Η Aramco αποκαλύπτει τα μυστικά της

Η Aramco αποκαλύπτει τα μυστικά της

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μυστικά 83 ετών πρόκειται να αποκαλύψει η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία του κόσμου, Saudi Aramco. Γιατί; Η πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τους επενδυτές για όλα τα οικονομικά της στοιχεία, ύστερα από την απόφαση που πήρε να αντλήσει κεφάλαια με την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ετσι, οι κανόνες διαφάνειας που επιβάλλονται σε όλες τις προς εισαγωγή εταιρείες (και στις εισηγμένες) αναγκάζουν την Aramco να αποκαλύψει, πέραν των στοιχείων για την κερδοφορία, επιπλέον πληροφορίες, όπως εκτιμήσεις σχετικά με τις πετρελαιοπηγές από τις οποίες η εταιρεία αντλεί πετρέλαιο και ο αριθμός των αποθεμάτων της σε αργό.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί αντιδράσεις από τα στελέχη της Aramco, καθώς και νευρικότητα στους επενδυτές, οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με νέα δεδομένα για την αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται. Υπενθυμίζεται πως η Aramco επιβεβαίωσε πριν από μερικούς μήνες δημοσιεύματα ότι εξετάζει την εισαγωγή της στη Wall Street. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ Φαλίχ, αποκάλυψε σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι αυτή επρόκειται να είναι η πιο διαφανής προσπάθεια εγγραφής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Τα επίσημα στοιχεία μέχρι στιγμής περιορίζονται για τα αποδεδειγμένα κοιτάσματα 260 δισ. βαρελιών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία για τις πετρελαιοπηγές από τις οποίες η εταιρεία αντλεί πετρέλαιο, όπως και για τα αποθέματά της σε αργό. Σε δήλωσή του ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας κατέστησε σαφές ότι όλα τα στοιχεία και τα ενημερωτικά δελτία της εταιρείας θα αποκαλυφθούν και θα επαληθευθούν από ανεξάρτητους τρίτους φορείς. Ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα κέρδη της, εκφράζοντας ωστόσο αμφιβολίες για το κατά πόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό, ενόψει της εισαγωγής της κρατικής Saudi Aramco στο χρηματιστήριο. Επιπλέον, κάθε πληροφορία που σχετίζεται με τη δυνατότητα της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας να αντλεί αργό πετρέλαιο μπορεί να επηρεάσει τις αγορές πετρελαίου. Ο κ. Φαλίχ εμφανίζεται αποφασισμένος ότι η εταιρεία του μπορεί να αναδειχθεί ο μεγαλύτερος παίκτης, παγκοσμίως, στο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή