Ολοήμερη γιορτή για την κοινωνία των πολιτών

Ολοήμερη γιορτή για την κοινωνία των πολιτών

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειδή, όπως ορθώς μας υπενθύμισε ο πρόεδρος Ομπάμα, ο πιο σημαντικός τίτλος είναι αυτός του πολίτη, το Ιδρυμα Μποδοσάκη διοργανώνει το Σάββατο μια ολοήμερη ανοικτή γιορτή στην Τεχνόπολη με θέμα την κοινωνία των πολιτών. Με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος «Είμαστε όλοι πολίτες», με το οποίο οι χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία, Λίχτενσταϊν) έδωσαν επιχορήγηση ύψους 7,3 εκατ. ευρώ σε 40 ΜΚΟ, παρουσιάζεται το έργο τους μέσα από επιμορφωτικές δράσεις, βιωματικά εργαστήρια, θεματικά πάνελ, προβολές, εκθέσεις και παραστάσεις. Οσοι προσέλθουν στο Γκάζι θα αποζημιωθούν, καθώς οι εν λόγω δράσεις καλύπτουν τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες όλων των ηλικιών. Ενδεικτικά, οι νεαροί επισκέπτες, από 6 έως 18 ετών, θα μπορούν να συμμετάσχουν σε εργαστήρια γνωριμίας με τη χώρα των Βίκινγκς, μια πρωτοβουλία της πρεσβείας της Νορβηγίας, που εκπροσωπεί τις τρεις δωρήτριες χώρες του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες». Παράλληλα, θα προβληθεί η ταινία «Rifki» που θίγει το ζήτημα της πολυπολιτισμικότητας.

Στην ίδια θεματική, ο Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων προτρέπει τα παιδιά να ακολουθήσουν τον ξένο στο ταξίδι της προσφυγιάς με όχημα τη γλώσσα φαρσί. «Θα ζωγραφίσουμε γράμματα από ένα ξένο αλφάβητο και θα σου δείξουμε πως το ταξίδι του πρόσφυγα είναι τόσο παλιό όσο και εκείνος ο Πέρσης βασιλιάς που μάθαμε στην ιστορία», προαναγγέλλουν οι διοργανωτές. Πεπεισμένοι ότι ο συνδυασμός νοητικής με κινητική άσκηση συμβάλλει στην πρόληψη της άνοιας και του Αλτσχάιμερ και ότι η συνύπαρξη των γενεών αποτρέπει τον αποκλεισμό των ηλικιωμένων και δη των νοσούντων, η Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ έχει ετοιμάσει ασκήσεις ενδυνάμωσης για γιαγιάδες, παππούδες και τα εγγόνια τους. Αντίστοιχα, το Υouthnet Hellas προτρέπει τους επισκέπτες να συμμετάσχουν σε ένα τηλεπαιχνίδι για… τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ομάδα Ethelon δεσμεύεται ότι θα αντιληφθεί τι «τύπος» εθελοντή είστε και θα σας συστήσει την ανάλογη δραστηριότητα. «Το Ethelon προέκυψε από την ένωση των οργανισμών Glovo και Volunteers4Greece», αναφέρει στην «Κ» εκ μέρους του νεοσύστατου οργανισμού ο κ. Κωσταπάνος Μηλιαρέσης, «αφορμή στάθηκε η από κοινού διοργάνωση της ημέρας καριέρας για άτομα με αναπηρία». Στη νέα, λοιπόν, πλατφόρμα έχουν εγγραφεί 9.000 ενδιαφερόμενοι, ενώ πενήντα εξ αυτών είναι δραστήριοι σε εβδομαδιαία βάση. Η άοκνη ομάδα έχει διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα οι εθελοντές είτε είναι από 18 έως 25 ετών ή άνω των 65, αφού δηλαδή έχουν πλέον συνταξιοδοτηθεί. Στην ηλικιακή γκάμα των 25 με 65 ετών, μόνον ένας στους δέκα προσφέρει εθελοντική εργασία. «Ετσι, συνεργαζόμαστε με εταιρείες που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», εξηγεί ο κ. Μηλιαρέσης, «εξετάζουμε, λοιπόν, τις υπάρχουσες ανάγκες και το προφίλ των εργαζομένων, εν συνεχεία προτείνουμε δράσεις με ουσιαστικό αντίκτυπο, στις οποίες εθελοντής και επωφελούμενος έρχονται σε άμεση επαφή». Πολλοί γιάπηδες, λοιπόν, αφήνουν στην άκρη τους το κοστούμι για μια μέρα και… σηκώνουν τα μανίκια. «Μια ομάδα έκανε ανάπλαση στο ταλαιπωρημένο κτίριο του 12ου σχολείου Αθηνών στα Πετράλωνα, άλλη μαγείρεψε μαζί με τη ΜΚΟ “Μπορούμε”, 35 άνδρες έτριψαν και έβαψαν τους τοίχους στο Χατζηκυριάκειο, ενώ κάποιοι πιο αθλητικοί έπαιξαν μπάλα με την εθνική αστέγων». Το 87% όσων έχουν συμμετάσχει δηλώνει έτοιμο για… έναν ακόμα γύρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή