Τρεις «κόκκινες γραμμές» για τα μισθολογικά

Τρεις «κόκκινες γραμμές» για τα μισθολογικά

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν οι εκπρόσωποι των δικαστικών ενώσεων τις εξαγγελίες για τα μισθολογικά του δικαστικού σώματος, μετά τη συνάντηση της ηγεσίας της δικαιοσύνης με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η κυβερνητική πρόταση, όπως αναλύθηκε από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, που ουσιαστικά περιλαμβάνει μικρές αυξήσεις σε αποδοχές των υψηλόβαθμων δικαστικών λειτουργών με αντίστοιχες μικρές μειώσεις στους μισθούς των δικαστών που υπηρετούν στους πρώτους βαθμούς της δικαιοσύνης, δεν βρίσκει έδαφος συμφωνίας στις δικαστικές ενώσεις.

Η θέση τους, σύμφωνα με πληροφορίες, που έχει από καιρό διαμορφωθεί, ότι δεν πρόκειται να δεχθούν δικαστές δύο μισθολογικών ταχυτήτων, παραμένει η ίδια και μετά τη χθεσινή συνάντηση.

Αλλωστε, όπως δήλωναν στην «Κ» εκπρόσωποι δικαστικών ενώσεων, τη θέση τους αυτή είχαν εκφράσει και κατά τη συνάντηση που είχαν οι δικαστικές ενώσεις, πριν από περίπου είκοσι ημέρες, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος τους είχε ενημερώσει για το πλαίσιο της κυβερνητικής πρότασης σχετικά με το ειδικό μισθολόγιο των δικαστών.

Οι δικαστικές ενώσεις που ασχολούνται παγίως και από συνδικαλιστική αρμοδιότητα με τα μισθολογικά των δικαστικών, επιμένουν να θέτουν τρεις «κόκκινες γραμμές» σε ό,τι αφορά τις επικείμενες μεταβολές ενόψει της ισχύος των νέων ειδικών μισθολογίων. Ειδικότερα, θέτουν ως άμεση προτεραιότητα τη διατήρηση των μισθών των δικαστών στα επίπεδα του 2012, όπως έχουν αποφανθεί και τα δικαστήρια που δικαίωσαν τους δικαστές για τις περικοπές που έχουν υποστεί στις αποδοχές τους μετά τον Αύγουστο του 2012. Επίσης προτεραιότητά τους αποτελεί να μην υπάρξουν μειώσεις αποδοχών στους δικαστές και κυρίως για όσους υπηρετούν στον πρώτο βαθμό, καθώς θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει δικαστές δύο ταχυτήτων με θεσμικές –και όχι μόνον– συνέπειες, ενώ εκφράζουν αρνητική θέση στο ενδεχόμενο, που μοιάζει ως δεδομένο, οι νεοεισερχόμενοι στο δικαστικό σώμα να παίρνουν πλέον –με το νέο ειδικό μισθολόγιο– μικρότερους από τους σημερινούς μισθούς.

Οι εκπρόσωποι των δικαστικών ενώσεων, πάντως, μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού για μισθολογικά θέματα με την ηγεσία της δικαιοσύνης, εξέφραζαν την έκπληξή τους, τονίζοντας πως επίσημα έχουν υποβάλει αίτημα συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό από τον περασμένο Μάιο χωρίς να έχουν λάβει κάποια απάντηση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή