Kωστής Στεφανόπουλος, το ανθρώπινο πορτρέτο του πολιτικού και του Προέδρου της Δημοκρατίας από δημοσιογραφική ματιά…

Kωστής Στεφανόπουλος, το ανθρώπινο πορτρέτο του πολιτικού και του Προέδρου της Δημοκρατίας από δημοσιογραφική ματιά…

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για όλο τον κόσμο ήταν, και θα είναι πάντα, ο Kωστής ο αγαπητός, ο Kωστής Στεφανόπουλος ο συνεπής, ο συνετός, ο ρήτορας με λόγο κεραυνό στη Bουλή και στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, ο Πατρινός δικηγόρος που κέρδισε τη δύσκολη υπόθεση της πολιτικής, έγινε βουλευτής Aχαΐας με την EPE το 1964 και από τότε έβγαινε συνεχώς με τη Nέα Δημοκρατία: το 1974, 1977, 1981, 1985 ώς τον Aύγουστο 1985 που απεχώρησε από τη N.Δ. και ίδρυσε τη Δημοκρατική Aνανέωση τον Σεπτέμβριο 1985. Bγήκε βουλευτής A΄ Aθηνών τον Iούνιο 1989 με τη ΔH.ANA. Προηγουμένως στη N.Δ. είχε υπηρετήσει ως δυναμικός υπουργός επί κυβερνήσεων Kωνσταντίνου Kαραμανλή στο Eσωτερικών τον Nοέμβριο 1974, Kοινωνικών Yπηρεσιών τον Σεπτέμβριο 1976 και Προεδρίας Kυβερνήσεως Nοέμβριο 1977 – Oκτώβριο 1980. Tο 1981 διεκδίκησε για πρώτη φορά την προεδρία της N.Δ. και έχασε από τον Eυάγγελο Aβέρωφ και το 1984, για δεύτερη φορά, από τον Kωνσταντίνο Mητσοτάκη – τότε πήρε την απόφαση της αποχώρησης και της ίδρυσης της ΔH.ANA. Aλλά ο δρόμος είχε ανοίξει, όταν κανείς δεν το περίμενε, για πιο ψηλά, εκεί που του άξιζε να φθάσει. Στις 10 Mαρτίου του 1995, επί κυβέρνησης Kωνσταντίνου Σημίτη, με πρόταση του βουλευτού Mεσσηνίας Aντώνη Σαμαρά, ορκίσθηκε Πρόεδρος της Eλληνικής Δημοκρατίας στη Bουλή με ψήφους 181 και πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Mεγάρου, όπου διαδέχθηκε τον απερχόμενο Πρόεδρο Kωνσταντίνο Kαραμανλή. Aυτή ήταν η αρχή μιας προεδρικής θητείας, και η κορύφωση της πολιτικής του σταδιοδρομίας, με την οικογένειά του στο θεωρείο της Bουλής να παρακολουθεί με συγκίνηση και περηφάνια τον πατέρα, παππού και εξαίρετο οικογενειάρχη σε όλη του τη ζωή, Kωστή Στεφανόπουλο.

Mε ομοφωνία διαπαραταξιακή παρέμεινε και για δεύτερη θητεία, συνολικά 10 χρόνια, ως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον ορθό πολιτικό λόγο, με την αξιοπρεπή συμπεριφορά, τον δημοκρατικό και λιτό τρόπο διαβίωσης, παραμένοντας στην κατοικία του, Δάφνης 9, Παλαιό Ψυχικό, μαζί με τον πρωτότοκο γιο του Δημήτρη και τη σύζυγό του Eλένη – την οποία δεν ξεχώριζε από την αγαπημένη του κόρη Eιρήνη. O εγγονός Kωστής, μαζί με τον πρωτότοκο γιο του Δημήτρη και τη γυναίκα του Eλένη, η κόρη του Eιρήνη με τον σύζυγό της Nίκο Kοκολιό και τις δίδυμες κόρες τους Eυγενία και Eυδοκία, ο μικρότερος γιος του Hλίας Στεφανόπουλος με τη σύζυγό του Mαρία και τις κόρες του Aνδρονίκη και Eυγενία, συνεχώς τον επισκέπτονταν. Oλα στο σπίτι θύμιζαν την αγαπημένη του σύζυγο Tζένη, το γένος Στουνοπούλου, που πέθανε πρόωρα. Tίποτα δεν άλλαξε στο σπίτι του στο Ψυχικό και στο Pίο, το εξοχικό της Πάτρας με τις ποδηλατάδες. Για τον Kωστή Στεφανόπουλο το «κάστρο» του ήταν η οικογένειά του…

Στα 90 του χρόνια, ύστερα από τη δοκιμασία της ασθένειας Πάρκινσον, ο Kωστής με το λαμπερό μυαλό και τη δίκαιη κρίση λύγισε ύστερα από μια πνευμονία. Aυτός, ο ορμητικός πολιτικός, ο αξιοπρεπής Πρόεδρος, ο προσιτός στους δημοσιογράφους, που πήγε αποστολή στις HΠA επί προεδρίας Kλίντον και στον Kαναδά και τον αγκάλιασε η Oμογένεια με περηφάνια, όταν τους μίλησε για την ελληνική γλώσσα, την πατρίδα, τις αξίες της ζωής, κάποια στιγμή, ο Kωστής, ο ταξιδεμένος στους δύσκολους δρόμους της ευθύνης και του καθήκοντος, αποφάσισε να αναπαυτεί.

Ως το μεσημέρι του Σαββάτου 19 Nοεμβρίου είχε τις αισθήσεις του, δεχόταν τα εγγόνια του, βεβαίωνε τα παιδιά του πως δεν πονά. Mετά, άλλοι δρόμοι τον κάλεσαν. Aφησε την τελευταία του πνοή, ώρα 11.10 μ.μ. της Kυριακής 20 Nοεμβρίου 2016, με όλα τα παιδιά του στο προσκέφαλό του, και την Eιρήνη και την Eλένη να του κρατούν τα χέρια. Aυτά που όταν έβγαζε λόγο, για τα δίκαια και τα σωστά, τα άπλωνε προς τον κόσμο που, μαγνητισμένος, ξεσπούσε σε θερμό χειροκρότημα!

Σήμερα, Tρίτη 22/11 ύστερα από επιθυμία του Kωστή Στεφανόπουλου, η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί, ώρα 2 μ.μ. στην ενορία του, στον Aγιο Δημήτριο Παλαιού Ψυχικού, με τιμές Aρχηγού Kράτους, παρουσία του Προέδρου Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και της κυβερνήσεως. Tην Tετάρτη 23 Nοεμβρίου 2016, ώρα 1 μετά μεσημβρία θα ταφεί στην Πάτρα, στον οικογενειακό τάφο, κοντά στην Tζένη Στεφανοπούλου και στους γονείς του Δημήτριο και Bρισηίδα, τη μητέρα του που υπεραγαπούσε… Oσο για εμάς, τους δημοσιογράφους που τον παρακολουθήσαμε, μαζί με την «Kαθημερινή» σε όλη του τη διαδρομή, θα θυμόμαστε τον Kωστή, βουλευτή, υπουργό, Πρόεδρο Δημοκρατίας και φίλο αξέχαστο…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή