ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Λέσβος: Επεισόδια και ένταση - Στις φλόγες το hot spot στη Μόρια

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μεγάλης έκτασης φωτιά ξέσπάσε στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Μόρια, καθώς οι εντάσεις στο hot spot έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε ύστερα από την επιστροφή των περίπου 300 προσφύγων που είχαν διαφύγει το πρωί, επιχειρώντας να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη.

Ειδικότερα, στη Μόρια εστίες άναψαν τόσο μέσα στον καταυλισμό όσο και σε ελαιοκτήματα γύρω από το κέντρο φιλοξενίας.

Οι τελευταίες τέθηκαν υπό έλεγχο από την Πυροσβεστική, η οποία επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο hot spot.

Στο σημείο επικράτησε πανικός, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών εγκατέλειψαν τον καταυλισμό, ενώ εκκενώθηκε ο χώρος των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων που μεταφέρθηκαν στο ΠΙΚΠΑ.

Επεισόδια είχαν σημειωθεί νωρίτερα στον καταυλισμό της Μόριας, με αφορμή τη φήμη που κυκλοφόρησε μέσα στον καταυλισμό, περί ομαδικής επαναπροώθησης στην Τουρκία.

Περίπου 300 μετανάστες διέφυγαν από το hot spot και επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη, αλλά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους σταμάτησαν και τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν στον καταυλισμό. Με την επιστροφή τους ξέσπασαν μεγάλες πυρκαγιές σε ελαιοκτήματα, νότια και βόρεια του καταυλισμού, τις οποίες προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Διαμαρτυρίες εκατοντάδων πολιτών στην περιοχή

Νωρίτερα, εκατοντάδες πολίτες της Μόριας αλλά και των άλλων χωριών βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης διαδήλωσαν σήμερα από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι στους δρόμους της πόλης, στο δημαρχείο, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του τοπικού συμβουλίου της Μόριας και ως αίτημα είχε την εκκένωση της περιοχής από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν έξω από το hot spot, καθώς και, όπως λένε, την προστασία της ασφάλειας και των περιουσιών των κατοίκων.

Κυριάρχησαν δε συνθήματα υπέρ της μετεγκατάστασης στη χερσαία Ελλάδα των εγκλωβισμένων στα νησί ανθρώπων και της ανάγκης στήριξης των τοπικών κοινωνιών.

Στην πορεία για μια ακόμα φορά είχαν παρεισφρήσει ακραία στοιχεία που προσπάθησαν να εκτρέψουν το χαρακτήρα της πορείας με αντικυβερνητικά συνθήματα ενώ δεν έλειψαν και προσωπικές επιθέσεις από γνωστούς ακροδεξιούς κατά του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού που κατέβηκε να μιλήσει στους συγκεντρωμένους. Από τους ίδιους χτυπήθηκαν και τρεις νεαρές γυναίκες εκ των οποίων η μία γνωστή εθελόντρια που δραστηριοποιείται σε δομή φιλοξενίας στη Μυτιλήνη (το θύμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου και της παρέχονται οι πρώτες βοήθειες). 

Το Σαββατοκύριακο έφτασαν στα νησιά πάνω από 300 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες, αυξάνοντας τον αριθμό των εγκλωβισμένων σε 13.536 άτομα.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ