Τα γκρίζα σημεία της κατάληψης του City Plaza

Τα γκρίζα σημεία της κατάληψης του City Plaza

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία ιστορία δεν έχει μία μόνο αλήθεια. Στην περίοδο που έχει μεσολαβήσει από την κατάληψη του ξενοδοχείου City Plaza για τη στέγαση προσφύγων, στις 22 Απριλίου, κάποιοι «βλέπουν» «185 ημέρες αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας» και κάποιοι άλλοι έξι μήνες παραβίασης συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων πολιτών – συμπεριλαμβανομένων και των προσφύγων.

Σε κάθε ιστορία, ωστόσο, υπάρχουν και κάποια αδιαμφισβήτητα δεδομένα. Οπως ότι το εν λόγω ξενοδοχείο έχει ιδιοκτήτρια την κ. Αλίκη Παπαχελά, η οποία το είχε εντάξει στο πρόγραμμα του UNHCR για στέγαση προσφύγων. Γεγονός είναι επίσης ότι όταν τους προηγούμενους μήνες γίνονταν αλλεπάλληλες διαρρήξεις στο κτίριο, η αστυνομία ανταποκρινόταν άμεσα – όταν όμως εκλήθη στις 22 Απριλίου, δεν εμφανίστηκε ποτέ. Οπως και ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στο αίτημα της ιδιοκτήτριας για επίλυση του ζητήματος. Ο κ. Γ. Μουζάλας σε δηλώσεις του στην ολλανδική τηλεόραση είπε για την κατάληψη ότι πρόκειται «για πολύ καλή δράση αλληλεγγύης», που όμως δεν αρκεί. Την ίδια στιγμή, για οτιδήποτε συμβεί στο 5.500 τ.μ. κτίριό της, από μία πυρκαγιά (το ξενοδοχείο είναι γεμάτο εύφλεκτα υλικά) μέχρι κάποιο ατύχημα, η κ. Παπαχελά απειλείται με ποινική δίωξη. Ο ΕΝΦΙΑ για το ξενοδοχείο ήρθε φέτος 22.500 ευρώ.

Υπάρχουν όμως και μια σειρά από γκρίζα σημεία στην ιστορία, όπως π.χ. η χρηματοδότηση του εγχειρήματος. Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες, που βρίσκεται πίσω από την κατάληψη, το City Plaza δεν χρηματοδοτείται «ούτε με ένα ευρώ από πουθενά – το κράτος, την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ή κάποια ΜΚΟ». Αντίθετα, επιβιώνει χάρη στις προσφορές αλληλέγγυων εντός κι εκτός των συνόρων. Ωστόσο, από τις 15 Ιουνίου «τρέχει» εκστρατεία μεγάλης ΜΚΟ της Γερμανίας (Medico International) που ζητεί από το κοινό να προσφέρει οικονομική ενίσχυση για το City Plaza, «το καλύτερο ξενοδοχείο της Ευρώπης».

Στα θολά σημεία πρέπει να προσθέσουμε και τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Εκ των πραγμάτων, επίσημοι οργανισμοί και φορείς δεν μπορούν να επισκεφθούν ελεύθερα τον χώρο για να ελέγξουν την κατάσταση. Οι αλληλέγγυοι ισχυρίζονται ότι εκεί ζουν 400 πρόσφυγες και ανάμεσά τους 170 παιδιά, ωστόσο η πλευρά της ιδιοκτήτριας υποστηρίζει ότι ο χώρος δεν επαρκεί (το ξενοδοχείο έχει 126 δωμάτια και 236 κρεβάτια). Οι μόνες μαρτυρίες που υπάρχουν προέρχονται από την Πρωτοβουλία, που κάνει λόγο για παράδειγμα αξιοπρεπούς στέγασης προσφύγων, αλλά και από πρόσφυγες που εμφανίζονται σε βίντεο οι οποίοι αναφέρουν ότι οι συνθήκες είναι καλές.

Οπως πάντως αναφέρει η δικηγόρος Ηλέκτρα Κούτρα, γνωστή για την εθελοντική της προσφορά σε πρόσφυγες, ο χώρος προοριζόταν ούτως ή άλλως για τους πρόσφυγες. «Το μόνο που άλλαξε με την κατάληψη είναι ότι μια γυναίκα κινδυνεύει να πάει φυλακή. Ως αλληλέγγυα αρνούμαι να αποδεχτώ ότι στο όνομά μας ένας άνθρωπος υφίσταται τέτοια συντριβή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή