Σε εξέλιξη το συνέδριο για την Ελλάδα στο Fletcher. Τί είπαν Μητσοτάκης, Καραμανλής, Σταυρίδης

Σε εξέλιξη το συνέδριο για την Ελλάδα στο Fletcher. Τί είπαν Μητσοτάκης, Καραμανλής, Σταυρίδης

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασικό ομιλητή τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκίνησαν οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου που λαμβάνει χώρα στο Tufts της Βοστώνης και είναι σε εξέλιξη. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έθιξε το θέμα της εθνικής ανάταξης, αλλά και της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ του πρώτου εξαμήνου, που στοίχισε, όπως είπε, περί τα 80-100 δις. Παράλληλα ο πρόεδρος της Ν.Δ απάντησε σε επτά ερωτήσεις για μία γκάμα ζητημάτων, όπως η συνθήκη της Λωζάνης, τις ελληνο- αμερικανικές σχέσεις και την δικαιοσύνη. Κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας μίλησε και ο βουλευτής Σερρών κ. Κώστας Καραμανλής που ανέπτυξε τρεις τομείς της οικονομίας, που μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για την χώρα.

Μητσοτάκης: «Οι ελίτ απέτυχαν να ηγηθούν μιας στρατηγικής εθνικής ανάταξης»

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στους λόγους που καθηλώνουν την Ελλάδα στην κρίση και στο μνημόνιο, τονίζοντας πως η κρίση είναι κυρίως πολιτική και έχει να κάνει με την αποτυχία των πολιτικών όσο και των πνευματικών και επιχειρηματικών ελίτ να ηγηθούν μιας στρατηγικής εθνικής ανάταξης. 

Ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Σύριζα που στοίχισε 80-100 δισεκατομμύρια ευρώ, τη μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, την οπισθοδρόμηση σε τομείς που δεν συμπεριλαμβάνονται στο μνημόνιο, όπως η παιδεία, και την αποδυνάμωση των θεσμών. 

Σε εξέλιξη το συνέδριο για την Ελλάδα στο Fletcher. Τί είπαν Μητσοτάκης, Καραμανλής, Σταυρίδης-1

 

Στη  συνέχεια,  ανέλυσε  τις δυνατότητες αλλά και τις προϋποθέσεις  για  ανάπτυξη 4% ετησίως που θα δημιουργήσει 120.000 νέες θέσεις εργασίας. Τέλος, επικεντρώθηκε στις 6 κατά προτεραιότητα μεταρρυθμίσεις: στην αγορά προϊόντων, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τον τραπεζικό τομέα, τη δημόσια διοίκηση και την παιδεία.

Στη συζήτηση  που ακολούθησε ο  κ. Μητσοτάκης  απάντησε συνολικά  σε 7 ερωτήσεις.  

  • Στην   πρώτη   ερώτηση   για την   Τουρκία   καταδίκασε τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης.
  • Στη δεύτερη ερώτηση για την αποδυνάμωση των  θεσμών  και  τη  δίωξη  εναντίον  του Ανδρέα Γεωργίου αρνήθηκε να σχολιάσει μία εν εξελίξει δικαστική διαδικασία αλλά καταδίκασε τις  κυβερνητικές  παρεμβάσεις  στη δικαιοσύνη. 
  • Στην  τρίτη  ερώτηση  για  τη φοροδιαφυγή ανέπτυξε  τη  δική  του  στρατηγική  για  τον  περιορισμό  του  φαινομένου  μέσα  από  τη  μείωση των συντελεστών, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. 
  • Στην  τέταρτη  ερώτηση  σχετικά  με  το  χαμηλό  επίπεδο  της  αντιπαράθεσης  των πολιτικών  αρχηγών,  όπως  φάνηκε  στην  τελευταία  συζήτηση  στη  Βουλή,  εξέφρασε  τη  λύπη του  και  τον  προβληματισμό  του  αλλά  επέρριψε την  ευθύνη  στον πρωθυπουργό  που  είναι αυτός που παίρνει πρώτος τον λόγο και καθορίζει το ύφος της συζήτησης. Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι στο παρελθόν ο ίδιος επιχείρησε να βρει σημεία επαφής με τον κ. Τσίπρα, όπως στο μεταναστευτικό, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια.
  • Στην πέμπτη ερώτηση σχετικά με τους ξένους επενδυτές, επεσήμανε ότι το κράτος θα πρέπει να θέτει ξεκάθαρους κανόνες, και όταν αυτοί τηρούνται να μην θέτει εμπόδια.
  • Στην έκτη ερώτηση, που αφορούσε τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, δήλωσε ότι αυτές βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο προεδρεύων  της  συζήτησης  ναύαρχος  και  πρύτανης  της  Σχολής  Φλέτσερ Τζέιμς  Σταυρίδης.
  • Τέλος,  στην  έβδομη  ερώτηση  για  τον  ενεργειακό  σχεδιασμό,  επέστησε  την  προσοχή  στην ανάγκη  διάσωσης  της  ΔΕΗ  και  στις  μεγάλες  δυνατότητες  της  μεταλλευτικής  βιομηχανίας,  η οποία χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να αναπτυχθεί με σεβασμό στο περιβάλλον προς όφελος της εθνικής οικονομίας.
Σε εξέλιξη το συνέδριο για την Ελλάδα στο Fletcher. Τί είπαν Μητσοτάκης, Καραμανλής, Σταυρίδης-2

 

 

Κώστας Καραμανλής: «Οι Έλληνες να εγκαταλείψουν τον κρατισμό»

Από τους υπόλοιπους ομιλητές της πρώτης ημέρας, ξεχώρισε ο κ. Κώστας Καραμανλής, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Σερρών, ο οποίος  αναφέρθηκε στους 3 τομείς της οικονομίας με μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές: τον αγροτο-διατροφικό,  τον τουριστικό και τις μεταφορές. Μάλιστα στη συζήτηση που ακολούθησε, όταν ρωτήθηκε ποια κακή ιδέα θα πρέπει να εγκαταλείψουν οι Έλληνες για να προοδεύσουν, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στον κρατισμό.

Σε εξέλιξη το συνέδριο για την Ελλάδα στο Fletcher. Τί είπαν Μητσοτάκης, Καραμανλής, Σταυρίδης-3

 

 

Σε εξέλιξη το συνέδριο για την Ελλάδα στο Fletcher. Τί είπαν Μητσοτάκης, Καραμανλής, Σταυρίδης-4

Ο Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ και πρύτανης της Σχολής Φλέτσερ με το μικρόφωνο ανά χείρας.

Σε εξέλιξη το συνέδριο για την Ελλάδα στο Fletcher. Τί είπαν Μητσοτάκης, Καραμανλής, Σταυρίδης-5

Στο   συνέδριο μετέχει πλήθος προσωπικοτήτων εκ των οποίων  ξεχωρίζουν ο  πρώην πρωθυπουργός   Λουκάς   Παπαδήμος,o πρώην κυβερνήτης της Μασσαχουσέττης Μάικλ Δουκάκης, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος  του  ΔΝΤ  Olivier  Blanchard, ο πρώην επικεφαλής του IIF Charles Dalara, ο πρώην  στρατιωτικός διοικητής του  ΝΑΤΟ  και πρύτανης  της  Σχολής  Φλέτσερ  James  Stavridis.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή