Σύμφωνοι οι θεσμοί στην πληρωμή εκκρεμών συντάξεων

Σύμφωνοι οι θεσμοί στην πληρωμή εκκρεμών συντάξεων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη «σφραγίδα» των δανειστών φέρει η τροπολογία για την ένταξη των απλήρωτων συντάξεων του Ενιαίου Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στο πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, με στόχο αφενός να συγκρατήσει το έλλειμμα του νέου υπερταμείου και αφετέρου να δώσει ανάσα σε χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν χωρίς εισόδημα την έκδοση της σύνταξής τους από 3 μήνες έως και 3 χρόνια. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι, με την έκτακτη επιχορήγηση ύψους 859 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, να εκκαθαριστεί και να πληρωθεί ο βασικός όγκος αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, μέχρι και τον Ιούνιο του επόμενου έτους, παράλληλα με το πρόγραμμα που ήδη «τρέχει» για την αποπληρωμή των εφάπαξ σε αναμονή, έως τον Αύγουστο του 2017.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεδίωξε κατά τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών που προηγήθηκε, να εντάξει στο πρόγραμμα και τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που εκτιμώνται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ. Κάτι που βρήκε τη σθεναρή αντίδραση των πιστωτών. Ο αριθμός των κύριων συντάξεων που στις 30/9/2016 βρίσκονταν σε εκκρεμότητα ήταν 117.645, με τη δαπάνη για την αποπληρωμή τους να εκτιμάται σε 1,027 δισ. ευρώ. Από αυτές, οι υποχρεώσεις που θεωρούνται ληξιπρόθεσμες, ήτοι βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, ανέρχονται σε 102.833 με αντίστοιχη εκτιμώμενη δαπάνη 991,93 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά την καθυστέρηση στην απονομή των εφάπαξ βοηθημάτων, η συμφωνία με τους πιστωτές προέβλεψε έκτακτη χρηματοδότηση, που έως τον Αύγουστο του 2017 θα ανέλθει στα 905 εκατ. ευρώ. Ηδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την προβλεπόμενη χρηματοδότηση των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου και πλέον οι εκκρεμότητες είναι για το ΤΠΔΥ 28.500 εφάπαξ, το ΤΑΥΤΕΚΩ 3.600 εφάπαξ και ο Ειδικός Λογαριασμός Πρόνοιας Προσωπικού ΙΚΑ 700 εφάπαξ. Βάσει του σχεδιασμού, για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2016 θα χρηματοδοτηθούν το ΤΠΔΥ με 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να εξοφλήσει κατά προσέγγιση 4.310 εφάπαξ, το ΜΤΠΥ με 85 εκατ. προκειμένου να εξοφλήσει κατά προσέγγιση 22.000 μερίσματα, το ΤΑΥΤΕΚΩ με 20 εκατ. προκειμένου να εξοφλήσει κατά προσέγγιση 500 εφάπαξ, οι φορείς πρόνοιας του ΝΑΤ με 20 εκατ. για περίπου 3.200 εφάπαξ και ο Ειδικός Λογαριασμός Πρόνοιας του ΙΚΑ με 11 εκατ. ευρώ για 410 εφάπαξ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή