Τι συμβαίνει με το Ιδρυμα Κλίντον

Τι συμβαίνει με το Ιδρυμα Κλίντον

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκανδαλώδη εύνοια προς μεγάλους δωρητές του Ιδρύματος Κλίντον φέρεται να επέδειξε η Χίλαρι Κλίντον την εποχή της θητείας της στο υπουργείο Εξωτερικών, με στελέχη του ιδρύματος να προωθούν τα συμφέροντα των δωρητών αυτών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται δισεκατομμυριούχος με ύποπτες διασυνδέσεις, σύμφωνα με αποκάλυψη της προσκείμενης στον Ντόναλντ Τραμπ εφημερίδας New York Post.

Η αποκάλυψη, βασισμένη σε σειρά μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), δείχνει πώς εύποροι δωρητές του Ιδρύματος Κλίντον αποκτούσαν πρόσβαση –χάρη στη γενναιοδωρία τους– στον κύκλο στενών συμβούλων της τότε υπουργού Εξωτερικών, αλλά και στην ίδια. Οι σύμβουλοι αυτοί είναι η Χούμα Αμπεντίν και η Σέριλ Μιλς.

Σε μήνυμα του Απριλίου 2009 προς τις Αμπεντίν και Μιλς, ο τότε επικεφαλής του Ιδρύματος Κλίντον, Νταγκ Μπαντ, ζητάει την πραγματοποίηση επείγουσας συνάντησης μεταξύ Αμερικανού κυβερνητικού αξιωματούχου και του μεγαλοδωρητή του Ιδρύματος, Γκίλμπερτ Τσαγκουρί. «Πρέπει να μιλήσουμε στον αρμόδιο για θέματα Λιβάνου. Οπως γνωρίζετε, ο Τσαγκουρί είναι ο άνθρωπος-κλειδί για εμάς στη χώρα, ενώ η δημοτικότητά του στον Λίβανο είναι παροιμιώδης», γράφει ο Μπαντ.

«Ο άνθρωπος που πρέπει να μιλήσει μαζί του είναι ο Τζεφ Φέλτμαν. Θα του μιλήσω εγώ», απαντά η Αμπεντίν, αναφερόμενη στον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα και αργότερα αναπληρωτή υπουργό για Θέματα Μέσης Ανατολής.

Είκοσι λεπτά αργότερα, ο Μπαντ απαντά: «Επικοινώνησε τώρα μαζί του. Είναι πολύ σημαντικό. Είμαι βέβαιος ότι έχει ξυπνήσει τέτοια ώρα».

Ο Τσαγκουρί είναι Λιβανέζος της Νιγηρίας και δωρητής στο Ιδρυμα Κλίντον, στο οποίο έχει προσφέρει μεταξύ ενός και πέντε εκατομμυρίων δολαρίων. Ο μεγιστάνας των κατασκευών Τσαγκουρί, στενός φίλος του Μπιλ Κλίντον, κατηγορήθηκε το 2000 στην Ελβετία για ξέπλυμα χρήματος και καταδικάστηκε σε χρηματικό πρόστιμο 66 εκατ. δολαρίων.

Η ταχεία αντίδραση της Αμπεντίν απέφερε τους αναμενόμενους καρπούς. Το 2011, ο Μπαντ ίδρυσε τη συμβουλευτική εταιρεία Teneo, προσλαμβάνοντας τον Μπιλ Κλίντον ως έμμισθο επίτιμο πρόεδρο. Το 2012, η Αμπεντίν έλαβε άδεια παράλληλης απασχόλησης από το υπουργείο Εξωτερικών για να εργαστεί ως σύμβουλος στην Teneo, έναντι μηνιαίου μισθού 15.000 δολαρίων.

Τα επίμαχα email κοινοποιήθηκαν χάρη σε αγωγή της οργάνωσης Judicial Watchdog, που κινήθηκε δικαστικά, ζητώντας τη δημοσιοποίηση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον.

Το 2011, η Μιλς ζητάει από την υπουργό Εξωτερικών να εξασφαλίσει κρατικό θώκο στον χρηματιστή Ρατζίβ Φερνάντο, που δώρισε 1 εκατ. δολάρια στο Ιδρυμα Κλίντον. Την ίδια χρονιά, ο Φερνάντο διορίζεται στην Επιτροπή Συμβούλων Ασφαλείας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρότι δεν διέθετε σχετική εμπειρία.

Η επιτροπή συμβουλεύει το υπουργείο για εξοπλιστικά ζητήματα και στελεχώνεται από ειδικούς επιστήμονες, στρατιωτικούς, διπλωμάτες και πολιτικά στελέχη. Μετά την αποκάλυψη του διορισμού του Φερνάντο από το δίκτυο ABC, ο χρηματιστής υπέβαλε μέσα σε ένα 24ωρο την παραίτησή του.

Τα μηνύματα αποδεικνύουν επίσης ότι πριν από το ταξίδι της κ. Κλίντον στην Ασία το 2009, ο επικεφαλής της Morgan Stanley Ασίας, Στίβεν Ρόουτς, έστειλε στην υπουργό αντίγραφο της επικείμενης κατάθεσής του ενώπιον του Κογκρέσου.

Σε αυτήν, ο κ. Ρόουτς σκόπευε να καταδικάσει τις αμερικανικές επικρίσεις για τη νομισματική πολιτική της Κίνας και τα σχέδια επιβολής δασμών στα κινεζικά προϊόντα. Ο Ρόουτς προσπάθησε με την κίνησή του αυτή να επηρεάσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική προς όφελος της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley.

Πριν αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, η κ. Κλίντον είχε υπογράψει δήλωση σύμφωνα με την οποία δεσμευόταν να μη μεσολαβήσει σε κανένα ζήτημα που θα ενέπλεκε άτομα με διασυνδέσεις στο ίδρυμα της οικογένειας Κλίντον.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή