Ψώνια στις Κυκλάδες

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα καλύτερα μπακάλικα για να προμηθευτούμε εκλεκτά νησιωτικά καλούδια για το σπίτι.

Παραδοσιακά Προϊόντα Πρέκας – Σύρος

Στα Μανάβικα της Ερμούπολης βρίσκεται εδώ και μερικές δεκαετίες, το πιο ενημερωμένο παντοπωλείο των Κυκλάδων. Στα ψυγεία και στα ράφια του ο δραστήριος ιδιοκτήτης, Κώστας Πρέκας, έχει φορτώσει γραβιέρες Κρήτης, όσπρια Πρεσπών και τρούφα ελληνική. Εννοείται πως δεν του έχει ξεφύγει τίποτε από τη Σύρο και τις άλλες Κυκλάδες. Ο ίδιος «επιμελείται» διάφορες ντόπιες νοστιμιές: μαραθοτυράκι, παστελαριές και σάλτσα συριανής ντομάτας. Εδώ θα βρείτε τις συριανές μαρμελάδες Αρωμ, ντόπιο θυμαρόμελο, χαλβαδόπιτες, λουκούμια και κρασιά από το Οινοποιείο Σύρου.

→ Χίου 4, Ερμούπολη, Σύρος, Τ/22810-87.556.

Arseni’s Deli – Πάρος

Η Πάρος έχει τρία οινοποιεία, τη δική της -ολοκαίνουργια- μπίρα ονόματι 56Isles, σούμα (το τοπικό τσίπουρο), ζαχαρομπακλαβάδες, γραβιέρες και άλλα τυριά (που παράγει ο Συνεταιρισμός του νησιού). Φημίζεται επίσης για τα κηπευτικά της, τα οποία μάλιστα ο ιδιοκτήτης του εν λόγω παντοπωλείου, Αρσένης Λουκής, καλλιεργεί βιολογικά στα δικά του κτήματα. Ολα τα προαναφερθέντα και μαζί κάμποσα διαλεχτά προϊόντα από τα γύρω νησιά και την υπόλοιπη Ελλάδα θα τα βρούμε στο ενημερωμένο delicatessen.

→ Νάουσα, Πάρος, Τ/22840-55.017.

Τσακανός – Μήλος

image

Ο μηλαίικος μπελτές (sic) είναι διάσημος για την πυκνή του γεύση και την ξεχωριστή νοστιμιά της ντόπιας ντομάτας από την οποία παράγεται. Θα τον προμηθευτείτε από το κατάστημα Τσακανός, μαζί με άλλα προϊόντα που βγάζει το νησί – και όχι μόνο. Ζητήστε το μυρωδάτο κουφέτο -το ντόπιο γλυκό κουταλιού από κίτρινη κολοκύθα-, μηλαίικα λαζάνια, ξανθό μέλι ανθέων, αρωματικά βότανα και φυσικά τα αιγοπρόβεια τυριά του τυροκομείου Χαραλαμπάκη – γυλωμένη και φρέσκια μανούρα, ημίχλωρο λαδιού, σκοτύρι κ.ά. Αξίζουν δοκιμής τα μηλαίικα τουρσάκια: λιφωνάκια, κρίταμα και κάππαρη.

→ Αδάμαντας, Μήλος, Τ/22870-21.962.

Φάρμα του Σάμπλου – Κίμωλος

image

Σε ένα μικρό παντοπωλείο στην καρδιά της αγοράς του Χωριού, της πρωτεύουσας της Κιμώλου, θα βρείτε συγκεντρωμένα τα λίγα και καλά που παράγει το νησί. Φρέσκια αιγοπρόβεια μανούρα, αλλά και γυλωμένη (ωριμασμένη στο κατακάθι του κρασιού), φοβερό ντόπιο ξινό τυρί και μυζήθρα αφράτη, κάππαρη βουνίσια, κρίταμο τουρσί και αρμυρό μπελτέ (sic)ντομάτας – τύφλα να ’χουν οι συμπυκνωμένοι πελτέδες! Στο κατάστημα του Αντώνη Αντιβάχη θα βρείτε επίσης σπάνιας νοστιμιάς κατσικίσιο κρέας από ντόπια ζώα.

→ Χωριό, Κίμωλος, Τ/22870-51.224.

Πρατήριο Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών – Τήνος

Για να εφοδιαστείτε με τηνιακά καλούδια, θα περάσετε από το πρατήριο του Συνεταιρισμού. Εδώ, εκτός από τα τυροκομικά και τα γαλακτοκομικά που παράγει ο Συνεταιρισμός -γραβιέρα, κοπανιστή, τυράκι (σ.σ. έτσι λένε το ντόπιο βολάκι) και μυζήθρα-, βρίσκουμε θυμαρόμελα, ρεικόμελα και μέλια ανθέων, κρασιά από τα 3 οινοποιεία του νησιού και πολλές ακόμα από τις λιχουδιές που παράγει ο προικισμένος τόπος. Ντόπια ζυμαρικά και παξιμάδια, κάππαρη, κρίταμα, αγκιναράκια λαδιού, ξερά σύκα,κ.ά.

→ Λεωφ. Μεγαλόχαρης 22, Χώρα, Τήνος, Τ/22830-23.289.

Κρεοπωλείο Μενάγια – Μύκονος

image

Στο προσφάτως ανακαινισμένο κρεοπωλείο του Σταύρου Μενάγια θα βρείτε τα περίφημα τοπικά λουκάνικα και μια εξαιρετική εκδοχή του πιο θρυλικού ντελικατέσεν προϊόντος της Μυκόνου, της λούζας. Ακόμη, κοπανιστές, ξινότυρα και τυροβολιές από ντόπιους παραγωγούς. Την γκάμα συμπληρώνουν επιλεγμένα καλούδια από όλη την Ελλάδα, π.χ. ΠΟΠ φάβα Σαντορίνης, παστουρμά «Μιράν». Κατόπιν παραγγελίας, θα σας ετοιμάσουν σύσερα και παΐδα – παραδοσιακά αλλαντικά που παράγονταν κατά κόρον παλιότερα.

→ Περιφερειακός Τούρλου, Μύκονος, Τ/22890-23.383.

Φλώρα Μάρκετ – Μύκονος

Προσαρμοσμένο στο «λαμπερό» lifestyle της Μυκόνου, το υποκατάστημα Φλώρα Μάρκετ στην περιοχή του αεροδρομίου έχει… κοσμοπολίτικο περιεχόμενο. Διεθνή προϊόντα delicatessen, που τα βρίσκεις στις μεγαλύτερες μητροπόλεις, πλάι στα πρώτης τάξεως κυκλαδίτικα προϊόντα: άριστα μέλια, κρασιά, αλλαντικά και τυροκομικά, ανάμεσα στα οποία και τα προϊόντα του τυροκομείου Μυκόνου. Εξαιρετική η συλλογή τους με ελληνικά λάδια.

→ Περιοχή αεροδρομίου, Μύκονος, Τ/22890-23.509.

Παραδοσιακό Παντοπωλείο – Ανδρος

Πετρωτά, βολάκια φρέσκα και ώριμα, ανθότυρα, γιαούρτια και συγκάθουρα (ψημένο βούτυρο, σπάνια ντελικατέτσα). Ολα τους ανδριώτικης καταγωγής, φιγουράρουν στα ψυγεία του μικρού παντοπωλείου του Αχιλλέα και της Αθανασίας Γιαννάκη, στον κεντρικό πεζόδρομο που διασχίζει τη Χώρα της Ανδρου. Τι άλλο θα βρούμε εδώ; Το τοπικό γλυκό κουταλιού παμπιλόνι (ένα υπερμέγεθες εσπεριδοειδές), μαλακά παστέλια με ντόπιο θυμαρόμελο, ανδριώτικα αμυγδαλωτά και παξιμάδια.

→ Κεντρική Αγορά, Χώρα, Ανδρος, Τ/22820-23.462.

Oia Vineyart – Σαντορίνη

image

Στα ράφια μιας υπόσκαφης κάναβας στην Οία θα βρείτε όλες τις ετικέτες κρασιών που οινοποιούνται στη Σαντορίνη. Παραδίπλα, όλες οι ντόπιες σπεσιαλιτέ: φάβα, πελτές και λιαστό τοματάκι, κάππαρη. Η λίστα περνά τα σύνορα του νησιού, με λιχουδιές από τις Κυκλάδες και όλη την επικράτεια. Στα ψυγεία τους υπάρχουν αρσενικό Νάξου, σκοτύρι Ιου, βολάκι Ανδρου,  σαλάμι μαύρου χοίρου Ευρυτανίας, απάκι Κρήτης, λούζα Τήνου, κ.ά.

→ Θέση Σιδεράς, Οία, Σαντορίνη, Τ/22860-72.046.

Τζιμπλάκης – Νάξος

image

Το παντοπωλείο του Αντώνη Τζιμπλάκη και του γιου του Κυριάκου ειδικεύεται σε τυριά από μικρούς παραγωγούς, με γεύση αυθεντική. Διαλέξτε αυτά που προτιμάτε, ανάμεσα σε ώριμα και υπερώριμα αρσενικά, γραβιέρες, θηλυκοτύρια και ξινομυζήθρες, και μην παραλείψετε -για άριστο συνοδευτικό- τις εκλεκτές μαρμελάδες φρούτων και λαχανικών που φτιάχνει η οικοτεχνία Μελίμηλον. Εδώ πωλούνται επίσης καλάθια, κανάτες και κεραμικά σκεύη μαγειρέματος, μπαχαρικά κ.ά.

→ Παπαβασιλείου, Χώρα, Νάξος, Τ/22850-22.230.

Τι άλλο να πάρουμε

• Τήνος: λούζα και σαλτσίσι από το πρατήριο/αλλαντοποιείο Ιωάννη Κρητικού (Βίντσι, Χώρα, Τ/22830-29.280)

• Νάξος: για αρσενικά, κομούς και ντόπια κρέατα στο πρατήριο Κουφόπουλου (Αγιος Ισίδωρος, Γαλανάδο, Τ/22850-24.918)

• Σαντορίνη: όλα τα καλά της θηραϊκής γης, από φάβα και κάππαρη μέχρι κρασιά, και επίσης τυριά κυκλαδίτικα στο Meze&Wine του εστιατορίου Σελήνη (Πύργος, Τ/22860-22.249)

• Αμοργός: για το βραβευμένο από τον «Γαστρονόμο» «Αμοργιανό» μέλι του Παναγιώτη Μαρούλη επικοινωνήστε με τον παραγωγό (Λαγκάδα, Τ/6932-272.419)

• Ιος: Για σκοτύρι και άλλα νιώτικα τυριά στη Μοσέντα (Λιμάνι, Τ/22860-92.294)

• Σέριφος: για τα φρεσκοεμφιαλωμένα κρασιά του Χρήστου Χρυσολωρά και άλλα σερφιώτικα προϊόντα περάστε από τα Γλυκαρώματα (Χώρα, Τ/22810-51.456)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή