Σε επίδομα απασχόλησης μετατρέπεται το ανεργίας του ΟΑΕΔ

Σε επίδομα απασχόλησης μετατρέπεται το ανεργίας του ΟΑΕΔ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υιοθέτηση πιλοτικού προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη επιδοτούμενων ανέργων του ΟΑΕΔ προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο και την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Ρ. Αντωνοπούλου με τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων της χώρας, την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ με τη συμμετοχή της διοίκησης του ΟΑΕΔ και γενικών γραμματέων συναρμόδιων υπουργείων, έγινε γνωστή η πρόθεση να υλοποιηθεί πιλοτικό πρόγραμμα απασχόλησης για 10.000 ανέργους, με αξιοποίηση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο δυνητικά θα μετατραπεί σε επιδότηση της εργασίας. Βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει το πρόγραμμα, θα είναι η σύμφωνη γνώμη του ανέργου, καθώς στην πράξη το επίδομα ανεργίας του (έως 360 ευρώ τον μήνα) θα συμπληρώνεται από τον εργοδότη, προκειμένου ο ωφελούμενος να λαμβάνει τουλάχιστον τον κατώτατο μισθό.

Οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να έχουν προβεί κατά το τρίμηνο πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα σε μείωση προσωπικού, ενώ σε περίπτωση απόλυσης θα πρέπει να έχουν προβεί σε αντικατάσταση του μισθωτού έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Η διάρκεια επιχορήγησης του προγράμματος θα οριστεί σύμφωνα με τους σχεδιασμούς υποχρεωτικά στους 12 μήνες και θα αφορά όλους τους ανέργους που βρίσκονται σε καθεστώς επιδότησης της ανεργίας, με την προϋπόθεση να έχουν δικαίωμα για 6 ακόμα μήνες επιδότησης της ανεργίας, κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα. Για τους μήνες μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, κατά τους οποίους έχει λήξει η επιδότηση, το κόστος θα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, καθώς πρόκειται για πρόγραμμα με εθνική χρηματοδότηση. Οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας (παλαιές και νέες) καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ενώ θα πρέπει να απασχολήσουν τους ωφελούμενους στην επιχείρηση για 3 μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης.

Η πρόταση, που σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της ανεργίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κρίνεται από τους εκπροσώπους των ΜμΕ ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιλογή που δίνεται στον άνεργο, είτε να παίρνει το επίδομα ανεργίας είτε να το χρησιμοποιήσει σαν μία επιταγή που θα επιτρέψει στην επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα να τον προσλάβει. «Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζουμε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, διότι αυτό το δικαίωμα δίνεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν μέγεθος από 1 μέχρι 10 εργαζομένους, όπως επίσης και σε αυτοαπασχολουμένους που μπορούν να προσλάβουν έστω και έναν εργαζόμενο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κ. Αντωνοπούλου αναφέρθηκε και στο νέο πρόγραμμα επιταγής κατάρτισης (voucher) που αναμένεται να υλοποιηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και απευθύνεται σε 23.000 ανέργους. Mετά την ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, το πρόγραμμα θα στηρίζεται στις πραγματικές ανάγκες ανά περιφέρεια, ενώ με τον ανασχεδιασμό που έγινε τους τελευταίους μήνες, το πρόγραμμα, με τον ίδιο προϋπολογισμό, αφορά περισσότερους ωφελούμενους, που θα λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές, ενώ θα παρέχεται στο 50% αυτών η δυνατότητα εγγυημένης απασχόλησης σε ιδιωτικές εταιρείες για έξι μήνες.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλoς, ο οποίος συζήτησε με τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων όλες τις πτυχές του προβλήματος της φοροδιαφυγής, με τους εκπροσώπους των ΜμΕ να ζητούν μετ’ επιτάσεως τη δυνατότητα ένταξής τους σε μια νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή