Τσίπρας – Ερντογάν για εγγυήσεις και ασφάλεια

Τσίπρας – Ερντογάν για εγγυήσεις και ασφάλεια

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα και στον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν θα τεθούν προς συζήτηση τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, εφόσον, προηγουμένως, έχουν καταλήξει σε συμφωνία για εδαφικό και περιουσιακό οι δύο ηγέτες κ. Ν. Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί. Η συγκεκριμένη συνεννόηση ξεκίνησε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία των κ. Τσίπρα και Ερντογάν.

Oπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, διαπιστώθηκε η απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις για το θέμα των εγγυήσεων, ωστόσο πρόσθεταν πως η τουρκική πλευρά είναι διατεθειμένη να προχωρήσει, κατ’ αρχάς, στις συνομιλίες. Πηγές τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το ΥΠΕΞ τόνιζαν ότι η πολυμερής διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί μόνον εφόσον έχουν επιλυθεί το εδαφικό/περιουσιακό από τους κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, αλλά και έχουν, επίσης, γεφυρωθεί οι διαφορές σε ασφάλεια και εγγυήσεις στη συνάντηση μεταξύ των κ. Ερντογάν και Τσίπρα.

Εν ολίγοις, η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί την προσφυγή σε μια πολυμερή διάσκεψη η οποία θα επιλύσει ασφάλεια και εγγυήσεις. Επιζητεί μια διάσκεψη στην οποία θα επικυρωθούν ειλημμένες – έστω και σε αδρές γραμμές– αποφάσεις. Περιττό να επισημανθεί ότι από χθες ο κ. Τσίπρας και ο κ. Αναστασιάδης βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή και έχουν συνομιλήσει τηλεφωνικώς, τουλάχιστον τρεις φορές.

Από το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ερντογάν, καθώς θεωρούν ότι εκεί είναι δυνατόν να εντοπιστούν τρόποι υπέρβασης των υφιστάμενων, ομολογουμένως πολύ σημαντικών διαφορών. Παράλληλα, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος ώσπου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το εάν μπορεί να υπάρξει τελικώς «διάδρομος» για την επίλυση του Κυπριακού.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όλα αυτά συνέβαιναν την ίδια στιγμή που οι διαπραγματεύσεις στην Ελβετία μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη λάμβαναν διαρκή παράταση. Εξελίσσονταν, εν ολίγοις, σε ένα περιβάλλον έντονων διαβουλεύσεων και πιέσεων για την ταχεία προώθηση μιας επί της αρχής συμφωνίας ανάμεσα στους κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί και ενώ όλα έδειχναν ότι η νύχτα θα ήταν «μεγάλη». Οι χθεσινές εξελίξεις απέδειξαν ότι ο δρόμος μετά το Μον Πελερέν είναι ακόμα μακρύς. Πρόκειται, ούτως ή άλλως, για μια επίπονη διαπραγμάτευση, στην οποία εμπλέκονται και παράγοντες που δεν έχουν ρόλο, ωστόσο εκφράζουν μέσα από τον θεσμικό ρόλο τους βαρύνουσας σημασίας άποψη. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος, που υπενθυμίζεται ότι έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό τόσο δημοσίως όσο και κεκλεισμένων των θυρών κατά τις επαφές του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα. Εκ των πραγμάτων ρόλο παίζει και η άποψη που έχει για την επίλυση του Κυπριακού ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π. Καμμένος ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή