Προβληματίζει η «Αντιγόνη» στα Κατεχόμενα

Προβληματίζει η «Αντιγόνη» στα Κατεχόμενα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των ηθοποιών του θιάσου της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, της μεγάλης συμπαραγωγής του Εθνικού Θεάτρου, του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σχετικά με την επικείμενη παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Σαλαμίνας που βρίσκεται εντός της κατεχόμενης Αμμοχώστου στην Κύπρο. Ηθοποιοί με τους οποίους ήρθε σε επαφή η «Κ» εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τον συμβολισμό της εκδήλωσης, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που τα δύο κρατικά θέατρα της χώρας θα παρουσιάσουν παράσταση στα Κατεχόμενα μέσω της συνεργασίας τους με τον ΘΟΚ. «Θα ευχόμουν τα τρία θέατρα να το ξανασκεφθούν», σημειώνει ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος ερμηνεύει τον ρόλο του Κρέοντα στην παράσταση. «Υπάρχει μια επιφύλαξη για το θέμα αυτό», τονίζει η Μαρία Σκούντζου, ενώ τον προβληματισμό του για την επίμαχη παράσταση διατύπωσε και ο ηθοποιός Νίκος Μπουσδούκος. Τις επιφυλάξεις του εξέφρασε και ο Κώστας Καστανάς, ο οποίος έχει ζητήσει περισσότερες διευκρινίσεις και ενημέρωση για τη διοργάνωση της παράστασης.

«Είναι ένα θέμα ευαίσθητο», σημειώνει στην «Κ» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και σκηνοθέτης της παράστασης Στάθης Λιβαθινός, ο οποίος εκτιμά ότι θα βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. «Για μένα είναι μια παράσταση. Είναι μια χειρονομία, μια κίνηση καλής θέλησης. Η δουλειά μας είναι να ενώνουμε τους ανθρώπους με την τέχνη του θεάτρου», υπογραμμίζει ο κ. Λιβαθινός. Την πεποίθησή του ότι το ζήτημα θα λυθεί «ενδοοικογενειακά» εξέφρασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης. «Η τέχνη ενώνει τους λαούς, αυτή είναι η θέση μου γενικά. Πρέπει όμως να σεβαστούμε και τη γνώμη των ηθοποιών που έχουν μια αυξημένη ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα», σημείωσε. Η παράσταση προγραμματίζεται για τις 28 Σεπτεμβρίου και θα είναι η δεύτερη φορά για τον ΘΟΚ που θα σηκώσει αυλαία στα Κατεχόμενα σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο της Εντός των Τειχών Πόλης της Αμμοχώστου (MASDER). Πέρυσι παρουσιάστηκε με επιτυχία ο «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη με πρόταση της Δικοινοτικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό που έχει συσταθεί από τις δύο πλευρές. «Ξεκινήσαμε πέρυσι και συνεχίζουμε και φέτος. Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού ζητήματος με σκοπό να έρθουν κοντά οι κοινότητες με πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου», σημειώνει ο πρόεδρος του ΘΟΚ Γιάννης Τουμάζης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή