Επιστήμονες έφτιαξαν ποντίκι χωρίς ωάρια

Επιστήμονες έφτιαξαν ποντίκι χωρίς ωάρια

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΘ. Υπάρχει ζωή χωρίς τη γονιμοποίηση ωαρίου; Φαίνεται πως ναι, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση επιστημόνων στη Βρετανία και τη Γερμανία, που καταρρίπτει μια από τις μέχρι σήμερα αδιαμφισβήτητες αλήθειες: ότι για να δημιουργήσεις ένα μωρό χρειάζεσαι δύο συστατικά, ένα ωάριο και σπέρμα.

«Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι μόνο ένα ωοκύτταρο είναι δυνατόν να επαναπρογραμματίσει το σπέρμα για να επιτρέψει στην εμβρυακή ανάπτυξη να λάβει χώρα», δήλωσε ο Τόνι Πέρι του Πανεπιστημίου του Μπαθ, από τους επικεφαλής της έρευνας. «Η μελέτη μας αμφισβητεί αυτό το δόγμα, το οποίο εθεωρείτο κοινώς αποδεκτό από όταν οι πρώτοι εμβρυολόγοι παρατήρησαν τα ωάρια των θηλαστικών το 1827 και τη γονιμοποίηση πενήντα χρόνια αργότερα, οπότε διαπίστωσαν ότι μόνο ένα γονιμοποιημένο με σπέρμα ωοκύτταρο μπορεί να οδηγήσει στη γέννηση ενός ζωντανού θηλαστικού». Χθες οι επιστήμονες της ομάδας ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν ένα έμβρυο ποντικιού, αναμειγνύοντας σπέρμα και έναν τύπο κυττάρου που δεν προέρχεται από ωάριο. Η ενδιαφέρουσα μελέτη των Βρετανών και Γερμανών ερευνητών δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Communications. Υπάρχουν δύο είδη κυττάρων: τα αναπαραγωγικά (ωάρια και σπέρμα) και τα μιτωτικά, που περιλαμβάνουν τους περισσότερους ιστούς και όργανα στο σώμα μας.

Η αναπαραγωγή στα θηλαστικά προϋποθέτει την ανάμειξη ωαρίου και σπέρματος, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα έμβρυο. Οι επιστήμονες όμως χρησιμοποίησαν ένα μιτωτικό κύτταρο για να δημιουργήσουν τα ποντίκια. Αν και τα έμβρυα βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, πρόκειται για την πρώτη μορφή εμβρυϊκής γένεσης και μάλιστα με πολύ υψηλό ποσοστό επιβίωσης: 25% σε σχέση με άλλα ποντίκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή