Μεταφορές – μετακομίσεις μέσω… ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Μεταφορές – μετακομίσεις μέσω… ηλεκτρονικής πλατφόρμας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαίνεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, εισάγεις τα στοιχεία σου, τι θέλεις να μεταφέρεις, σε ποια ποσότητα και προς ποια κατεύθυνση. Στη συνέχεια εμφανίζονται οι διαθέσιμοι μεταφορείς, εκείνοι δηλαδή που έχουν χωρητικότητα στο όχημά τους και που πρόκειται να κινηθούν προς τη διαδρομή που εσύ επιθυμείς. Αφού συμπληρώσεις τις πρόσθετες προδιαγραφές που μπορεί να χρειάζεσαι (π.χ. μέγεθος πόρτας φορτηγού σε περίπτωση ογκώδους φορτίου), ολοκληρώνεται το αίτημά σου.

Η πλατφόρμα μεταβιβάζει το αίτημά σου στον μεταφορέα που έχεις επιλέξει κι εκείνος εντός 15 λεπτών θα απαντήσει.

Πρόκειται για μια καινοτόμο εφαρμογή, η οποία δημιουργήθηκε κατόπιν της διαπίστωσης των προβλημάτων που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά μεταφορών. Η καινοτομία, πέραν της ηλεκτρονικής «συνάντησης» που επιτυγχάνεται μεταξύ μεταφορέα και πελάτη, είναι το γεγονός ότι η τιμολόγηση γίνεται με βάση το φορτίο και όχι το δρομολόγιο. Η τιμή είναι προκαθορισμένη, ο πελάτης ενημερώνεται αυτομάτως και οι δύο πλευρές κλείνουν τη δουλειά. «Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται το να μην κοστολογείται το δρομολόγιο αλλά το φορτίο προς όφελος του αποστολέα και από την άλλη ο μεταφορέας αποφεύγει τις διαδρομές με κενό φορτίο», εξηγεί στην «Κ» η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της JoinCargo κ. Ρωξάνη Κουτσολούκα, που παρέχει τις υπηρεσίες της πλατφόρμας. Μεγαλωμένη στην Ολλανδία ήρθε πριν από λίγα χρόνια στην Ελλάδα για να εργαστεί στο τμήμα εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) ενός εργοστασίου. «Εκεί διαπίστωσα το μέγεθος των στρεβλώσεων της ελληνικής αγοράς μεταφορών», περιγράφει η ίδια, σημειώνοντας ότι «η παραμικρή μεταφορά απαιτεί στην Ελλάδα δεκάδες τηλεφωνήματα, χρονοβόρες συνεννοήσεις και διαπραγματεύσεις».

Κρίνοντας η ίδια ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι αντιπαραγωγική και ότι μέσα από αυτήν χάνεται χρόνος και χρήμα, αναζήτησε τρόπο να παρακάμψει ό,τι περισσεύει. Και έτσι προέκυψε η ιδέα. Πάσχουμε από υπηρεσίες στην Ελλάδα και αυτό το κομμάτι θα πρέπει να βελτιωθεί στην πλειονότητα των τομέων, υποστηρίζει η ίδια. «Με το JoinCargo η διαδικασία γίνεται διαφανής, στερείται διαπραγματεύσεων, ενώ αποστολέας και μεταφορέας έρχονται σε επαφή όταν αυτό που ζητάει ο ένας μπορεί ο άλλος να το προσφέρει».

Η εταιρεία έχει ορίσει ποιοτικές προδιαγραφές, όλοι οι συνεργαζόμενοι μεταφορείς ελέγχονται, καταθέτουν τα έγγραφά τους και σε περίπτωση που διαπιστωθεί η παραμικρή παρατυπία, παύει η συνεργασία με τον εν λόγω μεταφορέα. Παράλληλα προσφέρει σεμινάρια στους μεταφορείς, οι οποίοι εκπαιδεύονται ακόμα και στην τιμολόγηση με βάση το φορτίο και όχι τη διαδρομή.

Η εταιρεία απαρτίζεται σήμερα από έξι άτομα και εκτελεί κατά μέσον όρο 80 μεταφορές τον μήνα. Οι συνεργαζόμενοι μεταφορείς ανέρχονται στους 70, ενώ οι αποστολείς που χρησιμοποιούν την JoinCargo ξεπερνούν τους 230 και είναι ως επί το πλείστον βιοτεχνίες, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των εκτυπώσεων και της συσκευασίας, φαρμακευτικές, παραγωγοί καλλυντικών και πολλές ακόμα. Σήμερα δραστηριοποιείται στην Αττική και στη Βοιωτία, ενώ στόχος είναι η επέκταση μέσα στο 2017 στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στα Βαλκάνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή