Ανω Ποροϊα Σέρρων: Με θέα τη λίμνη

Ανω Ποροϊα Σέρρων: Με θέα τη λίμνη

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωλιασμένα στις πλαγιές του όρους Μπέλες (φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία) βρίσκονται τα Aνω Πορόια. Από όλο σχεδόν το χωριό, που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, απολαμβάνεις τη θέα στη λίμνη Κερκίνη, που απέχει μόλις 10 χλμ., και στον σερραϊκό κάμπο. Από το δάσος ακριβώς πάνω από τα σπίτια ξεκινούν πολλά ρυάκια, τα οποία σχηματίζουν ένα μεγάλο δίκτυο που διατρέχει τον οικισμό και τον τροφοδοτεί με κρύα, γάργαρα νερά όλο τον χρόνο. Τα νερά από τις πηγές του βουνού περνούν βέβαια και από τη μεγάλη πλατεία με τα τεράστια πλατάνια.

Στο πιο ψηλό σημείο του χωριού θα περπατήσετε ανάμεσα στο πυκνό δάσος, θα δείτε τα άλογα που διατίθενται για ιππασία μέσα στο βουνό και θα θαυμάσετε για άλλη μία φορά τη θέα. Γύρω από την κεντρική πλατεία θα βρείτε μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα, όπως ζυμαρικά φτιαγμένα με βουβαλίσιο γάλα, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Τα Ανω Πορόια διαθέτουν αρκετούς ξενώνες, ταβέρνες και καφέ, ενώ η γύρω περιοχή προσφέρεται για εκδρομές. Σε λίγη ώρα φτάνετε έως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και τα ιαματικά λουτρά στο χωριό Αγκιστρο. Τα Ανω Πορόια απέχουν από τη Θεσσαλονίκη 97 χλμ.

Για διαμονή, στα ατμοσφαιρικά και παραδοσιακά δωμάτια του ξενώνα Βιγλάτορας (τηλ. 23270-51231, 6944-455234, viglatorashotel.com, τις γιορτές 65-70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό), στο κέντρο του χωριού. Θαυμάσια αυλή με πράσινο και λουλούδια. Λίγο πιο μακριά, το ξενοδοχείο Eπαυλις (Κάτω Πορόια, τηλ. 23270-28180, epavlishotel.gr, από 40 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) απολαμβάνει μια μοναδική θέα στη λίμνη Κερκίνη και στον κάμπο των Σερρών.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Για φαγητό, στην ταβέρνα Η πλαγιά του Μπέλες (τηλ. 23270-51467), όπου θα απολαύσετε χειροποίητα ορεκτικά και ντόπια κρεατικά.

Στο πιο ψηλό σημείο του χωριού θα βρείτε το ιχθυοτροφείο πέστροφας και την ομώνυμη ταβέρνα Πέστροφες (τηλ. 23270-51500). Εκτός από πέστροφα ψητή, καπνιστή φιλέτο ή πλακί, μπορείτε να δοκιμάσετε και ψητά κρεατικά, βουβάλι κοκκινιστό και μεζέδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή