Με το βλέμμα στην αξιολόγηση οι επενδυτές

Με το βλέμμα στην αξιολόγηση οι επενδυτές

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης προσβλέπουν ξένοι και Ελληνες επενδυτές, προκειμένου να αντιστραφεί το έντονα αρνητικό κλίμα και να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση των αποτιμήσεων των τραπεζικών μετοχών. Αν και οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, που πραγματοποιήθηκαν στο τέλος του 2015 στο πλαίσιο της 3ης ανακεφαλαιοποίησης, έγιναν σε ιστορικά χαμηλές τιμές, στη συνέχεια, λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών που προκάλεσαν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, υποχώρησαν ακόμα χαμηλότερα. Ετσι οι ξένοι επενδυτές που μετείχαν στις αυξήσεις καταγράφουν μεγάλες απώλειες. Σε σχέση με την τιμή της ανακεφαλαιοποίησης η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί κατά 22%, της Εθνικής κατά 38%, της Eurobank κατά 48,6% και της Πειραιώς κατά 51,7%.

Το τρίτο μνημόνιο

Μετά τη «διαπραγμάτευση» του 2015, που έφερε τη χώρα ένα βήμα πριν από τον εξοστρακισμό της από την Ευρωζώνη, τελικά η υπογραφή του 3ου μνημονίου απομάκρυνε την ανησυχία και δημιούργησε προσδοκίες ότι κάτι αλλάζει για τη χώρα. Ωστόσο, η συνέχεια ήταν απογοητευτική. Για άλλη μία φορά το χρονοδιάγραμμα ανατράπηκε διαβρώνοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη και εδραιώνοντας την πεποίθηση πως οι ελληνικές κυβερνήσεις «ούτε θέλουν ούτε μπορούν». Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα η πρώτη αξιολόγηση θα έπρεπε να ολοκληρωθεί τον χειμώνα του 2015 για να ολοκληρωθεί μερικώς το καλοκαίρι του 2016 και μόλις προχθές αποδεσμεύτηκε το σύνολο της πρώτης δόσης.

Η δεύτερη αξιολόγηση, που μόλις ξεκίνησε τώρα, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2016! Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, αν οι αξιολογήσεις είχαν κλείσει στην ώρα τους, είχε προηγηθεί πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις και είχαν πραγματοποιηθεί κάποιες τεχνικές βελτιώσεις για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους από την ΕΚΤ, τότε η Ελλάδα μπορεί να είχε συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οδηγώντας σε ράλι τις αποτιμήσεις των μετοχών και των ομολόγων. Η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα ήταν ένα πανίσχυρο μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, αλλάζοντας αυτόματα το κλίμα, και θα συνέβαλλε αποφασιστικά και στην προσπάθεια προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων.

Αυτή η αλληλουχία θετικών εξελίξεων θα μπορούσε να έχει ενεργοποιηθεί εδώ και χρόνια, ωστόσο αυτό δεν έγινε, καθώς η χώρα την περίοδο 2009 – 2015 διολίσθησε από πρόωρες εκλογές σε πρόωρες εκλογές με μεγάλες προσδοκίες για επαναδιαπραγματεύσεις και τερματισμό της ρευστότητας, που τελικά οδήγησαν από μνημόνιο σε μνημόνιο, με βαρύτερα μέτρα κάθε φορά.

Οι απώλειες των μετοχών των τραπεζών αγγίζουν το… 100%, δηλαδή οι τιμές της προ κρίσεως εποχής έχουν πρακτικά μηδενιστεί και δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι παλαιοί μέτοχοι να ανακτήσουν τις απώλειές τους. Στην πραγματικότητα η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη καθώς δεν έχουν χάσει τα χρήματά τους μόνον οι μέτοχοι πριν από το 2010, αλλά και όλοι όσοι τοποθετήθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση του 2013 και σε αυτήν του 2014.

Απώλειες

Στην 5ετία, οι απώλειες της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώνονται στο -99,93%, της Eurobank στο -99,91%, της Εθνικής στο -99,86% ενώ συγκριτικά καλύτερη είναι η εικόνα για την Alpha Bank με -91,59%.

Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση οδήγησε σε τεράστιες απώλειες και το ελληνικό Δημόσιο, και κατ’ επέκταση τους φορολογουμένους, το οποίο είχε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης. Ετσι μέσα σε μια διετία η αξία των τραπεζικών μετοχών που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τα 19,7 δισ. ευρώ (Ιούνιος 2014) διαμορφώνεται σήμερα στο 1,3 δισ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζουμε τα πρόσθετα χρήματα που έβαλε το ΤΧΣ στην 3η ανακεφαλαιοποίηση). Δηλαδή χάθηκαν 18,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 5 φορές τα ετήσια έσοδα του ΕΝΦΙΑ και 71 φορές περισσότερα από τα περιβόητα έσοδα από την πώληση των τηλεοπτικών αδειών, τα οποία η κυβέρνηση ανάγγειλε ότι θα διοχετευθούν στη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή