Παππάς: Δεν παραιτούμαι, απολαμβάνω της εμπιστοσύνης Τσίπρα

Παππάς: Δεν παραιτούμαι, απολαμβάνω της εμπιστοσύνης Τσίπρα

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Της διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες υπεραμύνθηκε για ακόμα μία φορά ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στον απόηχο της απόφασης – καταπέλτης του ΣτΕ που έκρινε με 14 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά ότι είναι άκυρος ο νόμος για τις άδειες. Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης ο κ. Παππάς σχολίασε τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης περί παραίτησης λέγοντας πως «απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και οι εκκλήσεις περί παραιτήσεως δεν έχουν βάση αυτή τη στιγμή».

«Εμείς θα κάναμε το μεγαλύτερο λάθος αν σε αυτή τη στροφή καθόμασταν στα αυγά μας. Και εγώ και όλοι υπουργοί ακολουθούμε συλλογικά διαμορφωμένη πολιτική» τόνισε ο Ν. Παππάς.

Κληθείς να απαντήσει στην κριτική που ασκείται εναντίον του για απολυταρχισμό ο Νίκος Παππάς είπε: «Εάν βρισκόσασταν στη θέση μου και ήσασταν ενώπιον των νομικών αυτών κενών, ή θα αναζητούσατε επικοινωνιακά "χαϊδολογήματα" ή θα προχωρούσατε σε τομές. Συναντήσαμε πολλά θεσμικά εμπόδια αλλά δεν σταματήσαμε. Πιστεύω ότι καλώς πορευτήκαμε, αν γυρνούσαμε τον χρόνο πίσω έτσι θα έπρεπε να κάνουμε τα πράγματα γιατί προσπαθήσαμε να συγκροτήσουμε ΕΣΡ αλλά αυτό δεν έγινε».

Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό ο υπουργός Επικρατείας τον χαρακτήρισε «αδιάβλητο και κρυστάλλινο» και επεσήμανε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι σεβαστές αλλά κρίνονται. Κάλεσε παράλληλα τα κόμματα να τοποθετηθούν επί του θέματος λέγοντας χαρακτηριστικά «αναμένουμε τοποθέτηση των κομμάτων για το πόσο πρέπει να κοστίζει ένας τόσο σημαντικός και σπάνιος πόρος».

Εξάλλου, ο κ. Παππάς δήλωσε πως «ακόμη και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού επιβεβαίωσε ότι δεν θα έπαιρναν κανάλι οι "δικοί" μας. Δεν υπήρχαν τέτοιοι».

«Οι καναλάρχες πήραν άδειες στο παρελθόν πατώντας την πολιτεία στο σβέρκο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε πως «εάν κάποιος νομίζει ότι η απόφαση του ΣτΕ θα μας κάνει να σκεφτούμε όπως οι προηγούμενοι και ότι θα πάω στο γραφείο μου να υπογράψω προσωρινές άδειες στα χνάρια του παρελθόντος, θα διαψευστεί».

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ έκανε λόγο για μια «καθαρά αρνητική» απόφαση προσθέτοντας ότι «δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος 4339 αλλά μια συγκεκριμένη διάταξη». Παράλληλα διευκρίνισε ότι «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές και για τις κυβερνήσεις» και έκανε αναφορά στο γεγονός ότι το ΣτΕ «ήταν που έκρινε συνταγματικό το "μαύρο" στην ΕΡΤ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

«Ο νόμος 4339 ήταν αυτός που έδινε τις περισσότερες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Εμείς βρεθήκαμε μπροστά σε ένα παράδοξο και ένα νομικό κενό, και είχαμε μία πολιτική πραγματικότητα που αντί οι προκάτοχοι να νομοθετούν, περνούσαν σε μία παράταση ανομίας. Αυτό έπρεπε να σταματήσει. Αυτή τη στιγμή κανένας πολίτης δεν αμφιβάλλει σε σχέση γιατί η ΝΔ δεν έχει συναινέσει τόσο καιρό για το ΕΣΡ» συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας για να προσθέσει ότι όλοι κρίνονται, «ακόμα και το ΣτΕ, το οποίο έκρινε συνταγματικό το κλείσιμο της ΕΡΤ».

«Υπάρχει κανείς που αυτή τη στιγμή λέει ότι δεν πρέπει να γίνει διαγωνισμός; Περιμένω να ακούσω ποιο είναι το λογικό τίμημα. Κάναμε έναν διαγωνισμό κρυστάλλινο που η εσωτερική του λειτουργία και συνοχή ήταν διάφανη. Υπάρχει διάθεση να τοποθετηθούν τα κόμματα για το πώς πρέπει να πληρωθεί αυτός ο σπάνιος πόρος;», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Ο υπουργός Επικρατείας εξαπέλυσε επίσης επίθεση στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας: «Πριν βγει η απόφαση του ΣτΕ η ΝΔ δήλωνε ότι ανεξάρτητα από την απόφαση, θα αλλάξει το νόμο. Έστειλε μήνυμα συνέχισης της αεροπειρατείας».

«Έπαιξε τα ρέστα της η ΝΔ – επικοινωνιακά και όχι μόνο- για να μπλοκάρει τις άδειες. Είναι βαρύτατα εκτεθειμένη για την απραξία 27 ετών», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη νέα ρύθμιση ο κ. Παππάς είπε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να νομιμοποιήσουμε το νομικό κενό που δημιουργήθηκε. Από Δευτέρα έρχεται νέα ρύθμιση», εμμένοντας, ουσιαστικά, στην παράκαμψη του ΕΣΡ, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, μέχρι να επιτευχθεί η συγκρότησή του.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, νέα κανάλια που δεν υφίστανται, έχουν την ίδια νομική ισχύ με τα κανάλια που υπάρχουν τόσα χρόνια. Μπορούν να δουν τις προϋποθέσεις που θα βάλουμε και να συμμετέχουν στην νέα αγορά. Όπως και να έχει τελειώσαμε με το κλειστό club καναλαρχών. Ευελπιστούμε σε άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ χωρίς προσκόμματα από τη ΝΔ», επεσήμανε.

Σημείωσε ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του υπήρχαν έγγραφα τα οποία δεν είχαν υπογραφεί, καθώς η ΝΔ τόσο καιρό δεν εισέπραττε ούτε τον καταλογισμό του φόρου διαφήμισης, ούτε το τέλος χρήσης συχνοτήτων. Δήλωσε ότι τόσο καιρό οι ιδιοκτήτες καναλιών προσέφευγαν στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να γλιτώσουν τα πρόστιμα του ΕΣΡ, λέγοντας ότι δεν το αναγνωρίζουν, για να τονίσει ότι τώρα είναι δύσκολο να εισπραχθούν από το δημόσιο τόσα χρήματα, τόσο σύντομα. «Όμως» συνέχισε ο Νίκος Παππάς «μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός ο καινούριος από το ΕΣΡ, θα πληρώσουν όλοι 25 εκατ. ευρώ», διευκρινίζοντας ότι όλα τα κανάλια θα τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (αριθμός εργαζομένων, κτιριακές υποδομές, εξοπλισμός, πόθεν έσχες κλπ) και το ΕΣΡ θα κρίνει βάσει του νόμου 4339.

Το ΣτΕ με την απόφασή του ζήτησε την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ. Η ΝΔ έχει πει ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ θα προστρέξει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Το ερώτημα παραμένει για το τι θα πράξει τώρα. Είναι υπόλογοι, όλοι όσοι υπονόμευσαν τη διαδικασία αδειοδότησης, σχολίασε. Σημείωσε ότι η ΝΔ τώρα είναι βαρύτατα εκτεθειμένη και την κάλεσε να απαντήσει για το τίμημα που θεωρεί αυτή ότι πρέπει κάποιος να πληρώσει για να κατέχει νόμιμη τηλεοπτική άδεια, ενώ σχολιάζοντας την απαίτησή της για εκλογές, είπε ότι το συγκεκριμένο αίτημα το θέτει εδώ και καιρό, απλά περίμενε το ΣτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή