Απολογισμός ζημιών και συνέχεια της κακοκαιρίας

Απολογισμός ζημιών και συνέχεια της κακοκαιρίας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πληγές τους μετρούν και τα προβλήματα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τις προχθεσινές έντονες βροχοπτώσεις, ενώ οι νεροποντές συνεχίστηκαν χθες στη Ζάκυνθο, σε περιοχές της Ηλείας και της Κεντρικής Ελλάδας. Δυστυχώς, μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε ανευρεθεί η 53χρονη αγνοούμενη από τη Νέα Μηχανιώνα, για την οποία ερευνούν η Αστυνομία, το Λιμενικό, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Πολύ ισχυρή βροχόπτωση σημειώθηκε χθες στη Ζάκυνθο, όπου μέχρι τις 5 μ.μ. είχαν πέσει 64 χιλιοστά βροχής στην πόλη του νησιού και 50 χιλιοστά στην Παναγούλα, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε δεχθεί 30 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων. Επίσης, 60 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική στη Λάρισα και 50 κλήσεις στην περιοχή των Λεχαινών Ηλείας. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέχρι τις 5 μ.μ. χθες είχαν μετρηθεί τα εξής ύψη βροχής: Γρεβενά 74 χλστ., Μέτσοβο 41 χλστ., Λευκάδα 41 χλστ., Θεοδωριανά Αρτας 38 χλστ., Λάππα Αχαΐας 36 χλστ. και Περτούλι Τρικάλων 35 χλστ. Στην Ηλεία ανεμοστρόβιλος χτύπησε χθες το μεσημέρι προκαλώντας πολύ μεγάλες καταστροφές στο Βαρθολομιό, αλλά και σε χωριά των δήμων Πηνειού και Ανδραβίδας. Επλήγησαν εργοστάσια, θερμοκήπια, καλλιέργειες, στέγες σπιτιών, ενώ ξηλώθηκαν κολόνες ΔΕΗ και δέντρα. Τόσο το ηλεκτρικό όσο και το οδικό δίκτυο αποκαταστάθηκαν.

Αιτήσεις για αποζημίωση

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι το αεροδρόμιο, που είναι πιθανό να ανοίξει το Σάββατο», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Για περίπου 100 κατοικίες έχουν κατατεθεί αιτήσεις για αποζημιώσεις, ενώ από τα 100 σχολεία της πόλης προβλήματα υπάρχουν σε τέσσερα που, σύμφωνα με τον δήμαρχο, θα έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι το Σαββατοκύριακο, για να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία τη Δευτέρα. «Τέσσερις οικογένειες που έμειναν άστεγες μεταφέρθηκαν με δαπάνες του δήμου σε ξενοδοχείο, όπως και 70 φοιτητές του ΤΕΙ που πλημμύρισε η εστία τους», σημείωσε ο δήμαρχος. «Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι η καταστροφή των καλλιεργειών, που οδηγεί στην απόγνωση εκατοντάδες και χιλιάδες αγρότες και προξενεί ζημιές μεγάλου κόστους. Οι καλλιέργειες ρυζιού, φιστικιού και σύκων καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ και η σταφίδα έχει βαριές ζημιές. Μεγάλες ζημιές έπαθε και το εργοστάσιο επεξεργασίας σύκων, που δεχόταν σύκα και από Λακωνία και από Εύβοια. Προβλήματα έχουν επίσης θερμοκήπια με κηπευτικά», υπογράμμισε ο κ. Νίκας.

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτας – Τρίπολης, που είχε διακοπεί εξαιτίας της κακοκαιρίας για περισσότερες από 24 ώρες, στο 222ο χιλιόμετρο στο ύψος του Αγίου Φλώρου Μεσσηνίας. Στη Λακωνία κατέβηκε η στάθμη των νερών του ποταμού Ευρώτα και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στα χωριά Ταξιάρχης, Ελος και Λεήμονας, που ήταν αποκλεισμένα έως χθες τα ξημερώματα.

Με ανακοίνωσή της η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας εγκαλεί τον διοικητή του ΙΚΑ Δ. Καλαματιανό για την άρνησή του «να συμμορφωθεί με σχετική διάταξη νόμου και να χορηγεί ασφαλιστική ενημερότητα σε δήμους, προκειμένου να συνεχιστούν αντιπλημμυρικά έργα κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή