Εντείνεται η προσφυγική πίεση στην Ελλάδα

Εντείνεται η προσφυγική πίεση στην Ελλάδα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται εκ νέου η προσφυγική πίεση προς τη χώρα μας, καθώς με εξαίρεση τους πρώτους μήνες από την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. όπου υπήρξε μια σχετική καθημερινή μείωση των ροών, νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών καταγράφεται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Μόλις το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 169 νέες αφίξεις, ενώ οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ανέρχονται στους 57.039, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στα στοιχεία υπολογίζονται και 7.862 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι διαμένοντες σε μη οργανωμένες δομές (2.786) και εκτός δομών εκτιμάται πως βρίσκονται 3.050 άτομα. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παραμένουν 10.204 πρόσφυγες.

Στην Αττική φιλοξενούνται 9.900 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.450 και στη νότια 242. Στους 27 χώρους της βόρειας Ελλάδας κατεγράφησαν 20.545 πρόσφυγες.

Σημειώνεται πως μέσα στον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν 16 εθελούσιες επιστροφές, ενώ από την αρχή του έτους 3.647 άνθρωποι επέστρεψαν εθελοντικά στις χώρες καταγωγής τους.

Πάντως το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι ενώ προστίθενται στα νησιά περίπου 80-90 πρόσφυγες κάθε μέρα, δεν φεύγει κανείς και παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το ζήτημα αυτό προκαλεί «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση. Μιλώντας στην «Κ», ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού Συντονιστικού για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά. «Το πιο πιθανό είναι πως αυτή η διαδικασία θα αφορά εκείνους που έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου, έχει απορριφθεί σε α΄ βαθμό και αναμένουν το αποτέλεσμα της εξέτασης σε δεύτερο βαθμό», είπε στην «Κ» ο κ. Κυρίτσης. Το θέμα είναι πως όλα δείχνουν να είναι ακόμα στη φάση των γενικών ιδεών…

Η κατάσταση προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία αν αναλογιστεί κανείς τις προειδοποιητικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών από τον πρόεδρο Ερντογάν αλλά και αξιωματούχους της γειτονικής μας χώρας. Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στην γαλλική εφημερίδα Le Monde ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό μπορεί να καταρρεύσει, αν η ΕΕ δεν τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας που αφορά την κατάργηση της βίζας. Σε αυτό έρχονται να προστεθούν και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τις οποίες επέρριψε ευθύνες στην Ε.Ε. για την ευνοϊκή της στάση απέναντι στους αυτουργούς της απόπειρας πραξικοπήματος γεγονός που προκάλεσε, όπως είπε, αντιευρωπαϊκά αισθήματα στην Τουρκία.

Πάντως, η Ε.Ε. φαίνεται να επιμένει από την πλευρά της στην τήρηση της συμφωνίας με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να «δείχνει» προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης μιας πιο μετριοπαθούς στάσης έναντι της Τουρκίας σπεύδοντας να τερματίσει τα σενάρια που διακινούνταν από τη Βιέννη και έκαναν λόγο για τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε – Τουρκίας. Ο πρόεδρος της Κομισιόν διαμήνυσε ότι θα ήταν λάθος της Ενωσης να διακόψεις τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Δεν ήταν σύμπτωση το γεγονός ότι την ίδια ώρα ο κ. Αβραμόπουλος καθιστούσε σαφές ότι εναλλακτική για την ανάσχεση των ροών στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας δεν υπάρχει. Ο επίτροπος για τη Μετανάστευση σχεδιάζει, εξάλλου, να επισκεφθεί την Τουρκία το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου με βασικά θέματα στην ατζέντα τη συμφωνία για το προσφυγικό και την απαίτηση της Αγκυρας να απελευθερωθεί η υποχρέωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή