Παρ’ ολίγον επεισόδιο κατά την άφιξη Ομπάμα στην Κίνα

Παρ’ ολίγον επεισόδιο κατά την άφιξη Ομπάμα στην Κίνα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα στην κινεζική πόλη Χανγκζού για τη σύνοδο του G20 προκάλεσε σημαντικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών πριν ακόμη προσγειωθεί το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One. Αιτία της έντασης που προκλήθηκε υπήρξε το τετριμμένο ζήτημα της διαδικασίας εξόδου του προέδρου από το αεροπλάνο.

Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν η κινεζική πλευρά πήρε πίσω την έγκρισή της στην αμερικανική πρόταση, βάσει της οποίας ο πρόεδρος θα εξερχόταν του αεροπλάνου από τις προσαρτημένες σε αυτό κυλιόμενες σκάλες, προκαλώντας ένα μικρό επικοινωνιακό χάος. Παρά τη συμφωνία να χρησιμοποιηθεί κινέζικη σκάλα, Κίνα και ΗΠΑ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ως προς το ποιος οδηγός θα τη μετέφερε, με την αμερικανική πλευρά να ζητάει αγγλόφωνο οδηγό και την κινεζική να εμμένει στη θέση της ότι τη μεταφορά πρέπει να αναλάβει ντόπιος οδηγός. Τελικά, η κινεζική πλευρά ενέδωσε, ζητώντας από το αεροπλάνο να κάνει χρήση της δικής του σκάλας, με αποτέλεσμα ο Αμερικανός πρόεδρος να εξέλθει, λόγω έλλειψης χρόνου, από μία μικρότερη έξοδο, στερούμενος μεγαλειώδη έξοδο από την κεντρική πόρτα. Στο αεροδρόμιο επικρατούσαν σκηνές χάους, καθώς Κινέζοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας προσπαθούσαν να εμποδίσουν τη δημοσιογραφική ομάδα του Λευκού Οίκου να καλύψει την προεδρική άφιξη. «Αυτή είναι η χώρα μας, αυτό είναι το αεροδρόμιό μας», είπε με υψωμένη φωνή Κινέζος αξιωματούχος σε Αμερικανό ομόλογο του, φράση που καταγράφηκε και κυκλοφόρησε ευρέως στο Διαδίκτυο, κερδίζοντας ηχηρή αποδοχή σε μία από τις πιο ισχυρές κυβερνητικές ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας.

Γενικότερα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας επικρατούσε η άποψη ότι οι Αμερικανοί είναι υπαίτιοι για την παρεξήγηση, καθώς επέδειξαν σνομπισμό με την επιλογή της «κοιλιακής» εξόδου του αεροπλάνου. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Ρένμιν Τζιν Κανρόννγκ, η οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν απλώς μία ισχυρή έκφραση ανταγωνισμού προς τους Αμερικανούς. «Τα μέσα είναι οργισμένα. Λένε ότι εσείς οι Αμερικανοί νιώθετε τόσο ξεχωριστοί», ανέφερε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με τον Χόρχε Γκουαχάρντο, πρώην πρεσβευτή του Μεξικού στην Κίνα, το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε αντανακλά την αύξηση του εθνικισμού και της περιφρόνησης προς τις ΗΠΑ της περιόδου της προεδρίας του Σι Τζινπίνγκ. «Είναι μέρος μιας εθνικιστικής κουλτούρας που προσπαθεί να περάσει σε όλα τα επίπεδα της κινεζικής ζωής: Οι ΗΠΑ δεν θα μας λένε τι να κάνουμε», ανέφερε ο Γκουαχάρντο.

Παρ’ όλα αυτά, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δεν έδωσαν μεγάλη διάσταση στο γεγονός. Κινέζοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι το περιστατικό συνέβη λόγω του ακραίου άγχους για την ομαλή διεξαγωγή της συνόδου, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα το χαρακτήρισε μέρος του «πάρε-δώσε» σε τέτοιες περιστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή