.

«Εμείς, ταυτόχρονα, εφαρμόζουμε προγράμματα κοινωνικής ένταξης προκειμένου να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και τις κοινωνίες που τους υποδέχονται να συμβιώσουν αρμονικά», τονίζει η κ. Σάναλ Σίντε.

Συγκινητικές στιγμές

Εχοντας βοηθήσει πληθώρα ανθρώπων, η Σόναλ Σίντε θυμάται την πιο συγκινητική στιγμή: «Στη Σμύρνη, συναντήσαμε μια εξαμελή οικογένεια από το Χαλέπι, στη Βόρεια Συρία, όπου ο πατέρας βοηθούσε εθελοντικά τους ανθρώπους που είχαν πληγεί από τον πόλεμο, μεταξύ των οποίων και η δική του οικογένεια. Οταν οι βομβαρδισμοί στην περιοχή εντάθηκαν, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη τους. Επειτα από ένα μεγάλο και σκληρό ταξίδι, κατάφεραν να φτάσουν στη Σμύρνη, όπου ήταν πεπεισμένοι ότι δεν θα ξαναβρούν ποτέ δικό τους σπίτι. Οταν συνειδητοποίησαν ότι η Mercy Corps εμφανίστηκε για να τους βοηθήσει, η μητέρα ξέσπασε σε κλάματα. “Καλώς ήρθατε και πάλι! Είμαι τόσο ευτυχισμένη που σας ξαναβλέπω. Μας είχατε βοηθήσει να ορθοποδήσουμε τότε και να ελπίσουμε όταν όλα γύρω μας ήταν μαύρα. Σας ευχαριστούμε που υπάρχετε. Είμαστε τυχεροί”, μας είπε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή