Tα οικιακά «φαρμακεία» δικτυώνονται

Tα οικιακά «φαρμακεία» δικτυώνονται

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσες φορές ψάχνοντας στο «φαρμακείο» του σπιτιού δεν ανακαλύψατε χάπια ληγμένα από καιρό; Πόσες φορές δεν αγοράσατε κάποιο φάρμακο για να διαπιστώσετε αργότερα ότι το είχατε ήδη σε απόθεμα; Πόσο συχνά ολοκληρώνετε την αγωγή πριν τελειώσουν τα χάπια της συσκευασίας; Αν η απάντηση για τους περισσότερους είναι «συχνά», για πολλούς είναι ποτέ. Στην Ελλάδα του 2016, χιλιάδες πολίτες αγωνιούν καθημερινά για την πρόσβαση ακόμα και σε βασικά φάρμακα.

Αυτό το χάσμα, μεταξύ της αλόγιστης σπατάλης φαρμάκων και των ολοένα διογκούμενων αναγκών για δωρεάν φάρμακα, επιχειρεί να καλύψει μια ομάδα αποφοίτων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ μέσω της τεχνολογίας. Πρόκειται για την εφαρμογή Givmed, που δικτυώνει τους φορείς που έχουν ανάγκες με όσους διαθέτουν περισσευούμενα φάρμακα. Που είμαστε πολλοί. Κάθε Ελληνας αγοράζει περί τα 45 κουτιά φαρμάκων ετησίως (20 περισσότερα από τους Γερμανούς), ποσότητα από την οποία το 10%-15% περισσεύει. Μόνο μέσω των ειδικών κάδων που έχουν στηθεί στα φαρμακεία για τη συλλογή ληγμένων οικιακών φαρμάκων, ο ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας) έχει συλλέξει την τελευταία διετία περί τους 200 τόνους περισσευούμενων φαρμάκων (500 τόνους από το 2012 οπότε άρχισε να τρέχει το πρόγραμμα). Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, μόνο το 2015 οι Ελληνες κατανάλωσαν 200 εκατ. κουτιά.

Κατεβάζοντας την εφαρμογή, δωρεάν φυσικά, καταχωρίζουμε τα φάρμακα που μας περισσεύουν σκανάροντας απλώς το barcode που βρίσκεται στο κουτί (ή γράφοντας τον κωδικό τους) και επιλέγοντας εάν επιθυμούμε να τα δωρίσουμε άμεσα ή λίγους μήνες πριν από τη λήξη τους. Αυτόματα γίνεται σύνδεση με τις ελλείψεις που υπάρχουν στα κοινωνικά φαρμακεία και τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επιλέγουμε πώς θέλουμε να φτάσει η δωρεά μας στον επωφελούμενο φορέα (μπορούμε να τα μεταφέρουμε μόνοι μας ή να χρησιμοποιήσουμε το δίκτυο του Givmed). Παράλληλα, η εφαρμογή μάς επιτρέπει να δημιουργήσουμε το δικό μας online προσωπικό φαρμακείο, μια λίστα δηλαδή με τα φάρμακα που έχουμε στο σπίτι μας και τις ημερομηνίες λήξης τους, ούτως ώστε να μπορούμε εύκολα όταν επισκεπτόμαστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας να θυμόμαστε τι έχουμε ήδη σε απόθεμα.

Η ιδέα προέκυψε, όπως οι περισσότερες: έπειτα από ένα προσωπικό βίωμα. Πριν από πέντε χρόνια, ο Θανάσης Βράτιμος, σήμερα Business & Product Developer της Givmed, έχασε έναν κοντινό του άνθρωπο. «Αυτό με έφερε αντιμέτωπο με μερικές δεκάδες κουτιά φαρμάκων. Κάποια ήταν πολύ ακριβά και ζωτικής σημασίας, άλλα ήταν καθημερινά. Ολα όμως ήταν σίγουρα σημαντικά για κάποιους». Υστερα από σχετική έρευνα στην πόλη του, την Τρίπολη, τα φάρμακα έφτασαν σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. Τότε σκέφτηκε: «Γιατί κάτι τέτοιο να είναι τόσο χρονοβόρο και δύσκολο;».

Μέσα σε μόνο λίγους μήνες, το Givmed έχει δικτυώσει 2.694 κουτιά φαρμάκων αξίας 9.789 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή