ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σάρλοτ

ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σάρλοτ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη συνεχή νύκτα, οι διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια ανάμεσα στην αστυνομία και το εξοργισμένο πλήθος.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύευται διαδηλωτής που δέχτηκε πυροβολισμό στη διάρκεια ταραχών που έγιναν για δεύτερη νύχτα στην πόλη Σαρλότ, στη Βόρεια Καρολίνα, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), ο οποίος βρισκόταν στον τόπο της διαδήλωσης, δήλωσε ότι είδε έναν άνδρα να πέφτει, προφανώς τραυματισμένος από σφαίρα, και να αιμορραγεί ακατάσχετα. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν βιτρίνες και πέταξαν αντικείμενα κατά των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες έκαναν χρήση διακρυγόνων, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

Η αστυνομία προσπάθησε να επιβάλλει την τάξη στην πόλη, μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό 43χρονου Αφροαμερικάνου από αστυνομικά πυρά, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ δυνάμεις της εθνοφυλακής και της πολιτειακής αστυνομίας θα αναπτυχθούν σε αυτή, προκειμένου να διασφαλίσουν την τήρηση της τάξης, στο πλευρό της τοπικής αστυνομίας,  όπως έγραψε στο twitter.

Ο τοπικός αρχηγός της αστυνομίας είχε αρχικά δηλώσει ότι ένας άνθρωπος που δέχτηκε πυροβολισμό στη διάρκεια των επεισοδίων είχε πεθάνει. Αργότερα, αξιωματούχοι της πόλης σε ανάρτησή τους, στο Twitter ανέφεραν ότι ο διαδηλωτής νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και η ζωή του, υποστηρίζεται μηχανικά.

Επίσης, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πολίτης και όχι αστυνομικός ήταν αυτός που τραυμάτισε το βράδυ της Τετάρτης τον διαδηλωτή επισημαίνοντας ότι κι ένας αξιωματούχος της αστυνομίας νοσηλεύεται τραυματισμένος.

Το χρονικό της έντασης

Οι ταραχές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην πόλη Σάρλοτ της Β. Καρολίνας ξέσπασαν την Τρίτη μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Κιθ Λαμόντ Σκοτ από πυρά αστυνομικού. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο επίσης Αφροαμερικανός Τέρενς Κράτσερ έπεφτε και αυτός νεκρός από πυρά αστυνομικού στην Τάλσα της Οκλαχόμα την Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χθες, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Σάρλοτ, Κερ Πάτνι, είπε ότι οι αστυνομικοί προειδοποίησαν επανειλημμένως τον 43χρονο Λαμόντ Σκοτ να πετάξει το όπλο που κρατούσε, προτού ανοίξουν πυρ εναντίον του. Το θύμα φέρεται να βγήκε από το αυτοκίνητό του κρατώντας όπλο, την ώρα που οι αστυνομικοί πραγματοποιούσαν έρευνα στη συνοικία για ύποπτο ληστείας.

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον Λαμόντ Σκοτ φέρεται να είναι και αυτός Αφροαμερικανός. Συγγενής του θύματος, όμως, αμφισβήτησε χθες την επίσημη εκδοχή του περιστατικού, λέγοντας ότι ο 43χρονος ήταν άοπλος και περίμενε τον γιο του να βγει από παρακείμενο σχολικό συγκρότημα. Σε βίντεο στο Facebook, διάρκειας μιας ώρας, γυναίκα, η οποία υποστηρίζει ότι είναι η μεγάλη κόρη του Λαμόντ Σκοτ, λέει ότι ο πατέρας της δεν διέθετε όπλο και ότι ήταν ανάπηρος. Και άλλα άτομα του περιβάλλοντός του δηλώνουν ότι δεν κρατούσε παρά ένα βιβλίο. Το όπλο είναι «ψέμα», δήλωσε στο AFP γειτόνισσα του Σκοτ. «Αφαίρεσαν το βιβλίο και το αντικατέστησαν με ένα περίστροφο. Ο άνδρας αυτός καθόταν εδώ κάθε μέρα περιμένοντας το σχολικό λεωφορείο του γιου του», είπε.

Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση ο επικεφαλής της αστυνομίας είπε: «Είναι ώρα να βρούμε νέα επιχειρήματα γιατί οφείλω να σας πω ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από όσα περιγράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Σε ένα δεύτερο περιστατικό στην Τάλσα της Οκλαχόμα, διαδηλωτές ζητούσαν την απόλυση της αστυνομικού Μπέτι Σέλμπι, η οποία πυροβόλησε και σκότωσε την Παρασκευή τον 40χρονο Τέρενς Κράτσερ, κατά τη διάρκεια φραστικού επεισοδίου που κατεγράφη από την κάμερα του περιπολικού της αστυνομικού, καθώς και από αυτή ελικοπτέρου της αστυνομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή