Κανείς δεν αμφισβητεί πλέον τη συμφωνία Ευρώπης – Καναδά

Κανείς δεν αμφισβητεί πλέον τη συμφωνία Ευρώπης – Καναδά

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους διαφωνούντες Βαλλόνους στο Βέλγιο να έχουν άρει τις αντιρρήσεις τους πλέον, η υπογραφή της ευρωκαναδικής συμφωνίας για το εμπόριο και τις επενδύσεις (CETA / Περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία) δεν φαίνεται να αμφισβητείται – έτσι, δημιουργείται ένα μοντέλο για τις συναφείς συμφωνίες του μέλλοντος. Οι επιμέρους επικεφαλής των πέντε περιφερειών και των ξεχωριστών γλωσσικών κοινοτήτων του Βελγίου συνέταξαν κοινό κείμενο με στόχο να αμβλύνουν τους προβληματισμούς για τα ζητήματα των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων και το αμφιλεγόμενο δικαστικό σύστημα διαιτησίας μεταξύ εθνικών κρατών και επενδυτών. Κατά τους εκπροσώπους της γερμανόφωνης κοινότητας του Βελγίου, σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα των αγροτικών προϊόντων, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το φλέγον θέμα της διαιτησίας έχει πολλούς επικριτές: δίνει τη δυνατότητα στους διεθνείς επενδυτές να κινηθούν κατά εθνικών κυβερνήσεων, εάν η δημόσια πολιτική θεωρούν ότι βλάπτει τα συμφέροντά τους. Η εκδίκαση δεν ανατίθεται στα εθνικά δικαστήρια αλλά σε ξεχωριστά σώματα. Η Ε.Ε., για να κατευνάσει τις αντιδράσεις, πέτυχε οι δικαστές να ορίζονται από το Δημόσιο, αν και αυτό και πάλι δεν θεωρείται επαρκής προδιαγραφή διαφάνειας και ανεξαρτησίας. «Ο θεσμός αυτός παραμένει απειλητικός για τις εθνικές κυβερνήσεις, δεδομένου ότι, παρά τις όποιες βελτιωμένες τροποποιήσεις, οι ξένοι επενδυτές εξακολουθούν να έχουν ισχυρό πλεονέκτημα έναντι των εθνικών και τοπικών αρχών», παρατηρεί ο ειδικός σε θέματα εμπορικού δικαίου Γκας βαν Χάρτεν. «Η CETA λειτουργεί ως προπομπός ενός νέου είδους διεθνών συμφωνιών, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ τη μείωση δασμών και την απελευθέρωση του εμπορίου».

Η υπογραφή της CETA επισήμως από τους εκπροσώπους Ε.Ε. και Καναδά είχε οριστεί την Πέμπτη 27 του μηνός σε Σύνοδο Κορυφής, αλλά η καναδική αντιπροσωπεία ανέβαλε το ταξίδι της λόγω των αρχικών ενστάσεων στο Βέλγιο. Η ευρωκαναδική συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ υπό τον όρο ότι και τα 28 κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ε.Ε. τη στηρίζουν.

Οι θετικές εξελίξεις με την άρση του αδιεξόδου στο Βέλγιο έγιναν ευνοϊκά δεκτές στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την αγωνία τους για τις πιθανές συνέπειες στην εμπορική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης από μια αδυναμία της να καταλήξει σε συμφωνία για τη CETA. «Θα κλονιστεί η παγκόσμια θέση μας, εάν δεν κατορθώσουμε να συνάψουμε συμφωνία με τον Καναδά, την περισσότερο ευρωπαϊκή χώρα εκτός Ευρώπης και μια παλαιά φίλη και σύμμαχό μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο Καναδάς επιδιώκει μέσω της CETA να μειώσει την εξάρτησή του από τις ΗΠΑ ως χώρα υποδοχής μεγάλου μέρους των εξαγωγών του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή