Σχεδίαζαν πραξικόπημα στο Μαυροβούνιο

Σχεδίαζαν πραξικόπημα στο Μαυροβούνιο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές του Μαυροβουνίου ανακοίνωσαν την εξάρθρωση δικτύου που σχεδίαζε πραξικόπημα ανήμερα τη μέρα των εκλογών και δολοφονία του πρωθυπουργού Μίλο Τζουγκάνοβιτς, με τη Σερβία να «φωτογραφίζει» ρωσικό δάκτυλο πίσω από την υπόθεση.

Και ενώ στο Μαυροβούνιο έχουν γίνει ήδη συλλήψεις και έχει κατασχεθεί οπλισμός, στο Βελιγράδι η εκεί αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο προετοιμασίας δολοφονικής ενεργείας εναντίον του Σέρβου πρωθυπουργού Αλεξάντερ Βούτσιτς. Η εισαγγελία της Ποντγκόριτσα άσκησε ήδη δίωξη εναντίον 19 Σέρβων, μεταξύ αυτών και του πρώην διοικητή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Σερβίας, Μπρατισλάβ Ντίκιτς, οι οποίοι συνελήφθησαν τα ξημερώματα της 16ης Σεπτεμβρίου ως ύποπτοι για ένοπλες επιθέσεις το βράδυ της ίδιας ημέρας εναντίον κυβερνητικών κτιρίων και επιχείρηση δολοφονίας του Τζουγκάνοβιτς.

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας δήλωσε πως ένας εκ των συλληφθέντων, ονόματι Αλεξάντερ Σίντσελιτς, ομολόγησε πως το όλο εγχείρημα θα υλοποιείτο το βράδυ των εκλογών με τη συμμετοχή 500 ενόπλων, μεταμφιεσμένων σε στρατιώτες και αστυνομικούς, οι οποίοι θα καταλάμβαναν κυβερνητικά κτίρια και θα σκότωναν και τον Τζουγκάνοβιτς. Φέρεται να είπε επίσης ότι ο ίδιος και ο Ντίκιτς, που ήταν οι επικεφαλής του σχεδίου, είχαν στρατολογηθεί από δύο Ρώσους εθνικιστές, από τους οποίους θα παραλάμβαναν το ποσό των 100.000 ευρώ έκαστος με το τέλος της επιχείρησης, ενώ είχαν λάβει υποσχέσεις και για άλλα προνόμια. Η αστυνομία του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε παραμονή των εκλογών μεγάλο οπλοστάσιο, το οποίο ανήκε στους επίδοξους πραξικοπηματίες.

Οι αποκαλύψεις και οι συλλήψεις προκάλεσαν σάλο στο Μαυροβούνιο, όπου ο Τύπος «έδειξε» ρωσική εμπλοκή, αλλά και στη Σερβία, με τον πρωθυπουργό της τελευταίας να φωτογραφίζει τους Ρώσους μιλώντας για «δάκτυλο ξένου παράγοντα» και την αστυνομία του Βελιγραδίου να υποστηρίζει πως σύμφωνα με τις πληροφορίες της σχεδιαζόταν πράγματι δολοφονία του Τζουγκάνοβιτς με ξένη εμπλοκή. Ερχονται, δε, σε μια εποχή κατά την οποία οι σχέσεις Ποντγκόριτσα και Μόσχας είναι τεταμένες εξαιτίας της επικείμενης ένταξης (έχει δεχθεί ήδη πρόσκληση) του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ με τη Ρωσία να αντιδρά και να… ζητάει να γίνει δημοψήφισμα, υπολογίζοντας πως το αντινατοϊκό αίσθημα λόγω βομβαρδισμών θα υπερισχύσει.

Ταυτόχρονα στο Βελιγράδι οι Αρχές προσπαθούν να εξιχνιάσουν μια σκοτεινή υπόθεση με αναφορά στον πρωθυπουργό Βούτσιτς.

Πριν από μερικές ημέρες, σε μικρή απόσταση από το σπίτι του πατέρα του πρωθυπουργού και στη διαδρομή που ακολουθεί ο Βούτσιτς για να τον επισκεφθεί, βρέθηκε κρυμμένο ολόκληρο οπλοστάσιο από μπαζούκας, χειροβομβίδες, πυροκροτητές κ.λπ.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν σχέδιο επίθεσης εναντίον του Βούτσιτς, ΜΜΕ στο Βελιγράδι υπενθυμίζουν ότι παραμονές της δολοφονίας του δυτικόφιλου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς, τον Μάρτιο του 2003, είχε βρεθεί στη διαδρομή που ακολουθούσε καθημερινά βαρύς οπλισμός. Λίγες ημέρες μετά ο Τζίντζιτς δολοφονήθηκε και ως εγκέφαλος καταδικάστηκε ο πρώην επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Μιλόσεβιτς, Μίλοραντ Ούλεμακ, γνωστός ως Λέγκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή