Δύναμη και θάρρος μπροστά στη λέξη από «Α»

Δύναμη και θάρρος μπροστά στη λέξη από «Α»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Π​​όσο εύκολο είναι να μεγαλώνεις ένα παιδί με αυτισμό; Πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις; Πόσα λάθη επιτρέπεται να κάνεις; Θα το αποδεχτείς ποτέ; Ποιος φταίει; Μήπως μπορεί να κρυφτεί ή να φύγει αν τον αγνοήσουμε; Οταν ο αυτισμός μπαίνει στο σαλόνι, η οικογενειακή ευτυχία το σκάει από το παράθυρο;

Εκατοντάδες είναι τα ερωτήματα που βασανίζουν το μυαλό ενός γονιού που ανακαλύπτει με έκπληξη και –στη συνέχεια– τρόμο ότι το παιδί του είναι στο φάσμα του αυτισμού. Περίπου όσα και τα δάκρυα που χύνει με παράπονο και πίκρα κοιτώντας το άλμπουμ με τις οικογενειακές φωτογραφίες η Αλισον Χιουζ (Morven Christie), που αρνείται να πιστέψει ότι ο μοναχογιός της, ο ιδιοφυής 5χρονος Τζο (Max Vento), πάσχει από αυτισμό.

Ο χαρισματικός μικρός, που κλέβει τις καρδιές των τηλεθεατών στη σειρά «The A word» του BBC, περνάει τις μέρες του ακούγοντας δυνατά μουσική από τα μεγάλα μπλε ακουστικά του. Οι γονείς του, Αλισον και Πολ (Lee Ingleby), είναι ενθουσιασμένοι επειδή γνωρίζει όλους τους στίχους των τραγουδιών, τους τίτλους και τους ερμηνευτές. Και όμως, αυτό που γι’ αυτούς είναι πηγή περηφάνιας και χαράς, για τον Τζο είναι ο τρόπος του να απομονώνεται και να προστατεύεται από έναν κόσμο που τον μπερδεύει και τον κουράζει. Μια επίσκεψη της θείας του, που είναι γιατρός και διακρίνει τις ανησυχητικές ενδείξεις, τους οδηγεί στην πόρτα του ειδικού. Η διάγνωση είναι σκληρή για όλους. Σύντομα «The A word» (η λέξη από Α) γίνεται απαγορευμένη στο σπίτι της οικογένειας Χιουζ, όπου η χαρά, το γέλιο και η ανεμελιά δίνουν τη θέση τους στο τραπέζι στον φόβο, στον εκνευρισμό και στους καβγάδες. Και αυτή είναι μόνο η αρχή, γιατί ο καθένας στην οικογένεια έχει να παλέψει με τους δικούς του δαίμονες και ταυτόχρονα να αναζητήσει συλλογικά την εξιλέωση, τη δύναμη και το θάρρος να κρατήσει ενωμένη την οικογένεια και να σταθεί δίπλα στον αξιολάτρευτο, μοναδικό μικρούλη.

Η εξαιρετική σειρά έξι επεισοδίων του BBC κατόρθωσε να αγγίξει ευαίσθητες χορδές σε περισσότερους από 6.000.000 Βρετανούς τηλεθεατές, ενώ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και από το αμερικανικό κοινό, όταν προβλήθηκε από το SundanceTV. Κατορθώνει να πραγματευτεί με σεβασμό και ευαισθησία ένα επώδυνο θέμα, αξιοποιώντας ένα πλούσιο σε συναισθήματα και ανθρώπινες στιγμές σενάριο. Ηδη έχει εγκριθεί δεύτερος κύκλος επεισοδίων, που θα προβληθεί το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή