Στην Ιταλία οι δύο Τούρκοι ακόλουθοι

Στην Ιταλία οι δύο Τούρκοι ακόλουθοι

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ανακούφιση υποδέχθηκε χθες η κυβέρνηση τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί ακόλουθοι, που υπηρετούσαν στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και είχαν εξαφανισθεί μετά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος στη γείτονα, έχουν μεταβεί στην Ιταλία. «Τώρα το “αγκάθι” είναι στην ιταλική πλευρά», ανέφερε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα. Το τελευταίο που θα επιθυμούσε η Αθήνα στη δεδομένη συγκυρία θα ήταν να αθροιστεί μία ακόμη πηγή έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που διανύουν περίοδο φόρτισης. Η κυβερνητική ηγεσία παρακολούθησε όλες τις προηγούμενες ημέρες στενά την υπόθεση των Τούρκων στρατιωτικών ακολούθων, μετά την ειδοποίηση της Αγκυρας για ανάκληση της διπλωματικής ασυλίας τους.

Οι πληροφορίες που είχαν οι ελληνικές αρχές ως προς τις κινήσεις τους και, ειδικότερα, περί διαφυγής τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, επιβεβαιώθηκαν αρμοδίως χθες: «Δύο Τούρκοι στρατιωτικοί ακόλουθοι, αποσπασμένοι στην Ελλάδα, διέφυγαν στην Ιταλία αφού ανεκλήθησαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και οι αρχές αναμένεται να έρθουν σε επαφή με Ιταλούς αξιωματούχους για την επιστροφή τους», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου. Εδωσε, μάλιστα, και λεπτομέρειες, αναφέροντας ότι οι δύο στρατιωτικοί ακόλουθοι ταξίδεψαν με τις οικογένειές τους με πλοίο στις 6 Αυγούστου και ότι οι ιταλικές αρχές είναι ενήμερες για την υπόθεση.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που κατέφυγαν στη χώρα μας την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος και έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο, βρίσκεται στο επίκεντρο της ατζέντας, όσον αφορά τις σχέσεις με τη γείτονα. Η κυβέρνηση αποσυνδέει το επίσημο αίτημα έκδοσής τους που έχει δρομολογήσει η Αγκυρα από πολιτικούς χειρισμούς. «Η αξιολόγηση του αιτήματος και η απόφαση επί αυτού είναι καθαρά θέμα Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση θα σεβαστεί όποια απόφαση ληφθεί», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Κλίμα έντασης

Πάντως, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος συνεχίζει να υφίσταται κλίμα έντασης ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, που αποτυπώθηκε και στη χθεσινή ανταλλαγή ανακοινώσεων. Την αρχή έκανε το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ., το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση, δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, επικρίνοντας δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, ο οποίος συνέδεσε το αποτυχημένο πραξικόπημα με την ανάγκη για κατάργηση των εγγυήσεων στην Κύπρο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα εθελοτυφλούσε στην κατάρρευση του κοινού κράτους (Οrtaklk Devleti) και η ελληνική χούντα στήριξε το πραξικόπημα που επιδιώχθηκε να διενεργηθεί στο νησί. Οσο για το γεγονός ότι το πραξικόπημα δεν καρποφόρησε, αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη χρήση εκ μέρους της Τουρκίας του δικαιώματός της να παρέμβει – δικαίωμα που απέρρεε από το σύστημα των εγγυήσεων».

Η Αθήνα απάντησε σε αυστηρό ύφος, αναφέροντας ότι η κατάργηση των εγγυήσεων και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο συνιστούν προϋποθέσεις για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και επισήμανε ότι: «Η εισβολή και η συνεχιζόμενη παρουσία του κατοχικού στρατού στην Κύπρο είναι μόνο πηγές αστάθειας, ανασφάλειας και δεινών για όλους τους κατοίκους της νήσου.

Για άλλη μια φορά η Αγκυρα δείχνει να μη θέλει να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχουν ή όχι πραξικοπηματίες ανάμεσα στα στρατεύματα κατοχής.

Τέλος, οι προσωπικές επιθέσεις αντί απάντησης μόνο ως ένδειξη αδιαλλαξίας μπορούν να θεωρηθούν και κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή