Ολα τα μυστικά για τη συντήρηση των τροφίμων στο ντουλάπι

Ολα τα μυστικά για τη συντήρηση των τροφίμων στο ντουλάπι

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις συσκευασίες διάφορων κατηγοριών ξηρών τροφίμων (ζυμαρικών, ρυζιών, οσπρίων, αλεύρων, μπαχαρικών κ.λπ.) διαβάζουμε με μικρές παραλλαγές την εξής περιεκτική οδηγία: «Διατηρείτε το προϊόν σε χώρο καθαρό και δροσερό, αποφεύγοντας την έκθεσή του στον ήλιο και στην υγρασία». Αν κατανοήσουμε πώς οι προαναφερθέντες παράγοντες επιδρούν αρνητικά στα τρόφιμα, θα έχουμε κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα για τη σωστή συντήρησή τους.

Γιατί πρέπει ο χώρος να είναι καθαρός; Σκεφτείτε λόγου χάρη ότι μερικοί κόκκοι ζάχαρης χυμένοι στο ράφι είναι πρώτης τάξεως τροφή για πολλά έντομα και ακάρεα. Καθαρίζοντας, λοιπόν, τακτικά το χώρο αποθήκευσης τροφίμων, μειώνουμε σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων «επισκεπτών».

Γιατί πρέπει να είναι δροσερός και μακριά από ήλιο και υγρασία; Η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία συμβάλλουν στην ενεργοποίηση των ενζύμων που περιέχουν τα τρόφιμα και τα οποία εντείνουν το μεταβολισμό και επιταχύνουν την αλλοίωσή τους. Η λογική είναι απλή: για να αναπτυχθεί κάτι, χρειάζεται φως, ζέστη και νερό· αν απομακρύνουμε αυτούς τους παράγοντες, απομακρύνουμε και τις συνθήκες που είναι αναγκαίες για να συνεχίσει να αναπτύσσεται και, κατά συνέπεια, να αλλοιωθεί. Μάλιστα, αυτοί οι ίδιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση και την ανάπτυξη εντόμων (που ξέφυγαν της απεντομώσεως πριν από τη συσκευασία του προϊόντος) και άλλων παρασιτικών μικροοργανισμών.

Συμπέρασμα: Τα ντουλάπια όπου αποθηκεύουμε τα ξηρά τρόφιμα πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς υγρασία (π.χ. όχι πάνω από το σημείο όπου έχουμε το βραστήρα ή πάνω από την εστία της κουζίνας, καθότι οι υδρατμοί από τις κατσαρόλες θα εισχωρήσουν στο ντουλάπι), μακριά από τον ήλιο και από πηγές θερμότητας (π.χ. καλοριφέρ, εστία κουζίνας, φούρνος κ.λπ.).

Τέλος, αγοράζουμε μικρές ποσότητες, ελέγχουμε την ημερομηνίας λήξης: Είναι θέμα οικονομίας και ορθής διαχείρισης: είναι προτιμότερο να αγοράζουμε τις ποσότητες που θα καταναλώσουμε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, παρά να «στοκάρουμε» μεγάλο όγκο τροφίμων που ενδέχεται να ξεχαστούν στο ντουλάπι και να αλλοιωθούν προτού μπουν στην κατσαρόλα μας. Επίσης, ελέγχουμε προσεκτικά την ημερομηνία λήξης των προϊόντων που αγοράζουμε, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ευαλλοίωτα τρόφιμα. Ανά τακτά διαστήματα, μια μέρα που έχουμε λίγο χρόνο, οργανώνουμε το τροφοντούλαπό μας, τοποθετώντας τα τρόφιμα που λήγουν πιο σύντομα πιο μπροστά, για να τα μαγειρέψουμε πρώτα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή