Χρέος και… Τραμπ στο επίκεντρο – Τι γράφει ο διεθνής Τύπος για την επίσκεψη Ομπάμα

Χρέος και… Τραμπ στο επίκεντρο – Τι γράφει ο διεθνής Τύπος για την επίσκεψη Ομπάμα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα παρακολουθεί σήμερα ο διεθνής Τύπος, υπογραμμίζοντας τον μεγάλο συμβολισμό του ταξιδιού στην Ελλάδα στο τέλος της θητείας του.

Στο επίκεντρο, εκτός από το φλέγον ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, βρέθηκε η πρόθεση του Ομπάμα να υπογραμμίσει την δέσμευση στις δημοκρατικές αξίες, υπό το φόντο της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα.

«Ο Ομπάμα επαινεί την Ελλάδα, χτυπά την ευρωπαϊκή λιτότητα στο τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό», τιτλοφορείται δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Την ίδια στιγμή, η γερμανική έκδοση του ίδιου πρακτορείου, Reuters.de, αναφέρει ότι ο Ομπάμα «προέτρεψε την Ευρώπη να είναι πιο γενναιόδωρη προς την Ελλάδα».

Για προσπάθεια του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ να καθησυχάσει τους συμμάχους της Ουάσιγκτον μετά την εκλογή Τραμπ κάνει λόγο το BBC.

Προς παρόμοια κατεύθυνση, κινούνται και τα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου.

«Στην Ελλάδα, ο Ομπάμα επιχειρεί να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους», γράφει η Le Monde, ενώ δημοσιεύματα της Le Figaro μεταδίδουν κυρίως την έκκληση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ για ενότητα στην Ευρώπη και για την εύρεση εναλλακτικού δρόμου αντί της συνεχούς λιτότητας.

«Οι ΗΠΑ “προστατεύουν” την Ελλάδα, μικρό εταίρο στην κρίσιμη γεωστρατηγική συγκυρία, στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης», αναφέρει δημοσίευμα της γαλλικής Liberation.

«Ο Τσίπρας είχε εναποθέσει ξανά μεγάλες ελπίδες ότι θα γίνει ένα σοβαρό βήμα για την Ελλάδα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους», σχολιάζει χαρακτηριστικά η Bild.

«Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ήταν ο θαυματοποιός γιατρός, ο οποίος φέρνει την γιατρειά. Εδώ και καιρό πιέζει για κούρεμα του ελληνικού χρέους. Οι ελπίδες όμως, όπως πάντα, δεν ευοδώθηκαν. Βέβαια, ο Ομπάμα είπε και σήμερα ότι "η αυστηρή λιτότητα δεν φέρνει την ευημερία''», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

«Οι Έλληνες συνεχίζουν να στενάζουν υπό το βάρος του τεράστιου χρέους και επομένως η κυβέρνηση προσδοκούσε όλο και περισσότερο ένα μήνυμα από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Και το έστειλε», γράφει το Deutsche Welle, με βάση το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η Ελλάδα είναι το πολιτικά συμβολικό μέρος του αποχαιρετιστήριου ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη, ενώ στη Γερμανία, το χειροπιαστό, πρακτικό μέρος του ταξιδιού», παρατηρεί η αυστριακή Der Standard.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή