Αναβρασμός στη Δικαιοσύνη με φόντο τα όρια ηλικίας

Αναβρασμός στη Δικαιοσύνη με φόντο τα όρια ηλικίας

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο μέτωπο ανοίγει στη Δικαιοσύνη μετά την πρόσφατη συνάντηση της ηγεσίας της με τον πρωθυπουργό, καθώς πέραν των μισθολογικών θεμάτων συζητήθηκε και η παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστικών, παρά τη ρητή και σαφή συνταγματική απαγόρευση.

Σύμφωνα με ενημέρωση, που παρείχε η ίδια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου σε εφέτες και προέδρους εφετών, αμέσως μετά τη συνάντηση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τον πρωθυπουργό, τόσο η ίδια, που φεύγει τον προσεχή Ιούνιο, όσοι και οι άλλοι δικαστικοί παράγοντες έθεσαν θέμα στον κ. Τσίπρα να παραταθεί το όριο ηλικίας για τους δικαστικούς και εκείνος υπήρξε, όπως ανέφερε η κ. Βασιλική Θάνου «πολύ θετικός».

Και ενώ το Σύνταγμα ρητά απαγορεύει σε ανώτατους δικαστικούς να παραμένουν στη θέση τους έστω και για μία ημέρα μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους, το ενδεχόμενο με νόμο να υπάρξει παράταση, ετέθη από την ηγεσία της Δικαιοσύνης στον πρωθυπουργό, με την ανάπτυξη μάλιστα συγκεκριμένων επιχειρημάτων, προκειμένου να ξεπεραστεί η ρητή συνταγματική απαγόρευση.

Αν αυτό τελικά γίνει, τότε τόσο η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η μόνη που φεύγει τον προσεχή Ιούνιο όσο και οι λοιποί ανώτατοι δικαστικοί θα μείνουν στη θέση τους για άλλα τρία χρόνια.

Πρωτοβουλία

Σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση προς τους εφέτες και προέδρους εφετών από την ίδια την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η ηγεσία της Δικαιοσύνης που δέχθηκε πυρά από πολιτικά κόμματα και δικαστικές ενώσεις για το ότι συζήτησε μισθολογικά θέματα με τον πρωθυπουργό, ήταν εκείνη που είχε την πρωτοβουλία και έθεσε το θέμα της παράτασης του ορίου ηλικίας στον πρωθυπουργό, προτείνοντας μάλιστα τη δυνατότητα της διά της νομοθετικής οδού παράκαμψης της συνταγματικής απαγόρευσης.

Τα επιχειρήματα που έθεσαν οι κορυφαίοι δικαστικοί παράγοντες στον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να πεισθεί ότι με νόμο μπορεί να δοθεί παράταση ηλικίας παρά το Σύνταγμα, ήταν, όπως είπε η κ. Θάνου στους εφέτες, ότι το όριο 67 που θέτει το Σύνταγμα είναι προστατευτικό για τους ίδιους τους δικαστές. Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να τους διώξει πριν κλείσουν τα 67. Αν όμως, οι ίδιοι επιθυμούν να μείνουν, τότε με νόμο μπορεί να δοθεί παράταση, υποστήριξε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, προσθέτοντας ότι το θέμα ετέθη ως «αίτημα πολλών δικαστικών».

Επίσης, μεταξύ των λοιπών επιχειρημάτων αναφέρθηκε και το ότι στα ευρωπαϊκά δικαστήρια δεν υπάρχει για τους δικαστικούς όριο ηλικίας.

Μετά την ενημέρωση της προέδρου του Αρείου Πάγου περί συζήτησης με τον πρωθυπουργό εξευρέσεως νομοθετικής λύσεως για να παρακαμφθεί η συνταγματική απαγόρευση, στο δικαστικό σώμα έχουν προκληθεί αντιδράσεις, καθώς εκλαμβάνεται το όλο θέμα ως αντισυνταγματική μεθόδευση, με στόχο να παραμείνουν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου στη θέση της όπως και οι λοιποί δικαστικοί παράγοντες των οποίων η θητεία λήγει το 2017, μεταξύ των οποίων και του προέδρου του ΣτΕ κ. Νίκου Σακελλαρίου…

Αλλωστε, εκτός από την ηγεσία της Δικαιοσύνης που θα παραμείνει ως έχει σήμερα σε περίπτωση νομοθετικής ρύθμισης περί παρατάσεως του ορίου ηλικίας, αμετάβλητες θα παραμείνουν και οι ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων.

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση που θα όριζε όριο αποχωρήσεως των ανώτατων δικαστικών το 70ό έτος θα στηριζόταν, όπως ανέφερε και η ίδια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, στο σκεπτικό ότι το συνταγματικό όριο έχει τεθεί ως προστασία των δικαστών, ενώ η αύξησή του δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως αντισυνταγματική πρόβλεψη.

Δικαστικές πηγές, μάλιστα, δήλωναν στην «Κ» ότι η ενημέρωση της προέδρου του Αρείου Πάγου με δική της πρωτοβουλία στο εφετείο για ένα τόσο βαρύ θεσμικό θέμα, μπορεί να σχετιζόταν με την προλείανση εδάφους μέσα στο δικαστικό σώμα ενόψει επικείμενης ρύθμισης, προκειμένου να σταθμιστούν αντιδράσεις, με δεδομένη τη ρητή συνταγματική διάταξη αποχωρήσεως των δικαστών στα 67 έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή