Γαλακτομπούρεκο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέλειο γαλακτομπούρεκο για όλη την οικογένεια και για όλες τις ώρες της ημέρας.

Προετοιμασία: 40΄, Ψήσιμο: 45΄ Αναμονή: τουλάχιστον 4 ώρες

Υλικά (για 9 μερίδες)

  • 1 λίτρο γάλα
  • 4 αυγά
  • 70 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 2 κάψουλες βανιλίνης
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 125 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Σιρόπι

  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • χυμός από 1/2 λεμόνι

Διαδικασία

Ρίχνουμε το γάλα, τα αυγά, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και τη βανιλίνη σε μια μεγάλη κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να δέσει λίγο το μείγμα και να γίνει μια αραιή κρέμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180° C. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί μεσαίου μεγέθους. Τοποθετούμε στο εσωτερικό του τέσσερα φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνουμε ένα-ένα. Αφήνουμε το φύλλο να εξέχει από το ταψί. Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα.

Την απλώνουμε ομοιόμορφα και διπλώνουμε το φύλλο που εξέχει από πάνω. Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στη διάμετρο του ταψιού μας και με τα περισσεύματα σκεπάζουμε εντελώς την επιφάνεια της κρέμας. Βουτυρώνουμε. Συνεχίζουμε βάζοντας από πάνω τα φύλλα που κόψαμε.

Τα βουτυρώνουμε ένα-ένα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια, χωρίς να το κόψουμε μέχρι κάτω. Βάζουμε το ταψί στη χαμηλή σχάρα του φούρνου και το ψήνουμε για 45 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το σιροπιάσουμε (τουλάχιστον 2 ώρες).

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά (από τη στιγμή που αρχίσει ο βρασμός). Αποσύρουμε και προσθέτουμε το λεμόνι. Σιροπιάζουμε κρύο το γαλακτομπούρεκο με ζεστό το σιρόπι. Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο για 2-3 ώρες ή και όλο το βράδυ, ώστε να πιει το σιρόπι.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή