Μεταφορά φαρμάκων με drones

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΝΙΑ. Η μεταφορά ιατρικών δειγμάτων για εξετάσεις αλλά και φαρμάκων, σε δύσβατες και δυσπρόσιτες, ή ακόμη και μολυσματικές περιοχές, μπορεί να γίνει πλέον με μη επανδρωμένα οχήματα (drones) και με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια. Η πρωτοποριακή αυτή εφαρμογή αποτελεί έργο της ερευνητικής ομάδας Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης και έχει τύχει μεγάλων διακρίσεων. Οπως λέει στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής του ιδρύματος κ. Παναγιώτης Παρτσινέβελος, «το μη επανδρωμένο όχημα μπορεί να πλοηγηθεί χωρίς τη βοήθεια χειριστή, έχοντας δική του “νόηση” και αυτόνομη συμπεριφορά για τη βελτιστοποίηση της αποστολής του. Συνδέεται με αισθητήρες επί πιθανών ασθενών και προσφέρει εξατομικευμένη και άμεση βοήθεια εφόσον χρειαστεί».

Τα συγκεκριμένα μη επανδρωμένα συστήματα δεν είναι, βέβαια, ακόμη εμπορικά, καθώς κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου στο εργαστήριο του Πολυτεχνείου Κρήτης, όμως έχουν τεράστιες δυνατότητες. «Αντιλαμβάνονται τον χώρο, μπορούν να συνεννοούνται και να συνεργάζονται με άλλα drones, καλύπτοντας άμεσα τις εκάστοτε νομοθετικές απαιτήσεις ασφάλειας της κάθε περιοχής», λέει ο κ. Παρτσινέβελος, υπερτονίζοντας το γεγονός ότι τα συστήματα αυτά «αποτελούν καινοτόμες διεργασίες που έχουμε υλοποιήσει εδώ και χρόνια και υιοθετούνται σιγά σιγά παγκοσμίως».

Το drone κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στο Εργαστήριο Γεωδαισίας και Πληροφορικής των Γεωεπιστημών της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Εκεί έγινε και ο προγραμματισμός του, ώστε να μπορεί να ανταλλάσσει πληροφορίες με άλλα drones (σε ξηρά, θάλασσα ή αέρα) και να συντονίζει συνεργατικά σενάρια χαρτογράφησης ή έρευνας και διάσωσης. «Μπορούν επίσης αυτά τα συστήματα να συνδεθούν με βιομετρικούς αισθητήρες σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας και σε περίπτωση μη φυσιολογικής ένδειξης να προσφέρουν αυτόματα εξατομικευμένη φαρμακευτική βοήθεια» λέει ο κ. Παρτσινέβελος, επισημαίνοντας ότι «η επεξεργασία των δεδομένων γίνεται επί της πτήσης, χωρίς την ανάγκη σταθμού, σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας αυτόματη προσγείωση ακριβείας και καθορισμό συντεταγμένων σε πολλαπλά κινούμενα αντικείμενα του εδάφους ταυτόχρονα». Μάλιστα, πολύ πριν από τη θέσπιση κανόνων πτήσεων μη επανδρωμένων οχημάτων από τους αρμόδιους φορείς, το Πολυτεχνείο Κρήτης και η ομάδα που ασχολείται με το αντικείμενο είχαν προτείνει κατάλληλα πρωτόκολλα για την αυτόματη κάλυψη των εκάστοτε τοπικών νομοθετικών ρυθμίσεων ασφάλειας και ιδιωτικότητας. Πάγια πρόταση του Εργαστηρίου είναι το «the Internet of Drones» (IoD) για την ασφάλεια και προσωποποιημένη χρήση των drones.

Η κατασκευή αυτού του συστήματος και το εύρος των εφαρμογών τις οποίες μπορεί να έχει έτυχαν τεράστιας αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα. Μάλιστα, το Πολυτεχνείο Κρήτης διακρίθηκε στο πλαίσιο των βραβείων για το «επιχειρείν στην υγεία» με την ονομασία: «Healthcare Business Awards 2016» παίρνοντας gold βραβείο στον τομέα e-Health και στην κατηγορία Ψηφιακές εφαρμογές για τη διαχείριση – υποστήριξη μονάδων υγείας για το «πρωτότυπο μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα σε υπηρεσίες Υγείας». «Η επιστήμη και η τέχνη δεν φοβούνται την οικονομική κρίση. Ταλαιπωρούνται όμως από την πολιτιστική και πνευματική κρίση. Είμαι υπερήφανος που οι φοιτητές και οι συνεργάτες μου στο Πολυτεχνείο Κρήτης καταφέρνουν το εξής οξύμωρο: Μέσα από την τεχνολογία προσφέρουν και διδάσκουν πολιτισμό, ανθρωπισμό και αξιοπρέπεια», είπε ο κ. Παρτσινέβελος στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του βραβείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή