Σε δύο δόσεις η αναδρομική μείωση μερίσματος του ΜΤΠΥ

Σε δύο δόσεις η αναδρομική μείωση μερίσματος του ΜΤΠΥ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη από τις δύο δόσεις των αναδρομικών μειώσεων στα μερίσματα 280.000 συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) θα παρακρατηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα το ποσό να είναι ακόμη πιο μικρό από αυτό που εισέπραξαν οι δικαιούχοι στο τέλος Ιουνίου. Υπενθυμίζεται πως όλα τα μερίσματα του ΜΤΠΥ αναπροσαρμόστηκαν σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο Κατρούγκαλου και η μείωση ισχύει αναδρομικά από 1/1/2016. Πριν από την ψήφιση του νόμου είχαν πληρωθεί τρία μερίσματα και τα υπερβάλλοντα ποσά, δηλαδή η διαφορά από την αναδρομική μείωση, θα παρακρατηθεί σε δύο ισόποσες δόσεις, με τις πληρωμές Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΜΤΠΥ Ηλία Μπάρδα, από τον Ιανουάριο του 2017 οι μερισματούχοι θα λαμβάνουν το πραγματικό νέο ποσό του μερίσματος, όπως αυτό προκύπτει από τον νέο τρόπο υπολογισμού. Για τις παροχές Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου βέβαια, όπως φαίνεται και από τα παραδείγματα που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», το μέρισμα που θα λάβουν σε λίγες μέρες οι μερισματούχοι, λόγω της μείωσης και της πρώτης δόσης των αναδρομικών θα είναι «ψαλιδισμένο» ακόμη και πάνω από 50% συγκριτικά με το μέρισμα που είχε δοθεί τελευταία φορά τον περασμένο Μάρτιο. Για παράδειγμα, συνταξιούχος υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 25ετία έπαιρνε μηνιαίο μέρισμα 142,15 ευρώ. Πλέον, το μέρισμα διαμορφώνεται στα 92,19 ευρώ τον μήνα. Η διαφορά ανάμεσα στο παλιό και στο νέο είναι 49,96 ευρώ.

Ο δικαιούχος πρέπει να επιστρέψει αναδρομικά τη διαφορά αυτή για 3 μήνες (149,88 ευρώ). Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα εισπράξει το μέρισμα που αντιστοιχεί σε τρεις μήνες (Ιούλιο-Σεπτέμβριο) και θα του παρακρατηθούν από το συνολικό ποσό 3 μήνες αναδρομικών. Ετσι η πρώτη δόση αναδρομικών ορίζεται στα 74,97 ευρώ και ο δικαιούχος θα εισπράξει τελικά 201,60 ευρώ για το τρίμηνο. Αντίστοιχα, συνταξιούχος τεχνικής εκπαίδευσης με 35 έτη ασφάλισης, ενώ έως τον περασμένο Μάρτιο ελάμβανε μηνιαίο μέρισμα της τάξεως των 178,09 ευρώ, λόγω της μείωσης, πλέον θα λαμβάνει 122,85 ευρώ (-55,24 ευρώ τον μήνα). Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα λάβει μάλιστα 285,66 ευρώ μέρισμα που αντιστοιχεί στην παροχή τριμήνου, μειωμένη όμως κατά 82,89 ευρώ, λόγω της πρώτης δόσης της οφειλής από τα αναδρομικά.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και περίπου 25.000-30.000 μερισματούχοι που έχασαν οριστικά από 1η Ιουνίου το μέρισμα λόγω θανάτου, όπως ενήλικες άγαμες θυγατέρες, χήρες/χήροι που δεν πληρούν τα νέα όρια ηλικίας, γονείς και ορφανά αδέλφια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή