Volvo S90: ντιζάιν, τεχνολογία και εξέλιξη

Volvo S90: ντιζάιν, τεχνολογία και εξέλιξη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο Volvo S90 σηματοδοτεί την είσοδο των Σουηδών σε μια κατ’ εξοχήν κατηγορία μοντέλων κύρους, αυτή των μεγάλων premium σεντάν. Βασίζεται στη νέα μεταβλητή αρχιτεκτονική προϊόντος (Scalable Product Architecture – SPA), όπως και το μεγαλύτερο XC90, που έχει εξελίξει η Volvo Cars.

TOY ΑΡΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Εξωτερικά όσο και εσωτερικά, το νέο S90 εντυπωσιάζει με τη σχεδίασή του, ενώ λιτές και ταυτόχρονα μοντέρνες γραμμές είναι τα βασικά συστατικά που μαγνητίζουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η επιτροπή Car Design Award απονέμει το βραβείο «Brand Design Language Award 2016» για το πιο σύγχρονο αυτοκινητικό design.

Το νέο S90 διαθέτει στον βασικό εξοπλισμό ένα σύνολο συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας που προσδίδουν στο μοντέλο χαρακτηριστικά ημιαυτόνομης οδήγησης. Η μάσκα του, που αποτελείται από κάθετες λωρίδες και δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται, δένει αρμονικά με τα φωτιστικά σώματα σχήματος πλαγιαστού «Τ», που προσομοιάζουν στο σφυρί του Θωρ, παραπομπή στη σκανδιναβική μυθολογία. Επίσης, το City Safety πλαισιώνει όλα τα συστήματα αποφυγής οποιουδήποτε είδους σύγκρουσης. Τα συστήματα είναι ενεργά για όλες πλέον τις ταχύτητες άνω των 4 χλμ./ώρα και δεν υπάρχει περιορισμός ταχύτητας, ενώ είναι αποτελεσματικά για όλες τις συνθήκες φωτισμού, ακόμα και στο σκοτάδι.

Το νέο S90 εξοπλίζεται με τους τελευταίας γενιάς δίλιτρους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου της οικογένειας Drive-E. Οι πετρελαιοκίνητες εκδόσεις είναι διαθέσιμες σε δύο επίπεδα ισχύος, αμφότερες με διπλό turbo και ισχύ 190 (έκδοση D4, η μόνη προσθιοκίνητη) ή 235 (έκδοση D5, τετρακίνητη) ίππους. Οι δίλιτροι πετρελαιοκινητήρες της οικογένειας Drive-E διαθέτουν μια πολύ σημαντική νέα πατέντα της Volvo, την PowerPulse. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή λειτουργία, η οποία εξασφαλίζει άμεση απόκριση στο πάτημα του γκαζιού χωρίς την παραμικρή υστέρηση που παρουσιάζεται στους diesel turbo κινητήρες.

Οσον αφορά στις βενζινοκίνητες εκδόσεις, η χρήση μηχανικού υπερσυμπιεστή (λειτουργία έως τις 3.500 rpm) και turbo (λειτουργία σε όλο το εύρος στροφών) εξασφαλίζει περίσσεια ισχύος με άμεση απόκριση και εξαιρετικά χαρακτηριστικά λειτουργίας. Στο λανσάρισμα διαθέσιμη είναι η Τ6 με 320 ίππους, ενώ προς το τέλος του 2016 θα παρουσιαστεί και η Τ5 έκδοση με 254 ίππους. Ολες οι βενζινοκίνητες εκδόσεις είναι τετρακίνητες (AWD). Προς το τέλος του 2016 θα είναι διαθέσιμη στην αγορά και η plug-in υβριδική έκδοση, με την ονομασία Τ8 Twin Engine, με συνδυαστική ισχύ 407 ίππων. Ο συνδυασμός βενζινοκινητήρα 320 ίππων και ηλεκτροκινητήρα θα προσφέρει επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 5,2 δευτερόλεπτα, ροπή 640 Nm, 44 γρμ./χλμ. εκπομπές CO2 και αυτονομία με αμιγώς ηλεκτροκίνηση σχεδόν 45 χιλιομέτρων.

Το νέο S90 λανσάρεται στην ελληνική αγορά με έναν πληρέστατο βασικό εξοπλισμό και η τιμή του ξεκινάει από 49.620 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή