Lunch break σε μπακάλικο;

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία παντοπωλεία, ισάριθμες στάσεις για φαγητό και αγορές στο κέντρο της Αθήνας.

Ergon Athens

Οι υπερπαντοπώλες αφοί Δούζη, αφού κατέκτησαν την αγορά της Θεσσαλονίκης, εξαπλώθηκαν σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα (Πάρος, Σάνη, Ρόδος κ.ά.), δοκίμασαν την τύχη τους στην αλλοδαπή (Λονδίνο, Βέλγιο), κατέβηκαν, κανονικοί κονκισταδόροι, στην Αθήνα· πριν από μερικά χρόνια στη Ν. Ερυθραία και πριν από λίγες εβδομάδες στο κέντρο του μικρού μας άστεως, μια ανάσα από το ούλτρα σικάτο Electra Metropolis Hotel. Μπορείτε να διαλέξετε από τους έτοιμους μεζέδες και τα αλίπαστα του παντοπωλείου (μια ποικιλία αλειμμάτων, μια ποικιλία ελιών και μια πολίτικη λακέρδα είναι ό,τι πρέπει για τσιμπολόγημα), όμως θα πρότεινα να δοκιμάσετε και τα της κουζίνας εδέσματα: έκτακτο το χταποδοπλόκαμο σχάρας με φακοσαλάτα, το καπνιστό σκουμπρί με ψητές πατάτες, τα σαλονικιώτικα σουτζουκάκια, το πιλάφι με άγρια μανιτάρια Γρεβενών και πεκορίνο. Ελληνική η λίστα ποτών (κρασιά, αναψυκτικά κ.λπ.).

Τι να αγοράσετε φεύγοντας: τη ρευστή μουστάρδα τους (ταμάμ για τα ψητά λουκάνικα), τη μαρμελάδα βερίκοκο με μέλι, τις φετούλες τρούφας από την Πίνδο σε ελαιόλαδο (για ριζότι), τις εύσαρκες πιπεριές Φλωρίνης στο βάζο.

Μητροπόλεως 126, Σύνταγμα, Τ/210-33.15.547. Ανοιχτά από νωρίς το πρωί (η κουζίνα λειτουργεί από τις 12 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα)


Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

Lunch break σε μπακάλικο;-1

Οι foodies όλου του κόσμου ομονοούν: στις κεντρικές αγορές των μεγαλουπόλεων χτυπάει η καρδιά της τοπικής γαστρονομίας. Αυτός ίσως είναι ένας από τους λόγους που από τη μέρα που άνοιξαν (πριν από περίπου τρία χρόνια), «Τα καραμανλίδικα του Φάνη» δεν έχουν βρεθεί εκτός top 5 του trip advisor με τα καλύτερα μέρη για να φας στην Αθήνα. Στην ανατολίτικη σαλουμερία –ή μεζετζίδικο όπως το λέει ο δημιουργός της Φάνης Θεοδωρόπουλος– της Ευριπίδου το κόνσεπτ είναι απλό: κάθεσαι σε ένα από τα λιγοστά μαρμάρινα τραπέζια και διαλέγεις ό,τι τραβά η όρεξή σου από την πιο πλούσια βιτρίνα αλλαντικών και τυριών που υπάρχει στην πόλη.

Εχουν και ένα μενουδάκι με χειροποίητους μεζέδες: στα ευπώλητα η ρώσικη σαλάτα του κυρ Μήτσου, τα ντολμαδάκια της κυρα-Βασιλικής, η ταραμοσαλάτα. Αν δεν απαιτείται επιστροφή στο γραφείο, επιβάλλεται η δοκιμή της τηγανιάς με καβουρμά, πατάτες και άνηθο (συνταγή της Μακεδονίτισσας σεφ Στέλλας Σπανού), και το σαχανάκι (sic) με παστουρμά, σουτζούκι, ντομάτα και αυγό. Η Μαρία Μαλλιαρού διαφεντεύει την κουζίνα και φροντίζει όλα να πηγαίνουν ρολόι. Κρασιά, μπίρες, αποστάγματα, αναψυκτικά, όλα ελληνικά.

Τι να αγοράσετε φεύγοντας: τηνιακό βολάκι, γραβιέρα αναπλιώτικη, κασέρι Ξάνθης, αυγοτάραχο πρεβεζάνικο, ηπειρώτικο καπνιστό χέλι. Εννοείται και παστουρμά (δοκιμάστε τον πιο λιπαρό), σουτζούκι, παστράμι καλυμμένο με πιπέρια.

Σωκράτους 1 και Ευριπίδου, Αθήνα, Τ/210-32.54.184

Ανοιχτά από το πρωί μέχρι το βράδυ (η κουζίνα ανοίγει νωρίς το μεσημέρι)


Τυροκομείο  Κωσταρέλου

Lunch break σε μπακάλικο;-2

Αχ, αυτή η φέτα του Κωσταρέλου! Κάθε φορά που περνώ έξω από το κολωνακιώτικο πρατήριο του παλαιού αττικού τυροκομείου, η σιελόρροια είναι δεδομένη. Στο όμορφο deli που άνοιξε πέρυσι μπορούμε να δοκιμάσουμε τα τυριά της οικογένειας μαζί με μερικά ευφάνταστα «γρήγορα» εδέσματα (σάντουιτς, σαλάτες κ.λπ.) που έχει επιμεληθεί για το κατάστημα ο πολύπειρος σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος. Σας προτείνω το ζεστό σάντουιτς με μαλακή φέτα και καπνιστό μπέικον (τι νόστιμος, αναπάντεχος συνδυασμός).

Τι να αγοράσετε φεύγοντας: Φέτα! Κλασική, κατσικίσια, light, όποια και αν διαλέξετε, δεν θα απογοητευτείτε. Εξτρα νοστιμιά έχει η 12μηνης ωρίμασης – πατέντα του τυροκομείου. Και γιαούρτι οπωσδήποτε, αληθινό, υπόξινο, με μυρωδιά καλού γάλακτος! Θα βρείτε και άλλα πολλά: λάδια, ξίδια, ψωμιά, παξιμάδια, αλλαντικά, ελιές, γλυκίσματα – στήνεις τραπέζι στο πι και φι.

Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι,  Τ/210-72.59.000. Ανοιχτά Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-21.00, Σάββατο 08.00-20.00  Κάνει και ντελίβερι ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή