Η Ελλάδα που μπορεί να ονειρεύεται

Η Ελλάδα που μπορεί να ονειρεύεται

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την Κατερίνα Στεφανίδη να «πετά» στα 4.85 μ. στο άλμα επί κοντώ και να κατακτά το τρίτο χρυσό μετάλλιο για τη χώρα μας και έκτο συνολικά στο Ρίο, δίνοντας μεγάλη χαρά σε όλους μας, ακόμη ένα ολυμπιακό ταξίδι φτάνει στο τέλος του. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια πρώτευσε σε έναν συναρπαστικό τελικό χθες τα ξημερώματα, αφήνοντας πίσω την Αμερικανίδα Σάντι Μόρις (επίσης 4.85, αλλά με περισσότερες αποτυχημένες προσπάθειες) και τη 19χρονη Ελίζα ΜακΚάρτνεϊ από τη Νέα Ζηλανδία με 4.80.

Απόψε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος, η Φλόγα που φώτισε τους 31ους Αγώνες της σύγχρονης ιστορίας θα σβήσει στο Ρίο, αφήνοντας στη Βραζιλία χρόνο και… χώρο για να κάνει τη δική της αποτίμηση και στην Ελλάδα να διδαχθεί από το μήνυμα που έστειλαν οι πρωταθλητές της.

Ενα ξεκάθαρο, σαφές, έντονο μήνυμα, πλούσιο σε συναισθήματα· μια κατάθεση ψυχής από τα νέα παιδιά της (όχι μόνο από τους μεταλλιούχους), που με τους συγκλονιστικούς αγώνες και τα κατορθώματά τους «απαιτούν» να σταματήσει το διαρκές πισωγύρισμα στις αξίες, στα ιδανικά, στην κοινωνία, στην οικογένεια, στον αθλητισμό. Σεμνοί, δίχως το παραμικρό ίχνος έπαρσης, οι Ελληνες ολυμπιονίκες, αλλά και οι υπόλοιποι αθλητές μας, φέρνουν στις αποσκευές τους τη μεγαλύτερη συγκομιδή μεταλλίων και διακρίσεων από το μακρινό 2004, κατά πολλούς τη χρονιά απ’ όπου όλα άρχισαν να αλλάζουν δραματικά μέχρι τις μέρες μας.

Μέσα σ’ αυτά τα 12 χρόνια, ο ελληνικός πρωταθλητισμός πέρασε από τη σπατάλη του δημοσίου χρήματος και την παραγοντική ασυδοσία, στο «κραχ» και μοιραία η πτώση επήλθε απότομα και με οδυνηρό τρόπο.

Ομως, πρωταθλητισμός δίχως πόρους δεν γίνεται. Η χώρα μας βρέθηκε από το ένα άκρο στο άλλο και η πολύτιμη και απαιτητική προετοιμασία για τις διοργανώσεις έγινε μια πραγματική «Οδύσσεια». Οι επιχορηγήσεις στις αθλητικές ομοσπονδίες περικόπηκαν δραματικά, ενώ παράλληλα διατάχθηκαν και έρευνες από την εισαγγελία, προκειμένου να βρεθεί άκρη στις διαδρομές του χρήματος όλα αυτά τα χρόνια.

Το πρόγραμμα που προώθησε η ΕΟΕ –μια ιδέα του προέδρου της Επιτροπής, Σπ. Καπράλου– «Υιοθετήστε έναν αθλητή», προσείλκυσε ιδιώτες χορηγούς, με αποτέλεσμα πολλοί από τους Ελληνες αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς να αποκτήσουν εξοπλισμό, οδοιπορικά και… ασφάλεια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όλοι οι μεταλλιούχοι μας στο Ρίο έχουν χορηγό.

Λευτέρης Πετρούνιας, Σπύρος Γιαννιώτης, Παναγιώτης Μάντης, Παύλος Καγιαλής, αλλά και οι άνθρωποι που βρίσκονται ή βρέθηκαν κοντά τους, αποκαλύπτουν πτυχές της ζωής και της μεγαλειώδους πορείας τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μιας πορείας που προέκυψε μέσα από θέληση, στερήσεις, ατελείωτη προπόνηση και συγκροτημένους χαρακτήρες. Ενα μάθημα για όλους μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή