Εκτός εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών περί τους 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Εκτός εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών περί τους 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης των οφειλών αναμένεται να μείνουν τελικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ οι επιχειρήσεις που θα έχουν το δικαίωμα να αξιοποιούν τον εν λόγω μηχανισμό θα πρέπει να έχουν τζίρο άνω των 50.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μένουν εκτός του μηχανισμού περί τους 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες τους οποίους η κυβέρνηση επιθυμούσε να εντάξει στον μηχανισμό. Οι ρυθμίσεις αυτές αναμένεται να περιληφθούν στο τελικό σχέδιο, λεπτομέρειες του οποίου θα συζητηθούν το πρωί της Δευτέρας σε συνάντηση που θα έχει στο Χίλτον με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δ. Παπαδημητρίου, παρουσία και του προκατόχου του στο υπουργείου και νυν υπουργού Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που εμπλέκεται στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα του εξωδικαστικού μηχανισμού η εν λόγω ρύθμιση θα ισχύσει για 18 μήνες από την ψήφισή της, ενώ θα αφορά μέχρι και τις οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα, του εάν δηλαδή θα “κουρεύονται” και φόροι, κυβέρνηση και δανειστές φέρεται να έχουν συμφωνήσει στο να μην διαγράφονται ο ΦΠΑ και ο ΦΜΥ, αλλά να μπορούν να “κουρεύονται” τα ποσά που αφορούν σε προσαυξήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι προαιρετικός και οι επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια θα μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Εφόσον συναινεί τουλάχιστον το 60% των πιστωτών (των πιστωτών δηλαδή που έχουν απαιτήσεις που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 60% του συνόλου) η διαδικασία της ρύθμισης θα ανατίθεται σε έναν από τους 2.500 διαπιστευμένους μεσολαβητές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το “κούρεμα” μπορεί να φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 80%.

Στις εκκρεμότητες που πρέπει να επιλυθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες περιλαμβάνεται η κατοχύρωση της νομικής προστασίας στελεχών και υπαλλήλων του δημοσίου αλλά και των τραπεζών, προκειμένου η συναίνεσή τους σε ρύθμιση ή διαγραφή χρεών επιχειρήσεων να μην θεωρείται απάτη και να μην βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο ποινικών διώξεων.

Πέρα από τα θέματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις οφειλές επιχειρήσεων, στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τους εκπροσώπους των δανειστών πρόκειται να συζητηθούν οι εκκρεμότητες των δύο πρώτων εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), αλλά και η θέσπιση περίπου του 50% των συστάσεων που περιλαμβάνονται στην τρίτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, η οποία παραδόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση πριν από δύο εβδομάδες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή